Gazete Vatan Logo

Dilma kazandı, borsa çakıldı

Brezilya'da seçimlerin ikinci turunu İşçi Partisi adayı Dilma Rousseff'in kazanmasına piyasalar çok sert tepki gösterdi.

Sao Paulo borsası Bovespa %6 düştü, Brezilya Reali dolar karşısında %4 değer kaybına uğradı. Brezilya menşeili dünyanın ikinci büyük petrol şirketi Petrobras hisselerinde ise %14’lük düşüş yaşandı.

Seçimleri eski başkanın alması piyasalarda kazanç kaybı endişesine yol açarak şirketin hisselerinde önemli düşüşlere neden oldu. Petrobras'ın yanında en çok rağbet gören Eletrobras hisseleri ise %11,5 değer kaybetti.

Piyasada devlet kontrolünün azalacağı ve bankaları şeffaflaştıracağını vaat eden sağ eğilimli Sosyal Demokrasi Partisi adayı Aecio Neves'in ilk turu geçmesi sermaye piyasalarını olumlu etkilemiş, Bovespa üst üste rekorlar kırmıştı.

Rousseff’in öne geçtiği sonuçların yayınlanmasıyla birlikte geçen perşembe hisseler yüzde 3.24 değer kaybetmiş ve Amerikan doları psikolojik sınır 2.5 bariyerini aşarak 2008 krizinden sonra en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Rousseff'in yeniden seçilmesiyle öngörülenin çok fazla üstünde değer kayıpları yaşandı.

Dilma Rousseff seçim kampanyasında yeni ekonomik reformlar yapma sözü vererek ve ikinci Lula hükümetinden beri ekonomi bakanlığı yapan Guido Mantenga ile yola devam etmeyeceğini açıklamıştı. Mantenga'nın yerine kimin getirileceğinin belli olmamasının piyasalarda yaşanan dalgalanmanın tetikleyicisi olduğu düşünülüyor.

Haberin Devamı