Gazete Vatan Logo

Deri kanserine dikkat!

Güneşle direk temas hem vücuttaki ben sayısını hem de deri kanseri riskini artırıyor. Uzmanlar mutlaka krem sürmek gerektiğini söylüyor

Güneş özellikle beyaz tenli ve vücudunda çok ‘ben’i olanları daha çok etkiliyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Serpil Özyılmaz, benlerin güneşi gördükçe hem sayılarının arttığını hem de yapılarının bozulup dejenere olabildiklerini söylüyor.

KIZARIRSA DOKTORA GİDİN

Özellikle ani ve yüksek dozdaki güneşe karşı dikkatli olunması gerektiğini belirten Özyılmaz, "Yanık boyutunda kızarma, soyulma gibi durumlar deri kanserine dönüşme riski oluşturur" diyor. Deri kanserinin en kötü huylu olanı "melanom"un yüzde 35 oranında benler üzerinden geliştiğine işaret eden Özyılmaz, çok sayıda beni olanlar ile açık tenlilerin ve ailesinde özellikle deri kanseri bulunanların deri kanseri riski altında olduğunu vurguluyor.

HIZLA BÜYÜRLER

Özyılmaz, "Benlerin birden bire ortaya çıkması, hızla büyümesi, farklı renk tonları içermesi, sınırlarının düzensizleşmesi, kaşınması ve kanaması durumunda mutlaka bir dermatolog tarafından muayene edilmesi gerekir. Risk faktörleri bulunan kişiler her yıl düzenli olarak bir hekim tarafından takip edilmeli" şeklinde konuşuyor.

BENLER ALINABİLİR

Kanser riskine karşı, benleri, çarpma, vurma, sürtme koparma gibi tahrişlerden ve zedelemelerden uzak tutmanın da önemine değiniliyor. Ben aldırmanın sanılanın aksine kansere yol açmadığını belirten Özyılmaz, "Benin çevresine lokal anestezi yapılarak yarım saatte alınması değil, elle ya da takılıp düşme sonucu kopması asıl tehlikeli olandır" diyor.

KiMLER DERi KANSERi RiSKi ALTINDA?

- Güneşte kolayca yanan açık tenliler.
- Güneşte derisi su toplayanlar.
- Fazla deri lekesi ve beni olanlar.
- Ailesinde deri kanseri görülmüş olanlar.
- Açık havada fazla kalıp aşırı güneşlenenler.
- Solaryuma sık girenler.

Haberin Devamı