‘15 yaşındaki Berkin’in ölümüne her insan üzülür’

MHP’li Tuğrul Türkeş, ölüm üzerinden siyaset yapılmasına tepkili: İnsan olan herkesin Ali İsmail Korkmaz’ın, Berkin’in ve Burak Can’ın ölümüne reaksiyon göstermesi gerekir...

MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Gezi eylemleri sırasında başından polis kapsülüyle yaralandıktan sonra 270 gün komada kalan 15 yaşındaki Berkin Elvan’ın hayatını kaybetmesinin ardından yaşananları değerlendirirken, “Berkin’in ölümüne üzülmeyen insan değildir” dedi. Türkeş, gündemdeki konulara ilişkin sorularımızı yanıtladı:



- Geçtiğimiz haftalarda önce Berkin’i, sonra Burakcan’ı kaybettik...

Bir kere ölümlerin üzerinden siyaset yapılmamalı... Berkin’in ölümü kadar konuşulmayan, daha az konuşulan 9 ay o ailenin çektiğidir. 9 ay bir ailenin 14 yaşındaki çocuğunun ‘Gözünü açacak mı, yaşayacak mı yaşamayacak mı’ diye sürüncemedeki hali, o çocuğun erimesi, ufacık bir çocuğun ölümü... Buna üzülmeyen insan değildir. ‘Ama Başbakan’ falan derseniz, hayır efendim, kim olursa olsun herkesi kapsayarak söylüyorum. Berkin Elvan’ın ölümüne üzülmeyen insan değildir, nokta!

- Başbakan’ın Berkin Elvan’a yönelik açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Hem bu ölümü siyasi bir tartışma vesilesi yapıp meydanlara taşıyacaksın ve bunun ardından da Burakcan’ın ölümüne de siyasi olarak sahip çıkmaya çalışacaksın. Bu çok manidar.

- Ali İsmail, Ethem Sarısülük için mesaj yayınladınız, sosyal alem özellikle çok şaşırdı?

Biz Türkiye’de herkesi eşit, ülkemizin vatandaşı olarak kabul ederiz. MHP’nin resmi görüşü yıllardır budur. İnsan olan herkesin Ali İsmail Korkmaz’ın ölümüne reaksiyon göstermesi gerekir... Ethem ilki.... Esma’ya gözyaşı döken Sayın Başbakan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Ethem Sarısülük’ün öldürülmesini umursamıyor.

- Başbakan’ın Berkin’le ilgili bilye açıklaması da kırıcı olmadı mı?

Çok incitici bulduğum bir konu da bu. Mezarına konan iki adet bilyeyi suç diye tarif etmek çirkindir. Bu çocuğun ekmek almaya gittiğini herkes biliyor ama kendi tabirleriyle velev ki yüzü poşuluydu, kafasına gaz fişeği mi atılmalıydı? “Yaşını bilemezdik” diyorlar. Velev ki 30- 50 yaşındaydı, kafasına gaz fişeği atmanız gerekir miydi?

- Burakcan’ın ailesine gittiniz. Berkin’in ailesini de ziyaret edecek misiniz?

İstanbul’a gidemedim, gittiğimde ziyaret etmek istiyorum. Burakcan’ın ailesini ziyaret ettim. Ali İsmail Korkmaz’ın ailesi aradı ve açıklamadan çok memnun olduklarını ifade ettiler.

‘Babamın yakın korumaları Aleviydi’

- Aleviler; Maraş, Çorum olaylarını yaşadılar ve fatura hep dönemin ülkücülerine kesildi...

Eksik bilgiden. Eksik bilgi ve cehalet, her toplumda her kesimde, her mezhepte insanı yanlışa götürür. