Gazete Vatan Logo

Dizilerin kahramanı star değil, yapımcı

Starlar, rol aldıkları dizilerin reytinglerini yükseltmek için ateşleyici olsa da izlenme oranlarının devamlılığını sağlayamıyor. İzleyicisi azalan diziler yeni bir tartışmayı beraberinde getirdi. Bir yapımın başarılı olması için star asla tek başına yeterli değil, senaryonun ise güçlü olması gerekir.

Dizilerin kahramanı star değil, yapımcı

Dev bütçeli yapımlar güçlü oyuncu kadrolarına rağmen reytinglerde beklentiyi karşılayamıyor ve birkaç bölüm sonra ekrana veda ediyor. Son olarak Meryem Uzerli’nin büyük umutlarla başlayan dizisi Gecenin Kraliçesi 13’üncü bölümüyle final yapıyor. Starların başrolde olduğı dizilerin reyting kurbanı olması sürpriz gibi görülse de aslında bu durum Kıvanç Tatlıtuğ‘un Kurt Seyit ve Şura dizisiyle başladı ve artık başroldeki starların reytinglere bir etkisi olmadığını gösterdi.


"Televizyon dizilerinde başarılı olamayan ünlü isimler artık reklam filmlerinde rol almayı tercih ediyor."

Dizilerin yüzde 70’i kalitesiz

Yapımcı Türker İnanoğlu son 24 ayda çekilen ve bir türlü tutmayan dizilerin nedenini kalite düşüklüğüne bağlıyor. İnanoğlu, “Dizilerde yüzde 70 oranında kalite düşüklüğü var. Her bölümü 120-130 dakikalık bu diziler 4-5 günde çekilirse kalite arayamazsınız” diyor. Dizilerin kalitesiz olmasını kanalların masraftan kaçınmasına bağlayan İnanoğlu’na göre dizilerin kalitesizliği yapımcı, kanal, sanatçı ve teknik ekibi negatif etkiliyor.

Haberin Devamı

Bir dizinin kahramanının star değil, yapımcı ve yönetmen olduğunun altını çizen yapımcı, Muhteşem Yüzyıl Aşk-ı Derun’dan sonra Kösem’in senaryodaki eksikliklerden dolayı tutmadığını ve seyircilerin seyretmeye değer bulmadığı dizilerle ilgilenmediğini söylüyor.

Kanallar tarz değiştirmeli

Dizilerin sonunun geldiğini ve kanalların artk her şeyiyle değişimesi gergktiğini belirten İnanoğlu TV8’i örnek göstererek, “TV8 bundan bir sene önce televizyon sıralamasında alt sıralardayken Acun Ilıcalı kanalı satın alıp tarz değiştirince reytinglerde üst sıralara çıktı. Artık diğer kanalların da sinema ve dizi formatından çıkıp, her şeyiyle tarz değiştirme zamanı geldi” diyor.


Seyirci oyuncuya üç bölüm avans veriyor

Ünlü isimlerin menajerliğini ve basın danışmanlığını yapan Bircan Silan dizilerde en sevilen oyuncuya bile seyircinin ancak üç bölümlük bir şans verdiğini söylüyor. Silan ayrıca dizi sektörünün çok gaddar olduğunu eleştirerek şöyle diyor; “Dizilerin beğenilmesinin en önemli nedeni senaryo. Ama starların hakkını yememek lazım. Onların diziye en büyük katkıları iş başladığında bilgisinin hızla yayılması oluyor. İzleyici sevdiği, hayranlık duyduğu oyuncu için illaki ekran başına geçiyor. Ama ona en fazla üç bölüm avans veriyor. Eğer olmuyorsa da izlemek için çok fazla direnç göstermiyor. Dizi dünyası çok acımasız. Dengesiz para dağılımının ciddi bir olumsuz enerji yarattığını düşünüyorum. Bir oyuncu bin lira diğer oyuncu 175 bin lira alırsa kimse o sette kendini iyi hissedemez”.

Haberin Devamı

1,5 milyon

Dev platosu, gösterişli dekoru, kostümleri ve çekim teknikleriyle Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisinin bölüm başı maliyeti 1.5 milyon.

