Gazete Vatan Logo

Başbakanı sokak değil yargı koltuğundan etti

Tayland yargısı, aylardır muhalefetin istifa baskılarına direnen Başbakan Yinglak Şinavatra’nın, makamını kötüye kullandığı gerekçesiyle görevinden alınmasına hükmetti

Tayland’da geçtiğimiz yıldan bu yana muhalefetin istifa çağrılarına direnen Başbakan Yinglak Şinavatra, yargı kararıyla görevinden alındı. Anayasa Mahkemesi, 2011’de kendi çıkarlarını korumak için Ulusal Güvenlik Konseyi (UGK) Başkanı Tavil Pliensri’yi danışmanlık seviyesine indirmek suretiyle yetkilerini kötüye kullandığına hükmettiği Yinglak’ın görevden alınmasına karar verdi. Mahkeme, usulsüz atama işleminde rol aldığı belirlenen 9 bakanın da görevden alınmasına hükmetti.

Önceki gün mahkemeye gelerek 5 dakikalık kısa bir ifade veren Şinavatra, Tavil’in görevden alınmasıyla partisinin siyasi çıkar elde ettiği iddiasını reddetmiş ve “Ben kanunları çiğnemedim” demişti. Ancak mahkeme kararında, atama kararıyla Yinglak‘ın bir akrabasının çıkar elde ettiği belirtildi.Yinglak, Tavil’i UGK’daki görevinden alarak yerine Tayland Polis Müdürlüğü görevinden yeni ayrılan Polis General Viçean Potephosri’yi getirmişti. Viçean’dan boşalan yere ise 2006’da darbeyle devrilen, eski Başbakan Taksin Şinavatra’nın eski eşinin kardeşi olan Damapong Prievpan getirilmişti.

Yardımcısı yürütecek

Yinglak’ın yerine Başbakan Yardımcısı ve Ticaret Bakanı Niwatthamrong Boonsongpaisan’ın atandığı açıklandı. Yeni kabine kurulana kadar, mahkeme kararının dışında kalan bakanlar görevlerini sürdürecek.

Başbakan Yinglak, halkın büyük bir kısmı tarafından 2006’daki darbenin ardından sürgüne giden ağabeyi Taksin’in kuklası olmakla suçlanıyordu. Taksin’in ülkeye dönebilmesine olanak tanıyan tasarının ekim sonunda kabul edilmesinin ardından siyasi kriz başlamış, sokak gösterilerinde çok sayıda kişi yaşamını yitirmişti.

‘Yargının darbesi’

Tayland’da “Kırmızı gömlekliler” olarak bilinen hükümet yanlıları, Şinavatra’nın görevden alınmasını “yargının darbesi” olarak niteledi. Kırmızı gömlekliler, protesto için cumartesi günü başkent Bangkok’ta miting yapacak. Analistler, gelişmenin siyasi krizi derinleştireceğini öngörüyor.

Haberin Devamı