Gazete Vatan Logo

Dev uyuşturucu operasyonu!

3 ton 45 kilogram esrar ele geçirildi

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, İl Emniyet Müdürü Recep Güven ve İl Jandarma Komutan Vekili Albay Erhan Can ile birlikte, Lice, Kocaköy ve Hazro ilçelerine bağlı köylerde bugün yapılan geniş kapsamlı uyuşturucu operasyonu ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Vali Toprak, Diyarbakır’ın Lice İlçesi’ne bağlı Ortaç, Yalaza, Bağlan köyleri, Kocaköy İlçesi’ne bağlı Gözebaşı Köyü ve Hazro İlçesi’ne bağlı Çitlibahçe Köyü arasındaki bölgede operasyonun düzenlediğini belirterek, "Bölgede uyuşturucu madde imal ve ticareti ile yasadışı kenevir ekimi yapan şahısların elde ettikleri esrar maddelerini arazide depoladıklarına dair alınan istihbari bilgiler değerlendirilerek, belirtilen bölgelerde suç ve suç unsurlarının önlenmesi ile uyuşturucudan elde edilen finans kaynaklarının ortadan kaldırılması maksadıyla operasyon icra edilmiştir" dedi.

OPERASYONA MİT, JANDARMA VE POLİS MENSUBU 53 TİM KATILDI
Vali Toprak, operasyonun geçtiğimiz Kasım ayında Lice ilçesi Duru Karakolu üs bölgesine düzenlenen saldırıda şehit olan Şırnaklı er Adem Ödemiş adına yapıldığını vurguladı. Operasyona katılan güvenlik güçleri sayısı hakkında da bilgi veren Vali Toprak şunları söyledi:
"Şehit Jandarma Er Adem Ödemiş operasyonuna, 10 Jandarma Özel Harekat timi, 4 Polis Özel Harekat Timi, 7 Jandarma Komando Timi, 1 Jandarma Asayiş Komando Timi, 14 Geçici Köy Korucusu Timi, 5 karma tim, 4 Narkotik Köpek Timi, 2 Mayın Arama Köpek Timi, 1 Bomba Arama Köpek Timi, 1 İz Takip Köpek Timi, 14 kobra zırhlı aracı, 1 Jandarma Mekanize Komando Timi, 6 adli kolluk ekibi, 3 Olay Yeri İnceleme Timi, 18 Kaçakçılık ve Organize Suçla Mücadele personeli ve 9 İstihbarat personelinden oluşan kuvvet katılmıştır. Özellikle ormanlık alanda 61 dönümlük yeni ekim yapıldığına dair bilgi alınması üzerine İl Jandarma, MİT Bölge Başkanlığı ve Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nün ortaya çıkardığı istihbarat bilgileri değerlendirilerek saat 01.00’dan itibaren büyük bir operasyon icra edilmiştir. "

31 NOKTAYA OPERASYON DÜZENLENDİ 3 TON ESRAR ELE GEÇİRİLDİ

Operasyonu 2 adet kobra taarruz helikopteri, 1 adet Sİkorsy helikopter ve 1 adet İnsansız Hava Aracı’nın da havadan destek verdiğini belirten Toprak, "13 adet kirpi zırhlı aracı ile diğer destek unsanlarının katkısıyla 5 ayrı ev olmak üzere ormanlık arazide 31 ayrı noktaya operasyon yapılmıştır. Operasyonda 2 ton 20 kilo kubar ve 1 ton 25 kilo toz olmak üzere 3 ton 45 kilo esrar ele geçirilmiştir. 61 dönümlük alan üzerinde yeni yetiştirilen 601 bin 500 kök hint keneviri de imha edilmiştir. Bölgede narkotik köpek timlerinin tepki vermesi üzerine yapılan kazıda 1 adet kaleşnikof tüfek, 2 adet tabanca, bunlara ait şarjör ve fişekler, 1 adet terörist kıyafeti, örgütsel dökümanlar ele geçirilmiştir. Olayla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tahkikata başlanılmış, 9 şühpeli tespit edilmiş ve 3 kişi gözaltına alınmıştır. 6 kişinin yakalama çalışmalarına devam etmektedir. Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) tarafından yürütülen uyuturucu fiyat projesi kapsamında uyuşturucu fiyatları baz alındığında kenevir ile birlikte toplam piyasa değerinin yaklaşık 16 milyon TL olduğu tespit edilmiştir" diye konuştu.

