Gazete Vatan Logo

DP'de Çiller heyecanı

Demokrat Parti'de kongre tarihi yaklaşırken partide Tansu Çiller hareketliliği yaşanıyor.

Anavatan Partisi ile başarısız birleşme girişiminin ardından 22 Temmuz seçimlerinde barajın altında kalan Demokrat Parti’nin 17-18 Kasım’da gerçekleştirilecek olan Olağanüstü Kongresi’nde eski Başbakan Tansu Çiller’in yeniden Genel Başkan adayı olacağı yolundaki iddialar, parti kulislerini hareketlendirdi.

Eski Başbakanlardan ve DYP'nin eski genel başkanı Tansu Çiller'in DP'nin başına geçeceği yolundaki söylentiler, 17-18 Kasım'da yapılacak kongre öncesi kulisleri hareketlendirdi. Çiller'in bu kongrede kendisine yakın bir ismi aday gösterip destekleyerek "emanetçi abi" modeline dönük bir strateji izleyeceği belirtiliyor.

Çiller ve Ağar'ın benzer stratejileri izlemesi halinde, her iki lider arasındaki asıl çekişmenin 2008'in Mayıs ayında yapılacak büyük olağan kongre de yaşanacağı bildiriliyor.


Seçimlerin ardından genel merkezden siyaseti bırakacağı yolunda açıklamalar yapılan, ancak halen Genel Başkanlık koltuğunda oturan Mehmet Ağar’ın da bu kongrede aday olmayacağı ifade edilirken iki lider arasındaki esas yarışın Mayıs ayında yaşanacağı belirtiliyor. Genel Başkan adaylığı için çok sayıda isim konuşulurken, gözler Ağar ile Çiller'in nasıl bir yol izleyeceklerine çevrildi.

ÇİLLER ADAY OLACAK MI?

Partililerin siyasete "geri dön" çağrısı yaptıkları Çiller bu çağrılara bugüne kadar kesin bir yanıt vermemekle beraber dönebileceği sinyalleri verdi. Bir gazeteye geri döneceği yolunda mesajlar veren Çiller’in Mayıs ayında yapılacak olan olağan kongreye kadar bekleyebileceği de ifade ediliyor. Çiller’e en yakın isimlerden olan Turan Güven, ANKA’ya yaptığı değerlendirmede parti tabanının Çiller’i istediğini, partiyi yeniden ayağa kaldırabilecek olan ismin ancak Çiller’in olduğunu söyledi. Çiller’le Erdal İnönü’nün cenazesinde bir araya geldiklerini belirten Güven, Çiller’in burada kendisine Mayıs’a kadar bekleyeceği şeklinde bir açıklama yaptığını söyledi. Çiller’in kendisi aday olmasa bile kendisine yakın bir ismi destekleyeceği ve Mayıs ayında parti içindeki dengelere göre aday olabileceği konuşuluyor.

AĞAR DA MAYIS’I BEKLEYECEK

DP’de Mayıs ayını bekleyeceği ifade edilen bir başka isim de halen Genel Başkanlık görevinde bulunan Mehmet Ağar. 22 Temmuz seçimlerinin ardından parti sözcüleri Ağar'ın Genel Başkanlıktan istifa edeceğini açıklamıştı. Daha sonra başka bir açıklama yapan Ağar, hukuki durumunun netleşebilmesi için Olağanüstü Kongreye kadar genel başkanlığa devam edeceğini belirtmişti. DP kulislerinde Ağar’ın bu ay içinde yapılacak kongrede aday olmayarak başka bir ismi destekleyebileceği belirtiliyor. Çiller gibi "emanetçi" modeli izlemesi beklenen Ağar'ın da Mayıs ayındaki tabloyu görmek istediği konuşuluyor.

DEMİREL DESTEKLİ ADAY

DP’de Genel Başkanlık için ismi geçen başka biri de Demokrat Türkiye Partisi Genel Başkanı Mehmet Ali Bayar. Bayar'ın 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından desteklendiği ifade ediliyor.

ADAY ENFLASYONU

Bu adaylar dışında da birçok kişinin ismi DP Genel Başkanlığı için geçiyor. Genel Başkanlık için Genel Başkan Yardımcısı Nevzat Ercan, Turkuaz Hareketi’yle öne çıkan Ali Müfit Gürtuna, ATO Başkanı Sinan Aygün ve gazeteci Nevval Sevindi de bulunuyor.

Haberin Devamı