Gazete Vatan Logo

Çernobil nerede, Çernobil nükleer santrali aktif mi? Çernobil faciası nedir, ne zaman ve nasıl oldu? Çernobil nükleer santrali haritası!

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş bugün ikinci gününde. Rus saldırıları bu kez Çernobil nükleer santraline yöneldi. Ukrayna'nın başkenti Kiev'e yakınlarındaki Çernobil nükleer santrali, Rus askerlerinin kontrolüne geçmişti. AP’den gelen son dakika bilgisine göre Rus füzeleri Çernobil'de bir radyoaktif atık deposuna çarptı. Söz konusu gelişmenin ardından Çernobil nükleer santrali aktif mi? Çernobil faciası nedir, ne zaman ve nasıl oldu? Sorularına yanıt aranmaya başlandı. İşte Çernobil faciası ve haritası…

Çernobil nerede, Çernobil nükleer santrali aktif mi? Çernobil faciası nedir, ne zaman ve nasıl oldu? Çernobil nükleer santrali haritası!

Rusya Ukrayna savaşı devam ederken, Rus ordusu, Kiev ve civarındaki Ukrayna ordusuna ait hedefleri vurdu. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus güçlerinin Çernobil nükleer santralini ele geçirmeye çalıştıklarını akşam saatlerinde duyurmuştu. Zelenskiy, Twitter'dan yaptığı açıklamada, santraldaki güvenlik görevlilerinin 1986 trajedisi bir daha yaşanmasın diye canlarını verdiklerini belirtmiş ve "Rus işgal güçleri Çernobil santralini ele geçirmeye çalışıyor. Bu tüm Avrupa için bir savaş ilanı." ifadelerini kullanmıştı. Kritik geçen gecenin ardından savaşın ikinci günü başlarken Ukrayna Devlet Başkanlığı, Kiev'in yaklaşık 130 kilometre kuzeyinde bulunan Çernobil Nükleer Santrali'nin kontrolünü kaybettiğini, Rus birliklerinin santrali ele geçirdiğini açıklamıştı. AP'nin bildirdiğine göre Rus bombardımanı, Çernobil'de bir radyoaktif atık deposuna çarptı. Füzelerin depoyu patlatmasının ardından radyasyon seviyelerinde anormal bir artış rapor edildi. Peki, Çernobil faciası nedir, ne zaman ve nasıl oldu? Çernobil nerede, Çernobil nükleer santrali aktif mi? Çernobil nükleer santrali haritası!

Haberin Devamı

ÇERNOBİL NEDİR, ÇERNOBİL FACİASI NASIL VE NE ZAMAN OLDU?

Çernobil nükleer santrali dört reaktörden oluşuyor ve bunlardan sonuncusu 15 Aralık 2000'de kapatıldı. Bir reaktörün kapatılmasının ardından tamamen devre dışı kalması, kalıntıların yok edilmesi onlarca yıl sürüyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının (IAEA) paylaştığı bilgilere göre, son reaktördeki çalışma süreci, buradaki yakıt ve atıkların uzaklaştırılması, bertaraf edilmesi ve radyoaktif olabilecek toprak ve su dahil olmak üzere tesis ile çevresindeki alanın tamamen arındırılması işlemlerini içeriyor.

IAEA'nın internet sitesinde söz konusu durumla ilgili "1986'da trajik kazanın meydana geldiği dördüncü reaktörün akıbeti henüz belli değil." ifadesi yer alıyor.

Dört numaralı reaktör, halihazırda nükleer sızıntı ve radyasyonu önlemek için dev bir metal kubbe içinde tutuluyor. Reaktörün patlamasının uzun vadeli etkisi hala hararetli tartışmaların kaynağı olmayı sürdürüyor.

Haberin Devamı

Çernobil Faciası, 26 Nisan 1986 tarihinde Sovyetler Birliği'ne bağlı Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Pripyat şehri yakınlarındaki Çernobil Nükleer Santrali'nin 4 numaralı reaktöründe gerçekleşen nükleer kazadır.

Kaza, Uluslararası Nükleer Olay Ölçeği'ne göre bugüne kadar meydana gelmiş en büyük nükleer kazalardan biridir. Çernobil felaketi, Uluslararası Nükleer Olay Ölçeğinde en yüksek sınıflandırma oranı olan 7 ile ölçeklendirilmiştir. Bu sınıfta ölçeklendirilen yalnızca iki nükleer felaket bulunmaktadır. Bunlardan birisi Çernobil felaketi, diğeri ise 2011 yılında meydana gelen Fukuşima I Nükleer Santrali kazalarıdır. Felaket maliyeti ve kayıpları açısından tarihin en kötü iki nükleer felaketinden birisidir. Kaza sonrası 600.000'den fazla işçi nükleer faciaya müdahalede bulunmuş ve birçoğu radyasyona maruz kalmıştır. Tahmini olarak yapılan masraf ise 18 milyar ruble olmuştur. Meydana gelen kaza esnasında ölen kişilerin sayısı 4.000-93.000 kişi civarında olmuştur.

Haberin Devamı

ÇERNOBİL NEREDE, ÇERNOBİL HARİTASI?

Çernobil, Belarus sınırına yakın, Ukrayna'nın kuzeyinde Kiev Oblast'ına bağlı Çernobil Hariç Tutma Bölgesi'nde bulunan, Çernobil Nükleer Santrali'nin infilak etmesiyle oluşan Çernobil faciası'ndan dolayı kısmen terk edilmiş bir şehirdir. 1923'ten beri Çernobil Rayonu'nun idari merkezi olan şehir, tarihin en felaketli nükleer kazası olan Çernobil Nükleer Santrali'nde gerçekleşen nükleer kazadan 9 gün sonra, 5 Mayıs 1986'da tahliye edildi. 

ÇERNOBİL NÜKLEER SANTRALİ AKTİF Mİ?

Çernobil Nükleer Santrali, Ukrayna, Kiev şehrine 130 km uzaklıkta bulunan ve RMBK-1000 tipi 4 nükleer reaktöre sahip bir santraldir. Santralde bulunan 1. ve 2. üniteler 1970 ve 1977 yıllarında inşa edilmiş, 3. ve 4. üniteler 1983 yılında tamamlanmıştır. Kazanın olduğu zaman diliminde 2ünite daha inşa halindedir. Santrale 3 km uzaklıktaki Pripyat şehrinde 49,000 kişi ve santrale 15 km uzaklıktaki Çernobil şehrine ise 12,500 kişi yaşamaktadır. Kazanın olduğu zaman santralin 30 km çapa sahip bölgesinde tahmin edilen toplam nüfus 115,000-135,000 arasındadır. RBMK-1000 reaktörü Sovyet dizaynı moderatör olarak grafit, yakıt olarak hafif zenginleştirilmiş Uranyum kullanan basınç tüpü sistemiyle kaynamalı hafif su reaktörüdür.

Haberin Devamı

1 numaralı reaktör kapatıldı (1996)

2 numaralı reaktör kapatıldı (1999)

3 numaralı reaktör kapatıldı (2000)

4 numaralı reaktör kalıcı olarak Çernobil kazasında yok oldu (1986)

5 numaralı reaktör asla tamamlanmadı

6 numaralı reaktör asla tamamlanmadı

Çernobil nükleer santralinde aktif bir işlem yoktur.