Gazete Vatan Logo

Dev vinci rüzgar uçurmuş

Dev vinci rüzgar uçurmuş

Genişletilme çalışmalarının yapıldığı Mescid-Haram’daki dev vincin Kızıldeniz üzerinden gelen şiddetli fırtına ve rüzgarın etkisiyle devrildiği belirtildi. Faciada dördü Türk 107 hacı adayı yaşamını yitirdi.

Kabe’de birkaç gündür devam eden şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle genişletme çalışmalarının yapıldığı Mescid-i Haram’daki 50 - 55 metre uzunluğundaki vinç önceki akşam hacı adaylarının üzerine devrildi. Suudi Arabistan resmi televizyonu kazada ölenlerin sayısının 107’ye yükseldiğini duyurdu, 238 kişi ise yaşanan faciada yaralandı.

Vincin devrilmesine neden olan fırtınanın Kızıldeniz üzerinden geldiği ve ‘Mekke Karnı’ olarak tabir edilen bölgeyi etkisi altına aldığı belirtildi. Bir vadinin ortasında kalan Mekke geçmişte sık sık yazı aylarında şiddetli yağış ve fırtınaya maruz kalıyordu.

Türk firma restorasyon yapıyor

Sosyal medyada 2020 yılında bitmesi planlanan Mescid-i Haram’ı genişletme projesinin başında Türk şirketlerinin olduğu öne sürüldü. Ancak projeyi Suudi ‘Bin Ladin Grubu’ yürütüyor. Projede görevli tek firmaysa bu inşaat çalışmalarından bağımsız Osmanlı döneminde Kabe etrafına inşa edilen revakların restorasyon işlemlerini yürüten Güryapı İnşaat.

Haberin Devamı

‘Mekke karnı’ hep böyle

Güryapı Basın Sorumlusu Hasan Kaya, genişletme projesinin başındaki Bin Ladin Grubu’na ait olduğunu belirti. Kaya, kazayla ilgili şunları anlattı: “Kabe’nin bulunduğu bölge ‘Mekke Karnı’ olarak bilinir. Yaz aylarında 50 dereceyi aşan sıcaklıkla birlikte Kızıldeniz üzerinden gelen yağışlı havanın etkisi kısa sürede bir patlamaya dönüşüyor. Mekke’nin etrafı yüksek dağlarla çevrili ve bir vadinin tam ortasında bulunduğu için tüm yağmur suları da buraya doluyor. Aynı şekilde tekrar eden hava koşulları sonucu çok şiddetli bir rüzgar oluşmuş ve dev vinç bu rüzgarın şiddetine dayanamayarak ters istikamette devrilmiş. Mekke yönetimi bu konulara tedbir almaya çalışıyor ama bölgede bir altyapı eksikliği mevcut.”

Bölgedeki en büyük vinç

Devrilen vinç, Mescid-i Haram ile Türk hacı adaylarının Kral Sarayı olarak adlandırdığı bina arasında bulunuyor. Vinç, bölgedeki en büyük iş makinesi olarak biliniyor. Mescid-i Haram’daki tavaf alanının genişletme çalışmaları kapsamında 10’un üzerinde vinç kullanılıyor.
Faciada 4 Türk öldü, biri kayıp
diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Enver Günenç, faciada dört Türk hacının yaşamını yitirdiğini belirtti. Günenç şunları söyledi: “Kazım Ekrem. Kasım da olabilir. Bizim kayıtlarımızda yok. Kadir Gökmen ve Ramazan Özmen ölen hacı adaylarımız. Ticari vizeyle gelen Şükrü Kocatepe de ölenler arasında.”
Kayıp mı öldü mü?
Diyanet’in ‘kayıp’ olarak adını verdiği Trabzonlu, 61 yaşındaki Erol Karaağaçlı’nın oğlu Bahadır Karaağaçlı ise önceki akşam babasının ölüm haberini aldıklarını söyledi. Karaağaçlı, anne ve babasının 9 yıl beklediklerini belirterek, “Acı haberi dün (önceki) akşam saatlerinde aldık. Annemin yaralı olduğu bilgisini aldık” dedi. Diyanet Karaağaçlı’nın adına morg kayıtlarında rastlanmadığını belirtti.
‘Hükmi şehit’ sayılıyor
Bu arada Diyanet yetkilileri, bu tür kazalarda hayatlarını kaybedenlerin ‘hükmi şehit’ kabul edildiğini anlattı. Hayatını kaybedenlerin cenazelerinin definlerinin ise zaman alacağını ifade eden yetkililer, ‘’Adli vaka olduğu için definler belirli bir süre sonra yapılabilir’’ dedi.
19 yaralı Türk hacı
Diyanet İşleri Başkanlığı’nin açıkladığı Türk hacı adayların isimleri şöyle: Mehmet Ali Ünal, Nurettin Günaydın, Mehmet Türkmen, İsa Saraç, Safiye Yıldız, Hasan Yoldaş, Habış Barlak, Yusuf Emul, Kabir Durev, Fatma Akçay, Ayşe Duran, Ali Rıza Özmen, İbrahim Yamaç, Mustafa Yurtseven, İrfan Okulu, Mustafa Bolat, Ramazan Kanlıbaş, Remziye Ürek ve Ziya Arıay, Abdullah Üresin ile Mehmet Aslantaş.

Haberin Devamı