Gazete Vatan Logo

Doğru beslenerek 10 yaş gençleşin!

Doğru beslenerek 10 yaş gençleşin!

Yaşlanmayı ortadan tamamen kaldırmak imkansız olsa bile geciktirmenin artık kendi elimizde olduğu bilgisine sahipiz. Doğru beslenme, doğru düşünme, doğru rahatlama, doğru nefes, doğru egzersiz ile 10 yaş genç görünmeyi garanti altına alabiliriz.

BESLENME UZMANI DİLARA KOÇAK

ANTİOKSİDAN KAPASİTESİ ÇOK BESİNLER

Yaşam süresini genetik yapı, yaşam tarzı, beslenme biçimi, aktivite durumu, çevre gibi pek çok faktör etkiliyor. Ama doğru besinleri seçerek osteoporoz, diyabet, kalp hastalıkları, kanser gibi bir çok hastalığı önleyebilir, yaşam kalitenizi artırabilir hatta yaşamınıza yıllar ekleyebilirsiniz. Bazı beslenme tipleri ve yaşam şekli ise erken yaşlanmaya sebep olabilir. Belki daha önce duymadınız ama ORAC değeri bu konuda önemli bir ipucu.

ORAC Serbest Radikalleri Emme Kapasitesi yani ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) değişik besinlerdeki antioksidan kapasitelerini ölçmeye yarayan bir metot. ORAC Baltimore’da bulunan National Institute on Aging atrafından geliştirilmiş. Yüksek antioksidan kapasiteli sebze ve meyveler ile bunların diyete pozitif etkileri incelenmiş. Yapılan çalışmalarda yüksek ORAC değeri olan sebze ve meyvelerin tüketimi ile vücut ve beyinde yaşlanma sürecinin yavaşladığı öne sürülmüş. Kanıtlar antioksidan aktivitesinin hayvanlarda hücre ve komponentlerin oksidatif hasardan koruduğunu göstermiş.

Haberin Devamı

Daha uzun yaşamak ve genç kalmak için

POZİTİF

- İyi uyku (az uyuyanlar daha kilolu ve hep yorgun) Â Ruhsal denge ve maneviyat (yoga, nefes, ibadet iç huzur için önemli)

- Aktif bir yaşam (egzersiz yapmak damar sağlığını destekliyor)

- Güvenli seks (Cinsel hastalıklardan korunmak ve hormonal sağlık için önemli)

- Antioksidant kapasitesi yüksek besinler (mevsiminde ve çeşitlilik esasına uygun olmalı)

NEGATİF

- Aşırı alkol (hücre harabiyeti yaratıyor)

- Kızartılmış yağlar (vücutta oksidasyonu ve yaşlanmayı hızlandırıyor)

- Aşırı şeker tüketimi (obezite ve buna bağlı hastalıklar ile hücre yapısına olumsuz etki ediyor)

- Yüksek tuzlu besinler (damar sağlığı, dolaşım sistemi böbrek ve kalp için olumsuz etki yapıyor)

Haberin Devamı

AVRUPA ANTİAGİNG DERNEĞİ KURUCU ÜYESİ DR. HASAN İNSEL

SEZAR SALATA DİYET YAPARKEN YENMEMELİ

Egzersiz ve spor yaparken, çoğu zaman yeterince renkli sebze ve meyve yemek ihmal ediliyor, fazla miktarda protein yeniyor. Siz, siz olun, her gün özellikle seçerek, dost karbonhidrat dediğimiz liften, vitamin ve antioksidandan zengin sebzeleri ve meyveleri yiyin. Bunları ne kadar az pişmiş yerseniz yararı o kadar artar.

İnsan 3 hafta içinde yeni tatlara tamamen alışır ve eskiden alıştığı tatları yadırgar. Kullandığınız şeker miktarını önce bir kaç gün dörtte bir oranında azaltın. Sonra yarıya düşürün. Her 3-4 günde bir kullandığınız şekeri yarılayın. Göreceksiniz iki, üç hafta sonra şekersiz içmeye tamamen alışacaksınız. Şekersiz içtiğiniz çay veya kahveyle sağlığınıza sağlık, ömrünüze yıllar katacaksınız, çünkü şeker öldürücüdür.

Çikolata ve kalp

Her ne kadar çikolata yağdan ve kaloriden zenginse de, ölçülü miktarda yendiğinde içindeki flavonoidler nedeniyle sağlığa yararlı etk ileri vardır. Örneğin günde 20-30 gram civarında yenen yüzde 70 bitter çikolata, kalp damar sağlığında kolesterol düşürerek yararlı olmaktadır. Diyet yaparken yenebilecek en yanlış şeylerin başında Sezar salata gelir. Bir orta boy Sezar salatada, elle parçalanmış marul yapraklarına emdirilmiş en az 50-60 gram kadar yağlı Sezar sos vardır. Bu sosun gramı 9 kalori kadardır, yani sadece sosu en az 500 kaloridir. Buna bir de çoklu yağda hafif kızartılmış krutonları ve rendelenmiş parmesan peynirini de ilave edersek 700’lü kalorilere ulaşmak işten bile değildir. Günde 1500 kalori civarı diyetteyseniz, yarısı demektir bu. Sosunu ayrı ısmarlayın, çatalınızın ucunu sosa batırıp sonra salataya batırın. Hem aynı tadı alacaksınız, hem de sosun çoğunun yenmeden kapta kaldığını göreceksiniz. Krutonları yemeyin, parmesan az miktarda ise, afiyet olsun.

