Gazete Vatan Logo

Dipten gelen sinyal heyecan yarattı!

Ege’de şehit pilotun izi aranıyor

Dipten gelen sinyal heyecan yarattı!

18 yıl önce Yunan jetleriyle girdiği it dalaşında Ege Denizi’ne düşen Pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan’ı arama çalışmalarında metal parçasından bir sinyal alındı. Ama maalesef metal parça teneke kutu çıktı.

Balıkesir’deki hava üssünden 8 Ekim 1996’da eğitim uçuşu için havalanan, Ege Denizi üzerinde Yunan uçaklarıyla yaşanan it dalaşı sırasında düşen F-16 savaş uçağının şehit pilotu Yüzbaşı Nail Erdoğan’ın cenazesinin bulunması için Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla arama çalışmaları başlatılmıştı. 16 gün süren aramalarda, deniz dibindeki şişeler dahi bulunup incelendi ancak şehit pilot ile uçaktan herhangi bir iz bulunamadı.

Sonar cihazları sinyal aldı

13 Nisan 2014’te, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, TCG Akçakoca, TGC Amasra mayın avlama, TGC Işın arama kurtarma ve TGC Tayfun, TGC Martı izleme koruma gemileriyle başlayan arama çalışmalarında dün sonar cihazları, uçağın düştüğü düşünülen Yunanistan karasularına 2 mil uzaklıktaki alanda metal sinyali aldı. Bunun üzerine harekete geçen savaş kontrol merkezi görevlileri, bu noktaya ROV cihazının gönderilmesi talimatını verdi.


105 metre derine inildi

İlk olarak uzaktan kumanda edilen ROV cihazının, denizin yaklaşık 105 metre derinliğinde bulunan metal parçasına ulaşması sağlandı. Ardından mini kameralarla birçok noktadan incelenen metal parçasının, teneke bir kutuya ait olduğu saptandı. Sonar cihazlarıyla, dip taramasının da halen devam ettiği açıklandı. Uçağın düştüğü Sakız Adası’nın güney bölgesindeki arama çalışmaları bugün sona erecek.


Kızı yardım istemişti

Suriye’nin düşürdüğü Türk savaş uçağındaki pilotlarının cenazelerinin çıkarılmasının üzerine şehit Pilot Nail Erdoğan’ın kızı 24 yaşındaki Evrim Erdoğan da, Başbakan Erdoğan’a, ’Ne olur babamı bulun’ çağrısı yapmıştı. Başbakan Erdoğan da geçen yıl cenazenin çıkartılması için talimat verdi.

330 saat tarama 36 saat dalış!

Savaş uçağının ve şehit pilot Nail Erdoğan’ın cenazesinin bulunması için sürdürülen çalışmalarla ilgili aramaların 16’ıncı gününe basın mensupları da alındı. Yetkililer aramalarla ilgili basına şu bilgileri verdi: “Arama faaliyetin başladığı 13 Nisan’dan bugüne kadar, uçağın enkazının bulunabileceği değerlendirilen alan, deniz altı tehlike sahası olarak ilan edildi. Ardından da dibi kumlu çakıllı, kayalıklı olan alanda arama çalışmaları başladı. Yunan karasularına iki deniz mili uzaklıktaki bu alanda uçağın yaklaşık 200 ile 250 metre derinlikte bulunduğu hesaplanarak arama çalışmaları yapıldı. 330 saatlik arama çalışmalarında, sonar cihazları da 36 saat dalış yapmış, toplam 55 parçaya temas sağlandı ancak bunlardan herhangi bir sonuç alınamadı.”

Haberin Devamı