Gazete Vatan Logo

Deprem Sonrası Tek Katlı Evler Tercih Edilebilir

Van’daki uzmanların açıklamaları, halkın bundan sonraki tercihinin tek katlı konutlara yönelik olabileceğini gösteriyor. Bir diğer olası sonuç yeni konutlara yönelik talebin yükselişi olarak görünüyor.

Deprem Sonrası Tek Katlı Evler Tercih Edilebilir

Van’da çok katlı binaların yıkılması veya büyük hasar görmesi nedeniyle, insanların müstakil evlere rağbet etmesi bekleniyor. Kentte uzun zamandır çalışan emlakçılara göre, deprem, yüksek binalarda yaşayan halkı yavaş yavaş tek katlı binalarda yaşamaya yöneltecek.

Bu isimlerden biri olan Ada 65 Emlak sahibi Bahattin Pişken, deprem çatlağının bulunduğu evlere kimsenin talip olmayacağını ifade ederken, müstakil evlerin sağlam kalmadığına dikkat çekti. Pişken, genellikle çok katlı binalarda hasar olduğunu belirterek, bundan sonra tercihin az katlı binalar ya da müstakil evlere yönelik olacağını belirtti.

Eskiler daha sağlam çıktı

Zer Emlak sahibi Serhat Karakoyun da yeni yapılan bütün binaların yüzde 80’inin depremde zarar gördüğünü, eski binaların durumlarının bunlara göre daha iyi olduğunu öne sürdü. Karakoyun, "Çoğu bina şu anda iş görmüyor. Bizim oturduğumuz site bile içine girilemeyecek durumda" dedi.

Karakoyun, "Van’da daire işi bitti. Müstakil dairelere ve arsalara talep başlayacak. İnsanlar sitelerden uzak duruyor" diye konuştu. Van’da kiraların çok yüksek olduğunu, 1+1 dairenin 500 liraya kiraya verildiğini, şehir merkezine yaklaştıkça kiraların arttığını ifade eden Karakoyun, depremin ardından binalara verilecek rapora göre fiyatların belirleneceğini, hasar gören dairelerin satış ve kiralama değeri düşerken, hasarsız dairelerin değerinin artacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Ahtamara Emlak Müşavirliği sahibi Rıfat Yaşar da depremin yaralarının büyük ölçüde sarılmasından sonra sağlam dairelerin kiralarının yükseleceğini düşündüğünü, insanların şu anda daha ziyade tek katlı evleri tercih ettiğini söyledi.

Yeni binalara talep artar

BB Batur İnşaat Emlak Ltd. Şti sahibi Kasım Candan ise Van’daki emlak piyasasının belli bir süre durgun olacağını, ancak depremin yaralarının sarılmasıyla yeni binalara talebin artacağını öne sürdü. Candan, "Sağlam dairelerin kirası yükselir. İnsanlar evlerinde hiçbir hasar olmasa da depremi yaşadıkları için kendi evlerine girmek istemiyorlar" diye konuştu.

Haberin Devamı

EMLAKÇILAR NE DİYOR?

-Tüm binaların yüzde 80’i hasar görse de kayıp, genellikle çok katlı binalarda oldu.
-Tek katlı konutlarda kayıp az. Tercih, bu yöne kayabilir.
- Sağlam dairelerde fiyat artışı yaşanabilir.
-Depremden sonra yeni yapılan konutlar tercih edilir.