OPERASYONU ENGELLEMEK İSTEDİLER, 3 ASKER YARALANDI

Vali Toprak, operasyon bölgesine girmek isteyen bir grubun çalışmayı engellemek istediğini belirterek, "Çevredeki değişik ilçelerden bölgeye operasyonu sekteye uğratmak amacıyla bazı grupların operasyon bölgesine girdiği tespit edilmiştir. Bu 200 kişilik grubun yolu keserek güvenlik güçlerini engellemeye çalışması, taşlı ve havai fişekli saldırı sonucu güvenlik görevlilerinden 3 personel el ve yüzünden hafif yaralanmıştır" dedi.

TÜRKİYE’DE YAKALANAN ESRARIN YÜZDE 36’SI DİYARBAKIR’DA

Diyarbakır Valisi Toprak, 1 Ocak 2013 tarihinden bugüne kadar il genelinde 9 bin 822 kilo kubar ve bin 380 kilo toz esrar ele geçirildiğini açıkladı. Toprak, "Bu dönemde 643 bin 828 adet hint keneviri ele geçirilmiştir. 2012 yılının geneline bakıldığında Diyarbakır’da toplam 53 bin 280 kilo uyuşturucu güvenlik kuvvetlerimizin operasyonlarda ele geçirilmiştir. Türkiye genelinde 2012 yılında yakalanan esrarın yüzde 36’sı Diyarbakır’da yakalanmıştır. Türkiye genelinde 2012 yılında yakalanan esrar miktarı 146 bin 425 kilo, Diyarbakır’da yakalanan ise 53 bin 280 kilodur. Türkiye genelinde 2012 yılında yakalanan hint kenevirinin ise yüzde 20’sinin Diyarbakır’da yakalandığı kayıtlara geçmiştir. Türkiye’de yakalanan hint keneviri sayısının 22 milyon 925 bin 940 kök olduğu, bunun 5 milyon 78 bin 633 kökünün Diyarbakır’da yakalandığı kayıtlara geçmiştir" diye konuştu.

TOPRAK: YAPTIĞIMIZ TERÖR DEĞİL, NARKOTİK OPERASYONU

Türkiye’de uyuşturucu olaylarının nerelerle bağlantılı olduğunun bilindiğini belirten Vali Toprak, "Bugün yaptığımız operasyon bir terör operasyonu değil, narkotik malzemeyle mücadele operasyonudur. Bu konuda yanlış algı oluşmaması için operasyonunu başladığı saatlerde yazılı açıklama yaparak, bunun bir narkotik operasyonu olduğunu ifade ettim. Uyuşturucuyu üretenler rantın kaybedilmesinden endişe ederek birilerini farklı yönde kanalize edebiliyor. Bu olay bundan kaynaklanmıştır. Köylülerin operasyona destek verdiklerini söyleyebilirim. Operasyonun sona ermesinden sonra yolun kapatılması üzerine kiralık olarak jandarmanın kullandığı bir aracın şoförü endişeli bir şekilde aracını terk ettiği, aracın daha sonra yakıldığı tespit edilmiştir. Şoförün endişeyle orayı terk ettiği bilgisi var. Şoför olay yerini terk ettiğinden kendisiyle herhangi bir görüşme sağlanamadı. Araç yakıldığında şoför orayı terk etmişti" dedi.

Haberin Devamı