‘Siyasetin nabzını Cuma cemaati belirler’

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kurtulmuş, seçimin kaybedeninin ‘paralel yapı’ olduğunu söyledi. Kurtulmuş, “2009’da camia parti kursun dedim, rahatsız oldular” dedi.

Hakkında ‘geleceğin başbakanı’ yorumu yapılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, VATAN’ın sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı



- Gülen cemaatinin gücüyle tartışmalar sürerken Gülerce’nin yazısı geldi...

Ben, 2009 yılında ‘Camianın sivil faaliyetlerle yetinmeyip siyasete bu denli karışmasını doğru bulmuyorum. Eğer siyasete gireceklerse gelip parti kursunlar’ demiştim. Bu sözlerimden o zaman çok rahatsız oldular. Ama başından itibaren biz cemaati bütünüyle suçlayarak hareket etmedik. Bu camianın içinde onun gücünü kullanarak devletin içinde belli yerlere sızmış olan, bütün bu operasyonların içinde parmağı olanlar var. Paralel yapı denilen şey var, çok açık bir şekilde camianın içindeki bir takım insanları da kullanmış.

- Sizce cemaat üyeleri de iktidar partisine oy verdi mi?

Seçimde camianın içindeki çoğu insanın AK Parti’ye karşı yapılanlardan rahatsızlık duyduklarını, AK Parti’ye oy verdiklerini biliyorum. Seçimin kaybedeni deniyor ya, bir partiden ziyade bu camianın içindeki paralel yapıdır.



- Bir anlamda cemaat de kaybedenler arasında?

Öyle görünüyor. Cemaat disiplini içinde belki az sayıda insan bu yapının propagandasına uydu, ama geniş kitlelerini de kaybetmiştir.

- Cemaat sonuçta iddiaların aksine siyasetin gidişatını belirleyemedi

Türkiye’de siyasetin yönelimini dar anlamda bazı cemaatler değil, Türkiyenin ortalamasını temsil eden, asıl büyük kapsayıcı özelliği olan Cuma cemaatinin tavrı belirler. Her Cuma camilerin önünde oluşan o kalabalıklara bakın...

- Bu iş bir cadı avına döner iddialarına ne diyorsunuz?

Asla böyle bir şey olmaz. Camianın içindeki rollerini kullanarak ya da camiayı bile kullanarak bu işin içinde olanlar varsa hesabını yargı önünde verirler.

‘En şaibesiz seçim’

- İnternet efsanesi Fuat Avni bile sizin Erdoğan’ın Başbakan adayı olduğunuzu iddia ediyor

Geleceği Allah bilir. Neyin ne olacağını bizler şu anda bilmiyoruz. Ben sayın Başbakanımızla ilgili bunları söylerken bulunduğum yerden gördüğümü söylüyorum. Biz hiçbir zaman kişisel gelecek hesabı üzerinden siyaset yapmadık. Kişisel ihtiraslar ve kaprislerle siyaset yapmadım, yapmam.

- Elektrik kesintileri ve kedi- trafo şakaları da seçime damgasını vurdu

Yıllardır siyasetin içindeyiz. Politik bir kimlikle değil objektif olarak söylüyorum. Üzerinde şaibe iddiası en düşük olan seçim budur. İletişim imkanları fevkalede yaygındı. Aşağı yukarı tüm sandıklarda her partinin temsilcisi buluyordu. Ayrıca sandıklardaki sonuçlar tüm partilerin merkezlerine anında gönderildi. Yanlış olmaz mı, olur. İtirazlar olacaktır. Bazı yerlerde biz de itiraz ettik. Elektrik ola ki kesildi, verilen oylar kaybolmadı ya. Sandık başındaki insanlar ortadan kaybolmadı ya.

DİĞER YENİ YAZILAR