Dizilere Yeşilçam versiyonu uygulanıyor

Dizilerin şu an tıpkı Yeşilçam’da olduğu gibi bir gurup starın tekelinde. Yeşilçam’da da sinemacılar sadece bu oyuncuların filmlerine para yatırıyor ve yapımcılardan da oyuncuların filmlerini talep ediyorlardı. Konu ya da kalite geri plandaydı. Çünkü seyirci beyaz perdede bu insanları görmek istiyordu. Şimdi de bunun bir başka versiyonu uygulanıyor Ama dizi tutmazsa faturası başrole kesiliyor.

Haberin Devamı

1,2 milyon

Meryem Uzerli’nin dizisi Gecenin Kraliçesi, bölüm başı 1.2 milyon liralık bütçeyle çekilmesine rağmen seyirci tarafından beğenilmedi.

İyi senaryo, başarılı kast ve pratik reji gerekiyor

İzlenme rekorları kırmış birçok dizinin yönetmenliğini yapmış Kemal Uzun ise bir dizinin başarılı olması için sektörel bir formül olmadığından ama senaryonun önemine dikkat çekiyor. Uzun, “İyi bir senaryo, o senaryonun karakterlerine hayat verebilecek başarılı bir kast, her ikisinin de seyirciye eksiksiz aktarılmasını sağlayacak mükemmel bir reji, profesyonel ve pratik bir ekip ve bu ekibe bütün bu imkanları sunacak son derece tecrübeli bir yapımcı gerek. Önümüzde Ertem Eğilmez ve Arzu Film’i ve Bizim Aile, Gülen Gözler, Aile Şerefi, Neşeli Günler, Hababam Sınıfları gibi en geçerli formül önümüzde derya kuzusu gibi yatıyor” diyor.

Yapımları izlenme rekorları kıran Türker İnanoğlu televizyonda artık dizi ve sinema devrinin bittiğini ve kanalların her şeyiyle tarz değiştirmesi gerektiğini söylüyor.

Haberin Devamı


Dizileri bitti reklamlara geçtiler

- Kıvanç Tatlıtuğ, Kurt Seyit ve Şura adlı diziden aylık 260 bin lira alıyordu. Tatlıtuğ ayrıca Akbank reklamlarından 12 bölüm için 2 milyon lira aldı. Mavi reklamlarında oynayan oyuncu buradan da 5 milyon lira kazanmıştı.

- Kenan İmirzalıoğlu bölüm başı 60 bin lira alıyor. Oyuncu Vestel reklamından 1.5 milyon lira aldı.


- Bergüzar Korel Karadayı dizisinden bölüm başı 55 bin lira kazanıyordu. Bugüne kadar reklamlardan 4 milyon lira kazanan oyuncu son oynadığı şampuan reklamından 1 milyon lira aldı.

- Tuba Büyüküstün rol aldığı Kara Para Aşk dizisinden bölüm başı 60 bin lira alıyordu. Molfix reklamlarında oynayan Büyüküstün 2.4 milyon TL kazandı.

- Engin Altan Düzyatan Diriliş Ertuğrul dizisinden önce 15-10 bin TL arası ücret alırken, Eruğrul rölüyle bölüm başı 65 bin lira kazanıyor.

- Kiralık Aşk dizisinin yıldızı Elçin Sangu ise Meryem Uzerli’nin yerine Elidor’un yeni reklam yüzü oldu ve 1 milyon TL’ye firmayla anlaştı. Meryem Uzerli aynı reklamdan 1.5 milyon kazanmıştı.

Her sezon 80 ile 100 dizi başlıyor ama 20 dizi kalıyor

Dizi enflasyonuyla her sezon 80 ila 100 arası dizi başlıyor ve sezon sonunda bu sayı 20 ya da 25’e düşüyor. Dizileri peşpeşe reyting kurbanı olan oyuncular hem çalışma koşulları, hem de ücretleri açısından reklamlara yöneliyor. Oyuncuların reklama yönelmesini bir yönetmen olarak haklı bulduğunu da belirten Uzun, “Oyuncuların reklama yönelmesi, starlıklarını etkilemez” diyor.