Gazete Vatan Logo

Denizcilik tarihi yeniden yazılıyor!

Daha önce Süveyş Kanalı’nı kullanan dev konteyner gemisi Venta Maersk, buzullar eriyince ilk kez Kuzey Kutbu’ndaki Arktik Okyanusu’ndan geçti ve yolunu yüzde 13 oranında azalttı

Denizcilik tarihi yeniden yazılıyor!

Yaklaşık 42 bin ton yük taşıyan Venta Maersk gemisi Rus balıkları ve Güney Kore elektronik ürünlerini bu kez daha kısa bir güzergahtan hedef limana ulaştırmayı başardı. Bu denizcilik tarihinin yeniden yazılması anlamına geliyor. Arktik Okyanusu rotası, iklim değişikliği nedeniyle son yıllarda artan buz erimeleri sebebiyle sadece Temmuz-Ekim ayları arası dönemde kullanılabilecek. Bu rota Asya, Avrupa ve Amerika kıtaları arasında nakliye için kullanılan deniz yollarına kıyasla zaman ve yakıt tasarrufu sağlıyor. Washington Post (WP) gazetesi, “Rus Süveyş Kanalı” olarak nitelendirdiği Kuzey Buz Denizi hakkında yayınladığı raporda, “Kuzey Kutbu, Soğuk Savaş sırasında Rus ve Amerikan deniz kuvvetleri arasındaki satranç tahtasıydı ve şimdi daha ziyade ticari bir çatışma alanı olacak” ifadelerine yer verdi. NASA’nın uydu görüntüleri, Arktik Okyanusu’ndaki buzun her on yılda yüzde 13,4 orasında azaldığını gösteriyor. Bu durum, “daha kısa mesafe ve daha az maliyet” umutlarını artırıyor. Güney Kore ile Almanya arasındaki yolculuk, Ümit Burnu güzergahı üzerinden 46 gün, Süveyş Kanalı üzerinden 34 gün sürerken, Kuzey Deniz Hattı (Arktik rotası) üzerinden sadece 23 gün sürecek.

Haberin Devamı

Rus vergileri

Gazeteye göre yolun çoğu Rus ekonomik bölgesine bitişik sulardan geçiyor ve bundan dolayı bu hatt ıkullanmak isteyen gemilerin Rus hükümetine bağlı Kuzey Denizi Yolu İdaresi’nden izin almaları gerekiyor. Yeni rotanın riskleri hakkında uyarıda bulunan Aker Şirketi’nin Arktik Okyanusu Teknolojisi proje müdürü Mika Hovilainen, yaz aylarında bile Kuzey Kutbu’ndaki koşulların oldukça sert olduğunu dile getirdi. Aralarında petrol tankerleri ve araştırma gemilerinin de bulunduğu yüzlerce küçük gemi artık yaz aylarında bu yolu kullanıyor. Çinli COSSO Şirketi, bu yıl, 10 kargo gemisinin seferlerini bu rota aracılığıyla gerçekleştirdi.

TİTANİK KAZASI YAŞANABİLİR

Yol koşullarının hâlâ öngörülemez olduğu hususunda uyarıda bulunan Arktik Okyanusu Enstitüsü’nün kurucusu Malt Hambert, “Konteyner taşımacılığının hayat damarı zamanlamadır” dedi. Geçtiğimiz birkaç hafta içinde, Arktik Okyanusu’ndaki bir yolcu gemisi hava durumu sebebiyle Kanada açıklarında rotasından sapmak zorunda kalmış, mürettebat ve yolcular tahliye edilmişti. Arktik Okyanusu konusunda uzman olan Andrea Todorov, gazeteye şu açıklamalarda bulundu: Buzların erimesi önümüzdeki yıllarda devam etse bile, bu durum, ticari gemiler için şartların daha iyi olacağı anlamına gelmez. Buradaki en büyük risklerden biri, büyük buzulların kırılması ve gemilere çarpmasıdır.

Haberin Devamı