Haberin Devamı

Daima egzersiz

Egzersizin, sporun ve hareketli yaşamın, yeri, saati ve kıyafeti yoktur. Gün içinde her fırsattan yararlanabilirsiniz. Eskiden bir egzersizin faydalı olması için 20 dakika sürmesi gerektiğine inanırdık. Şimdi ise biliyoruz ki, ister 30 dakikalık devamlı egzersiz veya 6 kere 5 dakikalık egzersiz kalp damar sistemine aynı derecede yararlı. Sabah bir 10 dakikalık yürüyüş, bir kat merdiven çıkmak, öğlen 10 dakikalık bir yürüyüş, biraz da akşam vitrinlere bakarak dolaşmak, işte oldu size günlük yarım saatlik egzersiz. Madem devamlı yapmanız şart değil her fırsatı değerlendirin.

Haberin Devamı

Yenen her sağlıklı besin, insan farkında olmadan vücudundaki tüm dokulara değerli vitamin, antioksidan ve çok çeşitli besin öğeleri olarak ulaşır. Buna karşın, yenen sağlıksız besinler de, kısmen dokuları bir anlamda işgal ederek sağlıklı öğelerin girişini azaltır ve dokular buldukları ile yetinmek zorunda kalır.

Egzersizin ve hareketli yaşamın yaşı yoktur. Tam tersine yaş ilerlerken hareketli yaşam yaş almamızı yavaşlatır, neredeyse durdurur ve geriye çevirir. Yavaş yavaş başlanan yürüyüş, yüzme, dans, benzeri egzersizler, düzenli ve devamlı yapıldığında, 6 ay içinde yaşamı tamamen değiştirip, insanı görenleri şaşırtacak derecede fit, sağlıklı, pozitif ve mutlu yapar. Beslenme tabii önemli, ama hareketli gün geçirip, aktif yaşamak da o derece önemli. Ama asıl önemlisi ruhun da sağlıklı yaşaması.

Antiaging testlerinde, evde ev hayvanı besleyip, onlarla hayatı paylaşan kişiler, biyolojik yani doğum yaşlarına göre 3 ila 5 yaş arası daha genç çıkarlar.

3-4 hafta

İnsanın yeni tatlara alışma süresi 3-4 hatayı geçmiyor. Eski tatları ise yadırgıyor.

20 gram

Yüzde 70’i bitter olan çikolatadan 20-30 gram yendiğinde kalp ve damar sağlığına iyi geliyor.

700 gram

Bir orta boy Sezar salatada, sos ve peynir katınca ulaşılan kalori miktarı.

ALKALİ YAŞAM, BESLENME KOÇU MİYASE BÜLBÜL

SEZAR SALATA DİYET YAPARKEN YENMEMELİ

Su içip toksinlerden arının

En önemli antioksidan sudur. Sudaki oksijen kanı ve hücreleri besler, vücudu toksinlerden arıtır. İçilecek suyun ORP (içindeki oksijen oranı) ve pH’şı yüksek, molekül yapısı küçültülmüş alkali mineraller olan kalsiyum, potasyum, magnezyum ve sodyum içeren su olması gerekir. Alkali su dediğimiz gençlik kaynağı bu suyu evimize takdıracağımız alkali iyonize su makineleri ile elde edebiliriz.

Makarnayı sebze sosuyla yiyin

Yaşlandırmayı geciktirmek besin kombinasyonlarına dikkat ederek mümkündür. Örneğin karbonhidratla proteinin bir arada tüketilmemesi gerekir. Et veya balığı yanında patetes olmadan salata veya haşlanmış ya da buharda hazırlanmış sebzelerle birlikte tüketmek, uygundur. Makarna tek başına salata ile ve sebzeli sosla tercih edilmelidir.

Süt ve süt ürünlerini azaltın

Yaşlanmayı geciktirmek için süt ve süt ürünlerini azaltmaya dikkat etmek gerekir. Peynir süt yerine yoğurt ve ayran tercih edilmelidir.

Aynı aileden meyveleri bir arada tüketmelisiniz Gençliğin sıırı meyve ve tatlıyı aç karnına yemeklerden en az 2 saat sonra veya önce tüketmekten geçer. Akşam yemeğinden sonra tatlı meyve yememek şarttır. Aynı aileden olan meyveler bir arada tüketilmeli. Örneğin portakal greyfurt mandalina veya elme ile armut veya dut böğürtlen, yaban mersini bir arada olabilir.

Filizli besinlerle genç kalın

Karabuğday, sarımsak, karalahana, lor peynir, yeşil biber, böğürtlen, kekik, semizotu, su teresi, çörek otu yağı, lahana, filizlendirilmiş besinler, buğday çimi, yeşil kabak, tatlı patates, kızılcık, soğuk deniz balıkları, keten tohumu, siyah üzüm çekirdeği yağı vücudu ve hücreleri genç tutan besinlerden bir kaçıdır.

Sofraya neşeli oturun

Yemekleri sakın çiğnemeden yutmayın. Ne kadar iyi çiğnersek sindirim sistemini o kadar az yorar depo enzimlerin kullanılmasını önleriz. Sofraya neşeyle ve huzurlu oturun. Stres yeme katsayısını artırır.

Unla vedaşın 15 yıl kazanın

Un ve unlu gıdaları (ekmek, simit, pasta, hamurlu tatlılar, poğaça , kurabiye, börek vb gibi) günlük beslenmenizden çıkartmanız size en az 15 yıl kazandırır. Çıkartamıyorsanız azaltsanız bile vücudunuzun gençleştiğini hissedersiniz.

Yemeğinizi kendiniz pişirin

Dinç ve genç kalmak için kendi yemeğinizi kendiniz hazırlayın. Sağlığın ve hücre yaşlanmasının en büyük nedenlerinden biri hazır, işlenmiş, rafine gıdalardır. Doğru pişirme teknikleri ile hazırlanan bir yemek ömrü uzatır sağlığı korur.