Gazete Vatan Logo

Diyarbakır’daki ikinci kişi Suruç katliamcısı mıydı?

Suruç’ta 32 kişinin öldüğü bombalı saldırıyı düzenleyen Şeyh Abdurrahman Alagöz’ün Diyarbakır’daki HDP mitinginde bomba patlatan Orhan Gönder’in arkadaşı olduğu öne sürüldü

Diyarbakır’daki ikinci kişi Suruç katliamcısı mıydı?

Diyarbakır’da HDP mitinginde 4 kişinin ölümü 404 kişinin yaralanması ile sonuçlanan bombalar ile ilgili soruşturmada bir kişinin daha arandığı ortaya çıktı. Bu kişinin de o gün olay yerinde olduğu belirtildi. Gizlilik nedeniyle güvenlik birimleri aranan kişi ile ilgili detay vermedi. Bu kişinin, Suruç’ta 32 kişinin öldüğü saldırıdaki ‘canlı boma’ Şeyh Abdurahman Alagöz olabileceği akıllara geldi.

Tanışıyorlardı

Diyarbakır’ın faili olarak yakalanan Orhan Gönder gibi Suruç faili Alagöz’ün de Adıyamanlı olması ve birbirlerini tanıdıklarının ortaya çıkması, bu ihtimali güçlendirdi. Yetkililer soruşturma kapsamında telefon kayıtlarının incelendiğini ve iddianamenin kısa sürede tamamlanacağını belirtti.

İkinci kez alana girdi

Diyarbakır’da, 4 kişinin ölümü 404 kişinin yaralanması ile sonuçlanan bombalı saldırılardan sonra, bombaları patlatmak için ikinci kez miting alanına girdiği ortaya çıkan Orhan Gönder ile ilgili görüntüler inceleniyor. Polis kontrol noktasından geçerken sabit polis kamarası tarafından görüntülenen Orhan Gönder’in yanında bulunan, birlikte, önünde ve arkasında miting alanına giren kişilerin de araştırıldığı belirtildi. Olayda ihmal olup olmadığının tespiti için Ankara’dan Diyarbakır’da gönderilen İçişleri Bakanlığı müfettişleri Diyarbakır’da yaklaşık 90 polis ve amirin ifadesini almış, görüntüleri incelemiş ve 40 gün sonra kentten ayrılmıştı.

Haberin Devamı

Sınırdan kaçacaktı

Diyarbakır’da, HDP mitingine 2 ayrı bomba koyarak patlatan Adıyamanlı Orhan Gönder’in, 2014 Ekim ayında ortadan kaybolduğu ve ailesinin polise kayıp başvurusunda bulunduğu ortaya çıkmıştı. Gönder’in Suriye’ye geçerek Atmeh bölgesinde IŞİD’in kampına katıldığı, 6 ay eğitim gördüğü belirlendi. Kilis’ten 2 Haziran’da Türkiye’e giriş yapan Gönder, Diyarbakır saldırısı öncesi polis kontrolünden geçmiş ancak sadece asker kaçağı işlemi yapılarak bırakılmıştı. Gönder, Diyarbakır’da bombaları patlattıktan sonra Gaziantep’e gitmiş, bir IŞİD’liyle görüşüp “Acil geçiş yapmam gerek” demiş ve ardından yakalanmıştı.

Haberin Devamı

Burada buluşuyorlardı

Suruç saldırganı Şeyh Abdurrahman Alagöz ile Diyarbakır’daki bombacı Orhan Gönder’in sıkça gittiği ve şikayet üzerine kapatılan İslami Çay Evi’nin bulunduğu sokaktaki esnaf konuştu. Esnaf, kendilerinin bu olaydan mağrdur olduklarını söyledi. Belediye tarafından, şikayetlerin ardından ruhsatı olmadığı için ocak ayında kapatılan İslam Çay Evi, yaklaşık 4 ay önce Emir Çokgezme tarafından kiralanarak reklam firmasına dönüştürüldü. Camlarında halen ayetlerin yazılı olduğu işyerinin son günlerde ’IŞİD’in eleman temin merkezi’ olarak lanse edilmesinden rahatsız olan esnaf Emir Çokgezme, “Adıyaman güzel nezih bir yer. 2 kişinin yaptığı şeyi tüm Adıyaman’a mal etmemek gerekiyor. Hepimiz rahatsızız” dedi.

Esnaflardan Ömer Alan ise zaman zaman bazı ailelerin çocuklarının kaybolması ile çay evine geldiğini öne sürerek, “Buraya İslam Çay Evi açtılar. Bazen kadınlar geliyor, ’Çocuğumuzu götürmüşsünüz, kaybolmuş’ gibi konuşmaları oluyordu. Sonradan ruhsat mı alamadılar nedir bilmiyorum kapandı. Polisler bazen geliyordu buraya” diye konuştu.

Haberin Devamı