Gazete Vatan Logo

ABD Rusya’ya siber saldırı hazırlığında

ABD Başkanı Obama, Rus hackerların son dönemde başta Demokrat Parti olmak üzere Amerikan kurumlarını hedef alan siber saldırılarına aynı şekilde karşılık verilmesini istedi.

ABD Rusya’ya siber saldırı hazırlığında

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA), Demokrat Parti kurumları ve seçim kampanyasını hedef aldığı iddia edilen Rusya’ya karşı siber saldırı hazırlığına başladığı ortaya çıktı. NBC News kanalına konuşan Amerikan istihbarat yetkilileri, Başkan Barack Obama’nın, Moskova’ya siber anlamda cevap verilebilmesi için CIA yetkililerine gerekli çalışmayı yapmaları talimatını verdiğini iddia etti. Haberde ilgili CIA birimlerinin, Kremlin yönetimini ‘utandıracak’ bir siber saldırı için seçeneklerini Beyaz Saray’a sunacağı, ardından Moskova’ya ‘siber’ cevabın verileceği kaydedildi. Siber saldırı çalışmasının boyutlarıyla ilgili detay vermeyen yetkililer, ABD’nin teknolojik olarak Rusya’ya bir cevap vermesinin öncelikli amaç olduğu değerlendirmesinde bulundu.

ABD yönetimi geçen hafta, Demokrat Parti’nin kurum ve seçim kampanyalarına yönelik siber saldırılarla ilgili Rusya’yı ilk kez ‘resmen’ suçlamış ve Moskova’yı ‘Amerikan seçimlerini etkilemeye çalışmakla’ itham etmişti. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Obama’nın “Rusya’ya siber cevabımız orantılı olacak” ifadesini aktarmıştı.

Haberin Devamı

‘Önlem alacağız’

ABD’nin siber saldırı tehditlerinin eşi benzeri görülmemiş bir seviyeye ulaştığını belirten Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, Moskova’nın ihtiyati tedbirler alacağını ifade etti. Rusya’nın çıkarlarını korumak ve riskleri bertaraf etmek zorunda olduğunu söyleyen Peskov, ABD’nin öngörülemezliğinin tüm dünya için tehlikeli olduğunu vurguladı.

Alarm seviyesi yükseltildi

Beyaz Saray’ın, ABD’nin olası bir nükleer saldırıya karşı alarma geçirilmesi için kullandığı ‘DEFCON’ uyarı sisteminin derecesini 3’e çıkarttığı öne sürüldü. Toplam 5 alarm seviyesinden oluşan DEFCON’un üçüncü aşaması, Amerikan bombardıman uçaklarının olası bir saldırı karşısında 15 dakika içinde uçuşa hazır hale getirilmesi anlamına geliyor. Güvenlik uzmanları, alarm seviyesinin yükseltilmesinde Washington’un Moskova ile son dönemde Suriye’deki gelişmeler nedeniyle yaşadığı gerilimin etkili olduğu yorumunu yapıyor.