Gazete Vatan Logo

Devletle İş Yapan İnşaatçı Denetim Altındadır

Başkan Nazmi Durbakayım, 2013 yılında gündeme gelen KDV düzenlemesi ile KDV iadesi ve net metrekare tartışmalarının sektördeki eksikliklerin giderilmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

Liderlik Zirvesi’nin açılış konuşmasını yapan İNDER (İstanbul İnşaatçılar Derneği) Genel Başkanı Nazmi Durbakayım, 2012’de atılan sağlam temeller üzerinde yükselmeye başlayan gayrimenkul sektörünün 2013 yılında daha hızlı ve donanımlı bir yapıya kavuşacağını vurguladı. Başkan Nazmi Durbakayım, 2013 yılında gündeme gelen KDV düzenlemesi ile KDV iadesi ve net metrekare tartışmalarının sektördeki eksikliklerin giderilmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

2013’e KDV sürpriziyle başlandığını hatırlatan İNDER Başkanı Durbakayım, geçtiğimiz günlerde gündeme gelen inşaat sektöründeki KDV iadesi ve net metrekare açıklamalarına dikkat çekti. Durbakayım, gayrimenkul üreticilerini zan altında bırakan bu iki konunun netliğe kavuşması için yapılacak her düzenlemenin arkasında olduklarını vurguladı.

“Sayın bakanlarımızın bu konuları dile getirmesi oldukça yerinde bir karar” diyen Başkan Durbakayım sektördeki kurumsal markaların bu durumdan gocunmadığının altını çizdi. Söz konusu markaların TOKİ, Emlak Konut vasıtasıyla/ortaklığıyla konut üretimi yaptığına dikkat çeken Nazmi Durbakayım, “Her şeyi devletin kontrol ettiği bir yapı içinde yer alan markaların bu iki konuda gocunduklarını hiç düşünmüyorum. Devletle iş yapan markaların KDV iadesinde haksızlık yapamaz, yapmaya cesaret edemez. Hasılat paylaşımı modeli veya yüklenici firma olarak TOKİ, Emlak Konut GYO ile işbirliği yapan markalar, zaten direkt devletin denetimindedir. Bu firmaların tüketiciyi aldatıcı metrekare beyan etmeleri söz konusu olamaz. Diğer taraftan gayrimenkul sektöründe markalaşmış kurumsal firmaların da böyle yollara sapacağına ihtimal vermiyorum. Ancak gayrimenkul sektörünü hazine dairesi gibi düşünerek sektöre girenler umduklarını bulamayınca; kurallara/yasalara uygun konut inşa etmenin o kadar kolay olmadığı anlayınca; bakanlarımızın dile getirdiği yollara sapmış olabilir. Bu konuda devletin mevcut denetim mekanizmalarının bir an önce devreye girmesi ve sektördeki ak ile karaları ayırmasını bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Nazmi Durbakayım; sektörün daha sağlam ve güvenilir olması için tüm bu denetimlerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda konut yapımı ve pazarlanması ile ilgili münhasıran kurulacak bir Genel Müdürlük marifeti ile yapılabileceğine vurgu yaptı. Durbakayım ayrıca İNDER, GYODER, KONUTDER gibi halen kurulu derneklerin ‘’BİRLİK’’ çatısı altında toplanarak sektörle ilgili öneri ve düzenlemelere bir disiplin getirmesinin de son derece yararlı olacağını belirtti.

Haberin Devamı

Çürükleri tüketiciler ayıklamalı

Sektördeki eksikliklerin giderilmesi ve çürüklerin ayıklanması için başta tüketiciler olmak üzere inşaatçıların daha bilinçli davranması gerekiyor” diyen Başkan Nazmi Durbakayım “Bu kapsamda konut almak isteyenler üç ana özelliğe dikkat etmeli. Konutu yapan firmanın geçmişi deneyim ve başarı dolu mu, güvenir mi ve satış sonrası hizmet veriyor mu?” şeklinde konuştu.

İNDER Genel Başkanı Nazmi Durbakayım; tüketicilerin gayrimenkul alırken dikkat etmesi gereken noktaları da şöyle özetledi.

1- İnşaat ruhsatının alınmış olması.
2- Proje tasdikinden hemen sonra kat irtifakının kurulması.
3- Yönetim planının kat irtifakı kurulma aşamasında ilgili tapu dairesine tescil ettirilmesi.
4- Satış sözleşmesinin (Emlak GYO’nun kullandığı formatta) noterden yapılması.
5- Satışı söz konusu olan daire ile ilgili; vaziyet planındaki bloğu, yönü, katını belirten bilgi ve planların satış sözleşmesine ek yapılması.
6- Mahal listesinin satış sözleşmesine ek yapılması.
7- Daire büyüklüklerinin herkesin anlayacağı şekilde ve tek tarifte net olarak (halı ölçüsü) mutlaka verilmesi. Bu ölçünün yanında diğer ölçülerin toplam inşaat metrekaresinden aldığı pay, toplam ortak alanlardan aldığı pay gibi aydınlatıcı ölçülerinde bir cetvel halinde müşteriye verilmesi.
8- Numune daire yapılarak kullanılacak malzemelerin ne şekilde uygulanacağının belirlenmesi (en az 250 dairelik projelerde). Bu dairelerin noter nezdinde resimlerinin çekilerek tasdikinin yapılması.
9- Satış ofislerinde alıcıların diledikleri taktirde opsiyon yaptırıp şahsi bilgilerini kayda geçirdikten sonra, gerek zemin etütleri gerekse ruhsat ve projelerin yer aldığı teknik hususları, yönetim planlarını, satış sözleşmelerini rahatça inceleyebilmeleri için bir bölüm yapılması.
10- Konutların tesliminden sonra en az 5 yıl için tüketici kanunun da icaplarının yerine gelmesi ve geri dönüşler için inşaat şirketlerinin ve o şirketlerin hakim ortaklarının yazılı taahhüt vermesi.
11- Yapımcı firmanın yapılacak projeye göre yeterli teknik ekibe ve ekipmana sahip olması.
12- Yapılacak işin %75 ‘i kadar aynı anlamda iş bitirmiş olması.
13- İşi yapacak firmaların mali rasyolarının Emlak GYO‘nun hasılat paylaşımında aradığı şartlara sahip olması.

Haberin Devamı