Gazete Vatan Logo

10.3 milyar dolara mal oldu

Sırp kasabı Mladiç’in 13 saat süren ilk sorgusu “iletişim kurulamadığı” gerekçesiyle ertelendi

Dün Belgrad savaş suçları mahkemesi, sağ tarafında kısmı felç olmasına rağmen Sırp’ın bir hafta içinde Lahey’e teslim edilmesine karar verdi. Mladiç’in AB destekli bir binanın inşaatında çalıştığı iddia edildi

Bosna Savaşı sırasında 43 ay süren Saraybosna kuşatmasının mimarı olan ve Srebrenitza’da 8 bin kişinin katledilmesi emrini veren Sırp Kasabı lakaplı Ratko Mladiç’in 16 yıllık firarı önceki gün Lazarevo köyünde saklandığı evde son buldu. Sırp özel birlikleri, sabaha karşı 6 sırasında düzenledikleri operasyonda 69 yaşındaki Sırp kasabını tek kurşun sıkmadan ele geçirdi. Karşısında polisleri görünce “Aradığınız adam benim. Ben Ratko Mladiç”im” diyen Sırp kasabı, yanındaki iki silahı kullanmaya da hiç yeltenmedi. Dün Belgrad’daki özel savaş suçları mahkemesine çıkartılan Mladiç’in ilk sorgusu tam 13 saat sürdü.

Bir çanta ilaçla yakalanan Mladiç’in sorgusunda sağ tarafının askadığı ve zar zor konuştuğu belirtildi. Duruşmaya Mladiç’in iletişim kuramadığı gerekçesiyle ara verildi. Hücreye konulan Sırp kasabının intihar etmemesi için önlemler alındı. Mladiç dünkü mahkemede 1998 yılında iki kez felç geçirdiğini söyledi. Avukatı da akli dengesi bozuk iddasında bulunduğu Mladiç’in hareket edemeyecek kadar sağlıksız olduğunu ve Lahey’e teslim edilmesine uygun olmadığını savundu. Ancak mahkeme yargıcı Maya Kovaçeviç, “Mladiç’i tetkik eden sağlık komisyonu Sırp Generali’nin sağlık durumunun dava sürecinin devam etmesine uygun olduğuna karar verdi” diyerek 7 gün içinde Lahey’e teslim edileceğini ilan etti.

AB’nin finanse ettiği inşaatta çalıştı

15 ayrı suçtan aranan Mladiç’in 16 yıllık firarı Sırbistan’a milyarlarca dolara mal oldu. AB, üyelik görüşmelerini Mladiç’in teslim edilmesine bağlayarak 2005 yılında askıya almasından sonra Sırp hükümeti, yıllık 1.7 milyar dolarlık yardımdan mahrum kaldı. Belgrad yönetimi Mladiç’in yakalanmasına yardım edecek kişiye 14 milyon dolar ödül vereceğini ilan etti. 10 bin Sırp, generali bulmak için görevlendirildi. Günlük maliyeti 45 bin dolar tutan aramalar 6 yıl sürdü. Ancak Mladiç, Sırp ordusundaki bağlantıları sayesinde saklanmayı sürdürdü. İki ay önce kuzenine ait olan Lazarevo köyünde sahte bir kimlikle gizlenmeye başladı. Burada AB fonlarından yapılan bir binanın inşaatında usta olarak bile çalıştı. Bir hafta önce Mladiç’in kaldığı yeri tespit eden Sırp yetkililer, önceki günkü operasyonla Sırp kasabını adalete teslim etti. Sırp hükümeti tarafından konulan 14 milyon dolarlık ödülün kimseye verilmeyeceği açıklandı.

Babamın sağlığı kötü, göndermeyin

Belgrad’daki mahkeme, dün Mladiç’in oğlu Darko ve eşi Bosiljka ile görüşmesine izin verdi. 10 yıldan beri ilk kez görüştüklerini ifade eden Darko Mladiç, suçsuz olduğunu iddia ettiği babasının sağlık durumunun Lahey’de eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesine iadesine uygun olmadığını söyledi. Babasının sağ tarafının kısmen felç olduğunu öne süren Darko, Sırp generalin askeri bir hastaneye sevk edilmesini ve daha sonra da Rusya’dan bağımsız tıbbi bir ekip tarafından muayene edilmesini istedi.

‘Biz ona bakarız’

Lahey’deki mahkeme ise “Mladiç’in sağlık sorunuyla ilgilenecek yeterli donanıma sahibiz” açıklamasında bulundu. Mahkemeden yapılan açıklamada ayrıca Srebrenitza katliamı davasında Mladiç ile Radovan Karadziç’in davasının birleştirileceğini açıkladı.

Haberin Devamı