Gazete Vatan Logo

AB karşıtlığı Cameron’ı geçti

Göçmen karşıtı siyasetin yükselişte olduğu İngiltere’de, AB karşıtı parti UKIP, seçim anketlerinde ilk kez Cameron hükümetinin önüne geçti.

İngiltere’de yapılan bir seçim anketine göre, Başbakan David Cameron’ın liderliğindeki Muhafazakar Parti, Avrupa Birliği karşıtı görüşleriyle bilinen Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi’nin (UKIP) gerisine düşerek, anketteki üçüncü parti oldu. Ülkedeki koalisyon hükümetinin büyük ortağı olan Muhafazakar Parti’nin desteğindeki bu düşüş Başbakan Cameron için büyük bir şok olurken, ankette birinci sırada çıkan muhalefetteki İşçi Partisi, Mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu ve 2015 yılında yapılacak Genel Seçimler için umutlu.

Göçmen politikası etkili

Seçimlerin de benzer sonuçlanması durumunda, tarihinde ilk kez AP seçimlerinde üçüncü sırada yer alma riskiyle karşı karşıya kalan Muhafazakar Parti, ülkedeki göçmenlik karşıtı eğilim nedeniyle zayıflıyor. AB karşıtı olan ve İngiltere’ye gelen göçmenlerde sınırlama isteyen UKIP, bu nedenle oylarını her geçen gün arttırıyor. Yapılan son ankette İşçi Partisi’nin 13 bin 261 oy, Bağımsızlık Partisi’nin 4 bin 301 oy ve Muhafazakar Parti’nin de 3 bin 479 oy aldığı görüldü.

Göçmenlik politikalarıyla ve koalisyon ortağı Liberal Demokrat Parti’ye fazla taviz vermekle eleştirilen Muhafazakar Parti’nin tabanından, UKIP’e kaymalar olduğu bildiriliyor. Bulgaristan ve Romanya vatandaşlarının AB ülkelerinde çalışma haklarına konan sınırlamanın bu ay başında kalkması, İngiltere’de bazı kesimler tarafından ülkenin “göçmen akınına” uğrayacağı endişeleri yaratmıştı.

2017’de referandum

Nigel Farage’ın liderliğindeki AB karşıtı UKIP’in yükselişte olması sonucu, İngiltere Başbakanı Cameron halktan gelen taleplere direnmeyerek, 2015 seçimlerinde yeniden iktidarda olması halinde referanduma gitme sözü verdi. Cameron, ülkesinin Avrupa Birliği üyeliğine yönelik kararın 2017’e kadar referanduma götürülmesinde kararlı. Cameron bu vaadi ile, muhafazakar seçmeni milliyetçi UKIP’e kaptırmayı engellemeye çalışıyor.

Haberin Devamı