Gazete Vatan Logo

Dört teker üzerinde

Türkiye’nin ihracatı Nisan’da yüzde 4 artışla 11.8 milyar dolara çıktı. Otomotiv sektörünün 2.3 milyar dolarlık katkısıyla yükselen ihracatta AB ve ABD’deki artış yüzleri güldürdü

Dört teker üzerinde

Türkiye’nin ihracatında toparlanma sürüyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ihracat Nisan’da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4 artışla 11 milyar 866 milyon dolara ulaştı. Ocak-Nisan döneminde ihracat yüzde 10.5 yükselişle 47 milyar 264 milyon dolara ulaşırken, 12 aylık dönemde yüzde 4’lük artışla 145 milyar 656 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

Nisan’da ihracatı otomotiv sektörü sırtladı. Otomotiv endüstrisi, Nisan’da 2 milyar 299 milyon 136 bin dolarla en fazla ihracat gerçekleştiren sektör oldu. Yılın ilk 4 ayına bakıldığında, son yıllarda sürekli olarak görüldüğü üzere otomotiv sektörü, yine ihracata en yüksek katkıyı sunan sektör oldu. Bu dönemde yakalanan 4.5 milyar dolarlık ihracat artışının 1.7 milyar dolarlık kısmı tek başına otomotiv sektöründen geldi.

Otomotiv endüstrisini

1 milyar 352 milyon 877 bin dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon, 1 milyar 232 milyon 793 bin dolarla da kimyevi maddeler ve mamulleri sektörleri takip etti. Nisan’da ayında en fazla ihracat artışı yüzde 71.9 ile zeytin ve zeytinyağı, yüzde 46.9 ile de çelik sektörlerinde kaydedildi.

Haberin Devamı

ABD’de % 28.2 artış

Nisan’da en fazla ihracat yapılan 5 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, Amerika, İtalya ve Irak oldu. İhracatta Almanya’ya yüzde 5.4, İngiltere’ye yüzde 3.6 düşüş yaşanırken, Amerika’ya yüzde 28.2, İtalya’ya yüzde 12.3, Irak’a yüzde 22.8 artış gerçekleşti. En fazla ihracat yapan 3 il; 5 milyar 113 milyon 923 bin dolarla İstanbul, 1 milyar 159 milyon 935 bin dolarla Bursa ve 1 milyar 41 milyon 371 bin dolarla Kocaeli şeklinde sıralandı.

Sakarya’dan büyük artış

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Nisan’da 47 ilin ihracatı artarken, 33 ilde gerileme yaşandığını bildirdi. Artış yaşanan iller arasında Sakarya’nın dikkat çektiğini söyleyen Büyükekşi, otomotiv ihracatçısı illerden olan Sakarya’nın ihracatının yüzde 179.3 artış kaydettiğini belirtti. İlk 4 aylık dönemde Sakarya’nın ihracatının 1.7 milyar dolar olduğunu aktaran Büyükekşi, Sakarya’nın tek başına ülke ihracat artışının yaklaşık dörtte birini gerçekleştirdiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Ekonomide canlanma bekliyoruz

MEHMET Büyükekşi, gündemin ilk sıralarında yer alan halk oylamasının sona ermesi ile birlikte Türkiye’nin yönünün ekonomiye çevrileceğine işaret etti. Büyükekşi, “Belirsizliğin ortadan kalkmasının ardından ertelenen yatırım ve tüketim kararlarının da devreye girmesiyle birlikte, ekonomimizde önemli ölçüde bir canlanma yaşanmasını bekliyoruz. Önümüzdeki dönemde ihracatımızın çok daha güçlü bir şekilde artış yakalayacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Sorunlar etkilemez

TİM Başkanı Büyükekşi, Nisan ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi. 252 ülkeye ihracat yapıldığını hatırlatan Büyükekşi, Nisan’da Avrupa Birliği’ne (AB) ihracatın yüzde 3.2 artış yakaladığı, yılbaşından bu yana bu bölgeye ihracatın yaklaşık 2.1 milyar dolar artış gösterdiğini söyledi. Bu dönemde toplam ihracat artışının yarısına yakınının Avrupa Birliği ülkeleri kaynaklı olduğunun altını çizen Büyükekşi, AB ile yaşanan siyasi sorunların ihracat üzerinde olumsuz bir etki yaratmasını beklemediklerini vurguladı. Büyükekşi, Kuzey Amerika’ya ihracatın yüzde 28.7, Ortadoğu ülkelerine yüzde 8.5 artış yakaladığını söyledi.

Haberin Devamı

3-4 firma daha eklenecek

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, imaj kampanyasının devam ettiğini belirterek, 3-4 firma ile daha görüşmelerinin sürdüğünü belirtti. Büyükekşi, Yandex’in de kampanyaya dahil olduğunu açıkladı

Mehmet Büyükekşi, geçtiğimiz günlerde Nestle ve Novartis’in imaj kampanyasından çıkmak istediğinin yabancı basında yer alması hakkında da açıklama yağtı. İmaj kampanyalarına ilişkin çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini belirten Büyükekşi, 7 büyük hedef pazarda gerçekleştirmeye başladıkları kampanyanın Türkiye ile hesabı olan bazı çevrelerde infial yarattığını aktardı. Büyükekşi, kendileri ile birlikte yola çıkan markalara saldırıldığını belirterek, bu saldırılar karşısında gayet sağduyulu açıklamalar yapan dostlarının açıklamalarının çarpıtılarak haber yapıldığını, amaçların siyasi sonuçlar doğurmak olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

Ancak hiç kimsenin temelleri gayet sağlam olan Türkiye ekonomisi hakkında yaratmayı arzu ettiği gerçek dışı tedirginlikle kendilerini ve dostlarını korkutamayacağına işaret eden Büyükekşi, şunları kaydetti:

“Yaklaşık bir ay önce gerçekleştirdiğimiz basın toplantısında dile getirdiğimiz gibi bu kampanya, daha geniş kitlelere ulaşabilmek adına yeni CEO’ların da ekleneceği dinamik bir kampanya. Çekilen ya da eklenmek isteyen firmaların olması normal. Biz kampanyamıza başlarken, ülkemizde faaliyet gösteren 16 yabancı şirketin üst yöneticileri ile çekimlerimizi tamamlamıştık. Ancak, sonrasında bazı firmalar bu kampanyada biz de yer almak istiyoruz dediler. Şu an 3-4 firma ile daha görüşüyoruz. Yandex ile de anlaşma sağlandı, çekimi de yapıldı. İnşallah, daha geniş bir aile olarak yabancı dostlarımızın ağzından ülkemizi ve barındırdığı potansiyeli anlatmaya devam edeceğiz.”