Gazete Vatan Logo

Dink cinayetinde ‘Müdür’e terfi!

Suikast istihbaratını ilk alan isim olduğu idida edilen dönemin İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç, emniyet istihbaratın başına getirildi

Hrant Dink’in ailesinin hakkında birçok suç duyurusu yaparak yargılanmasını istediği eski Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç, terfi ettirilerek, Emniyet İstihbarat Dairesi’nin başına getirildi. Dinç’in terfisiyle Dink cinayetinde sorumluluğu olduğu iddia edilen bir kamu görevlisi daha terfi almış oldu. Dinç’in adı halen İstanbul Başsavcılığı’nda yürütülen soruşturmada geçiyor. Dink ailesinin şüpheli olarak yargılanmasını istediği Dinç’in Emniyet İstihbarat’ın başına geçmesinin soruşturmaya nasıl bir etki yapacağı merak ediliyor.

‘Kanlı pantolonu sakladı’

Cinayetin planlandığı dönemde Trabzon Emniyeti İstihbarat Şube Müdürü olan Dinç, cinayetten önce Afyon Emniyet Müdürü olarak atanmıştı. Cinayet davasında azmettirici olarak yargılanan Erhan Tuncel’in Mc Donald’s bombalanması eyleminden yargılanmaktan kurtarılarak polis haber elamanı yapılmasını sağlayan birimin başında olan Dinç, cinayetinin işleneceği bilgisine sahip ilk polislerden biriydi. Dinç, Tuncel tarafından emniyete teslim edilen, Hayal’e ait kanlı pantolonu saklamakla da suçlandı.

Kod adı ‘Müdür’

Tuncel, Yasin Hayal’in Hrant Dink’i Samast’tan önce Zeynel Abidin Yavuz’a öldürteceğine ilişkin bilgiyi Engin Dinç’e verdiğini söylemişti. Erhan Tuncel, Engin Dinç’i “avukat ve Müdür” kod adlarıyla bildiği; gerçek ismini mahkemede öğrendiğini söylemişti. Dinç 8 Temmuz 2009’da istihbarat sınıfı dışına çıkarılmıştı.

Davada adı geçenler terfi etti

- Ramazan Akyürek: Cinayetin planlandığı tarihte Trabzon Emniyet Müdürü’ydü. Cinayetin işlendiği tarihte ise Emniyet İstihbarat Daire Başkanı oldu. Akyürek bir süre sonra görevden alındı ancak Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı’na getirildi.

- Yakup Kurtaran: Katil Ogün Samast’ın eline bayrak verilerek kahraman muamelesi yaptıran Samsun Asayiş Şube Müdürü Yakup Kurtaran, Hrant Dink’in memleketi Malatya’ya Emniyet Müdür Yardımcısı olarak atandı.

- Celalettin Cerrah: İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden Osmaniye Valiliği’ne atandı.

- Muammer Güler: İstanbul Valiliği’nden İçişleri Bakanlığı’na terfi oldu.

Haberin Devamı