Gazete Vatan Logo

Drahmi-euro karşılaşması

Yunanistan hem ülkenin hem de Avrupa’nın kaderini belirlemek için bugün sandık başına gidiyor

Yunanistan’da yaklaşık 10 milyon seçmen hem ülkenin hem de Avrupa’nın kaderini belirlemek için bugün sandık başına gidiyor. Yunan halkı, “AB yardımına ve kemer sıkma paketine evet” diyen Samaras ile “Tasarruf paketini yırtıp atacağım” diyen Tsipras arasında seçimini yapacak.

Osmanlı’dan bağımsızlığını kazandığı 1832 yılından bu yana en büyük ekonomik krizlerinden birini yaşayan Yunanistan, mayıs ayında yapılan ve partiler arası çekişme nedeniyle koalisyon kurulamaması ile yenilenmesine karar verilen seçimler için bugün yeniden sandık başında. Atina’nın Euro’yu terk edeceği yönündeki spekülasyonlar nedeniyle Avrupa ve tüm dünya ‘Patlamaya hazır volkan’ denilen Yunan seçimlerine kitlenmiş durumda. Halen 700 bin seçmenin kararsız olduğu, ülkenin geleceğini de bu kararsız seçmenlerin belirleyeceği belirtiliyor. İlk seçimin yükselen yıldızı yüzde 16 oyla Radikal Sol Parti SYRIZA’nın lideri Alexis Tsipras’tı. Tekrarlanan seçimlerde iktidar olacağını düşünerek ülkeyi seçime sürükleyen ve Avrupa’ya ve IMF’ye meydan okuyan açıklamalarıyla AB’nin tüylerini diken diken eden Tsipras’ın kazanması durumunda Yunanistan’ın eski para birimi ‘Drahmi’ye dönerek borç ödemelerini de durdurmasından endişe ediliyor.

‘Yunanistan’ı AB’den çıkartmam!’

Tsipras’ın karşısındaki isim ise ilk seçimi de yüzde 18 oyla galip bitirmesine rağmen hükümeti kuramayan Yeni Demokrasi Partisi (ND) lideri Antonis Samaras. Samaras dün seçimlerde en kritik sorunun ‘Euro mu Drahmi mi?’ olacağını söyledi. Seçim öncesi Atina’daki Sintagma Meydanı’nda düzenlediği son mitingde Samaras, ”Hiç kimsenin bizi Avrupa’dan çıkarmasına izin vermem. Kimsenin ülkemiz üzerinden oyun oynamasına izin vermeyeceğiz. Drahmiye dönersek bu bizi 50 yıl geriye götürür. Yurtdışındaki Drahmi lobileri pusuya yatmış bekliyor” dedi. Financial Times gazetesi de dün başyazısından Yunanlılardan reformlardan yana oy kullanmalarını istedi. Sadece uluslararası kreditörlerin şartlarını kabul eden partilerin ülkenin Euro’da kalmasını sağlayabileceğini, aksini iddia eden partilere güvenmemelerini istedi. Ancak Samaras bu makaleyi de eleştirerek ‘Önerilerini ve provokasyonlarını başka yerde yapsınlar” dedi. Samaras, bu tip makalelerin drahmi lobisine ve Radikal Sol Koalisyon SYRIZA’ya hizmet ettiğini iddia etti.

‘Merkel’in insafına kalmadık’

SYRZIA’nın genç lideri Alexis Tsipras, seçim öncesindeki son mitinginde yine Avrupa Birliği ve IMF tarafından Yunanistan’a dayatılan kemer sıkma paketine onay vermeyeceğini tekrarladı ve Yunan halkına, “Bizi seçerseniz artık Almanya başbakanı Merkel’in merhametine kalmayacağız” mesajı verdi. Yunan gençleri arasında işsizlik oranının yüzde 50’ye dayandığını, Yunanistan’ın daha fazla kemer sıkmaya değil büyümeye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Alman şansölyenin yanıtı gecikmedi

Euro bölgesinin en güçlü ülkesi olan Almanya’nın başbakanı Angela Merkel, Yunanistan seçimleri arifesinde AB’yi hedef alan solcu lider Tsipras’a uyarıda bulundu. “Yunanistan’ın euro bölgesinden çıkmasının an meselesi” olduğu ayırısı yapan Merkel, “Eğer radikal bir sol parti, çıkıp AB’nin tüm ülkelerinden yardım isterse ve bunun karşılığında da hiçbir şeyi geri ödemezse sonuçlarına katlanır. Bu durumda Yunanistan’ın euro bölgesinden çıkma zamanı gelmiştir” diye konuştu.

Haberin Devamı