Gazete Vatan Logo

Dersim arşivleri açılacak koruculuk kalkacak

CHP’nin 22 Nisan’da açıklayacağı ‘Seçim Bilgirgesi’nde ‘Kürt sorunu tam demokrasiyle çözülecek’ dendi

CHP’de 22 Nisan’da açıklanacak seçim bildirgesinin ana hatları şekillendi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sencer Ayata’nın koordinasyounda, parti genel merkezinde bildirge çalışmaları sürerken, Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde dağıtmak üzere Kürt sorunun çözüm önerilerini de içeren bir broşür de hazırlandı. Broşürde yer alan çözüm vaadlerinin, CHP’nin seçim bildirgesinde “Kürt sorunun çözüm önerileri” olarak yer alacağı belirtildi. CHP’nin “Doğu ve Güneydoğu gün yüzü görecek. Herkes rahat bir nefes alacak” başlıklı broşüründeki yer alan ve bildirgeye de yansıtılacak çözüm vaadleri şöyle sıralanıyor:

* EĞİTİM VE KÜLTÜR: Talep eden yurttaşlarımıza ana dil öğrenimi sunacağız. Kültürde asimilasyonu değil kültürel haklara saygı içinde entegrasyonu hedefleyeceğiz. Bölgede yatılı parasız eğitim olanaklarını arttıracağız. Bölgede kız çocuklarının eğitimine özel önem vereceğiz.

* TAM DEMOKRASİ: Kürt sorununu tam demokrasi gerçekleştirerek çözeceğiz. Temsilde adalet duygusu ilkesini zedeleyen yüzde 10 barajını indireceğiz. Yasa ve uluslararası standartlara uygun olarak kuracağımız komisyonlar yoluyla faili meçhul ve kayıp vakalarını aydınlatacağız. Kürt yurttaşlarımızın kimliklerini yaşamalarının önündeki engelleri, çoğulcu ve özgürlükçü demokrasiyi kurarak aşacağız. Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler kartına konulan çekinceleri kaldıracak yerel yönetimler reformu yapacağız. Özel yetkili mahkemeleri kaldıracağız. Dersim arşivlerini açacağız. 12 Eylül darbesinin faillerinin yargılanmasının önündeki engelleri kaldıracağız. Geçmişte yaşanan acı ve travmaları hatırlatan isimleri devlet kurumları ve kışlalardan kaldıracağız.Diyarbakır Cezaevi’ni toplumsal barış için müzeye dönüştüreceğiz.

* KORUCULUK KALKACAK: Koruculuk uygulamasına son vereceğiz. Görevlerinden ayrılacak korucular için istihdam olanakları yaratacağız.

* MAYINLI ARAZİLER: Kilis, Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak’taki mayınlı araziler hızla temizlenecek. Bu alanları topraksız veya az topraklı köylülere ücretsiz tahsis edeceğiz. Bu topraklarda ihraacat odaklı organik tarım projeleri gerçekleştireceğiz.

* DEVLET ÖNCÜ OLACAK: Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yapılan toplam yatırımların milli gelire oranını yükselteceğiz. 2023’e kadar 1 milyon 900 bin kişiye yeni iş olanağı yaratacağız. Bögeyi tüm Ortadoğu’nun çekim merkezi haline getirecek, üniversite, hastane, spor tesisi, kültür sanat, eğlence merkezi yatırımları yapacağız. Boşaltılmış köylere gönüllü geri dönüşü, güvenlik ve sosyo ekonomik kalkınma önlemleri çerçevesinde yeni bir mekansal planlama anlayışı içinde hızlandıracağız. Mağdurların zararlarını tam olarak telafi edeceğiz.


Haberin Devamı