Gazete Vatan Logo

Beş yıl ABD saklamış

Sırp kasabı Karadziç’in 1995 ile 2000 arası CIA tarafından korunduğu ortaya çıktı

Lahey’deki uluslararası mahkemede hesap veren Sırp kasabı Karadziç’in 1995 ile 2000 arası CIA tarafından korunduğu, tekrar siyasete bulaşınca anlaşmanın bozulduğu öne sürüldü.

Sırbistan’da yayınlanan Bliç isimli gazetenin adı açıklanmayan ABD’li bir istihbarat kaynağına dayandırdığı haberde, CIA’in 1995’te Bosna Savaşı bittiğinde Karadziç’e(63) gözlerden uzak bir yaşam sürmesi karşılığında “gayri resmi” olarak dokunulmazlık tanıdığı iddia edildi. Buna göre Karadziç’in CIA ile yaptığı anlaşma çerçevesinde, Fransız ve İngiliz istihbarat servisleri de Sırp lidere benzer bir koruma sunuyordu. Anlaşmaya göre ABD, Sırp milliyetçilerden gelecek olası tepkileri önlemek için Karadziç’i tutuklamayacaktı. Bunun karşılığında da Sırp kasabı gözlerden uzak kalacak ve hiçbir siyasi oluşuma katılmayacaktı. Ancak anlaşma, Bosna’da 2000’deki genel seçimleri öncesinde CIA’in Karadziç’in telefonuna yerleştirdiği dinleme aygıtı aracılığıyla eski partisi Sırbistan Demokratik Partisi (SDS) ile hâlâ ilişki içinde olduğunu tespit etmesi üzerine bozuldu. Karadziç eski partisi SDS’de hâlâ aktif olarak görev alıyor, hatta toplantılar düzenleyerek kimin hangi göreve getirileceğine dair kararları kendisi veriyordu. Karadziç tarafından “aptal yerine konduğunu öğrenince çılgına dönen” ABD’li yetkililer, hemen korumayı kaldırdı. Karadziç, 12 yıllık kaçışından sonra iki hafta önce şifacı Dragan Dabiç kılığında yakalanmış ve geçen hafta Lahey’de bulunan Birleşmiş Milletler Savaş Suçluları Mahkemesi’ni çıkarılmıştı.

ESKİ DIŞİŞLERİ BAKANI: ANLAŞMAYA BEN DE ŞAHİDİM

Belgrad Radyosu’na konuşan Eski Bosnalı Sırp Dışişleri Bakanı Aleksa Buha da CIA ile yapılan antlaşmaya tanık olduğunu ve Bosna barışının mimarı olarak bilinen Amerikalı müzakereci Richard Holbrooke’un Karadziç’e politikayı bırakması durumunda, yakalanmama garantisi verdiğini söyledi. Buha, “Bu garanti 18 ile 19 Temmuz 1996’da Belgrad’da Yugoslavya eski lideri Miloseviç’in de bulunduğu bir toplantı sırasında verildi” dedi. Holbrooke önceki gün yayınladığı bir açıklamada iddiaları yalanmıştı.


Haberin Devamı