Gazete Vatan Logo

DGS başvuruları nereden yapılıyor?

Meslek yüksekokullarında ve Açıköğretim ön lisans programlarında okuyan öğrencilerin lisans öğrenimine geçiş yapabilmelerini sağlayan DGS için başvurular 24 Mayıs 2017 tarihinde başlayacak. Adaylar ÖSYM’nin resmi sitesi üzerinden başvurularını yapabilecekler.

DGS başvuruları nereden yapılıyor?

ÖSYM tarafından yayınlanan 2017 sınav takvimine göre, DGS başvuru işlemleri 24 Mayıs Çarşamba günü başlıyor. Adaylar 1 Haziran’a kadar başvurularını tamamlayarak 23 Temmuz tarihinde gerçekleştirilecek olan sınava girebilecekler. Sınavın ardından sonuçların açıklanması ile de adaylar puanlarının yettiği bölümler için tercihler de bulunabilecekler.

DGS BAŞVURUSU HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

GEÇEN YIL 93 BİN ADAY YERLEŞTİRİLDİ

Geçen sene 2016 DGS kapsamında lisans programları için tercih yapan 234 bin 664 aday içerisinden 102 bin 865 kişi kontenjanlar için değerlendirmeye tabi tutuldu. ÖSYM’nin yapmış olduğu yerleştirmeye göre de bu belirlenen kontenjanın 93 bin 292 tanesi dolarken 9 bin 573 tanesi boş kaldı.

DGS BAŞVURU İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Sınava girmek isteyen adaylar, ÖSYM tarafından yayınlanacak olan sınav kılavuzunu dikkatle incelemelidir. Sınav kılavuzuna, başvuru süresi içerisinde ÖSYM’nin internet sitesinden ulaşılabilir. İnternet sitesi dışında adaylara sınav kılavuzunun dağıtımı yapılmayacaktır.

Haberin Devamı

ÖSYM’nin aday işlemleri sisteminde geçerli bir fotoğrafı bulunan ve geçerli eğitim bilgilerine sahip olan adaylar, sınav başvuru işlemlerini şahsen yapabilirler. Fotoğrafları güncel olmayan ya da eğitim bilgileri bulunmayan adaylar, başvuru işlemlerini başvuru merkezleri aracılığı ile yapacaktır. Sistemde adayın son 50 ay içinde ÖSYM başvuru merkezleri tarafından çekilmiş bir fotoğrafı varsa bu fotoğraf geçerli sayılır.

Adaylar sınav için başvurularını yaptıktan sonra sınav ücretini yatırarak başvuru işlemini tamamlamış olurlar. Başvuru yapıp sınav ücreti ödemeyen adayların işlemleri iptal edilecektir.

DGS SINAV ÜCRETİ NEREYE YATIRILACAK?

Sınav ücreti yatırılacak olan bankaların listesi şu şekildedir;

Akbank tüm şubeleri, ATM’leri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacaklar hariç)

Kuveyt Türk Katılım Bankası internet bankacılığı ve tüm şubeleri (KKTC’den başvuru yapacaklar hariç)

Halkbank internet bankacılığı, şubeleri ve ATM’leri,

Türk Ekonomi Bankası internet bankacılığı ve tüm şubeleri

Haberin Devamı

Belirlenen bu bankalar dışında DGS ücretleri, ÖSYM’nin ‘’Ödemeler’’ sisteminden kredi kartı ya da banka kartı kullanılarak da yatırılabilir.

Yurt dışından sınava başvuru yapacak olan adaylar, sınav ücretlerini yalnızca ÖSYM’nin ‘’Ödemeler’’ sistemi üzerinden yatırabilir.

Adaylar DGS için sınav ücretlerini yatırdıktan sonra bankadan ayrılmadan kendilerine verilen dekontu incelemesi gerekmektedir. Bilgilerinde herhangi bir yanlışlık olması durumunda banka yetkilisine bu yanlışın düzelttirilmesi gerekir. DGS ile yapılacak olan ek yerleştirme işlemlerinde de ücretler, adaylar tarafından ‘’Ödemeler’’ kısmından ödenebilecektir.