Gazete Vatan Logo

Diyarbakır'da olay çıktı!

Diyarbakır'da olay çıktı!

DİYARBAKIR'da bugün HDP'nin Sur İlçesi'nde sokağa çıkma yasağını protesto etmek için düzenleyeceği yürüyüş öncesinde olaylar çıktı. Merkez Yenişehir İlçesi'nde barikatlarla yol kapatmak isteyen grubu polis havaya ateş açarak ve gaz bombası ile müdahale etti. Diyarbakır'da sokağa çıkma yasağı bulunan merkez Sur İlçesi'nde hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması ve PKK'lıların etkisiz hale getirilmesi için operasyonlar devam ederken, HDP, sokağa çıkma yasağını protesto etmek için bugün saat 12.00'de kentte yürüyüş yapacağını duyurdu.

Diyarbakır Valiliği de yürüyüşün kanunsuz olduğunu açıklayarak, kanunsuz yürüyüşe halkın itibar etmemesini istedi. Kente bugün esnaflar kepenk açmazken, belediye otobüsleri ile şehiriçi taşımacılık yapan minibüslerin büyük bölümü sefere çıkmadı. Çöplerin de toplanmadığı Diyarbakır'da öğrencilerin büyük bölümü de okullara gitmedi. Merkez Yenişehir, Bağlar ve Kayapınar ilçelerinde okula gitme oranının yüzde 20 civarında olduğu belirtildi.

HDP'liler yürüyüş için merkez Yenişehir İlçesi Esma Ocak Parkı'nda toplanmaya başladığı sırada, Yenişehir İlçesi'nin Ekinciler Caddesi üzerine çıkan ve aralarında yüzlerinin maske ile kapalı olduğu gruplar caddeyi barikatlarla kapatmak istedi. Zırhlı araçlar ve TOMA'lar ile cadde üzerine gelen polis, yol kapatan göstericileri havaya ateş açarak, gaz bombası ve basınçlı suyla müdahale etti. Gruplar ise polise taşlı saldırıda bulundu. Cadde üzerinde olaylar devam ederken, polis geniş önlemler aldı.

Haberin Devamı

Bu arada HDP'lilerin toplanmaya çağırdığı Esma Ocak parkı çevresinde zırhlı araçlarla önlem alan polis ekipleri, bölgeye cadde ve ara sokaklardan gelen grupları gaz bombası ve basınçlı suyla dağıtmaya başladı. Diyarbakır'ın başta Yenişehir olmak üzere Bağlar İlçesi'nde de göstericiler ile polis arasındaki olaylar devam ediyor.

2 KİŞİ ÖLDÜ
Diyarbakır’da bugün sokağa çıkma yasağı bulunan Sur İlçesi’ne destek vermek için HDP’nin düzenleyeceği yürüyüşe kentte geniş güvenlik önlemleri alan polis izin vermeyince olaylar çıktı. Merkez Bağlar İlçesi Kaynartepe Mahallesi 202’nci Sokak’ta çıkan olaylarda silahla vurulan 2 kişi öldü, 2 kişi de yaralandı. Polis, ateşli silah kurşunu isabet etmesi sonucu ölen 2 kişinin kimliğini belirlemek için soruşturmasını sürdürüyor.
ÖLEN 2 KİŞİNİN KİMLİĞİ TESPİT EDİLDİ
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağına tepki amacıyla HDP’nin düzenlediği yürüyüşe polisin izin vermemesi üzerine çıkan ve akşam saatlerine kadar devam eden olaylar sırasında, merkez Bağlar Kaynartepe Mahallesi 202 ve 231’inci sokaklarda öldürülen 2 kişinin isimleri belirlendi. Ölen kişilerin Şerdıl Cengiz (21) ve Şiyar Salman (18) olduğu öğrenildi.
2 KİŞİ DAHA YARALANDI
Bu arada akşam saatlerinde merkez Yenişehir İlçesi Seyrantepe Mevki’inde çıkan olaylarda ise 2 kişinin daha yaralandığı öğrenildi. Yaralı 2 kişi Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Kent merkezinde çeşitli mahallelerde sabah saatlerinden itibaren başlayan olaylar halen yer yer devam ediyor.
DİŞ HEKİMİ YARALANDI
Merkez Bağlar İlçesi Körhat Sağlık Ocağı yakınlarında barikat kuran PKK’lılar ile polis arasında çatışma çıktı. Çıkan çatışmada Körhat Sağlık Ocağı’nda görevli diş hekimi E.S., muayene odasına kurşun isabet etmesi sonucu yaralandı. Yaralanan E.S., Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı.
OLAYLAR DEVAM EDİYOR
HDP’nin yürüyüş düzenleneceğini duyurduğu ve halkın toplanmasını istediği bölgeye ise protestocuların girişine zırhlı araçlarla önlem alan polis ekipleri izin vermedi. Farklı noktalardan Çiftkapı Mevkii’ne yürümek isteyen gruplara polis biber gazı ve basınçlı su ile müdahale ederken, bölgeye giden yollara ikinci barikat kurdu. Sur İlçesi’nden çıkan yaşlı ve engellilere yardım eden polis, yaşlıları belirli bir noktaya götürerek bölgeden ayrılmalarını sağladı.
Çok sayıda kişinin gözaltına alındığı, olaylarda toplanan gruplara müdahale eden polis, yolda yürüyen bir kadına basınçlı su sıkması üzerine, kadın tepki gösterdi. Polis ile kadın arasında tartışma çıkarken, yaşlı kadın polislere, "Ben yolumda gidiyordum bana niye su sıkıyorsunuz? Ben size ne yaptım bu ne vicdansızlık? Burası Kürdistan ne istiyorsunuz? Yolda yürüyemeyecek miyiz? Bak elimde taş yok" dedi. Kadının sözleri üzerine polis, "Ne Kürdistan’ı burası Türkiye" diye cevap verdi. Daha sonra kadın bölgeden uzaklaştırıldı.

Haberin Devamı

2 KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ KENTTE YARALI SAYISI ARTIYOR
Diyarbakır’da HDP ve DBP’nin yapmak istediği yürüyüş öncesi yapılan müdahalenin ardından kentin çeşitli noktalarında çıkan olaylar büyüdü. Sokakların savaş alanına döndüğü ve 2 kişinin hayatını kaybettiği kentte, yaralı sayısı 4’e yükseldi.
Diyarbakır’da, Sur ilçesindeki sokağa çıkma yasağını protesto etmek amacıyla DBP ve HDP’nin çağrısı üzerine toplanan gruplara müdahale edilmesi üzerine başlayan olaylar sürüyor. Kentin dört bir yanında bir araya gelen yüzleri maskeli gruplar, ateş yaktıkları yolları trafiğe kapattı. Yasağın sürdüğü Sur hariç, merkez Yenişehir, Bağlar ve Kayapınar ilçelerinde süren olaylar nedeniyle kent savaş alanına döndü. 2 kişinin hayatını kaybettiği olaylarda, yaralı sayısı ise 4’e ulaştı. Bağlar ilçesinde A.A. (59) adlı bir kadının ayağından yaralandığı ve Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılarak, tedavi altına alındığı öğrenildi.

Haberin Devamı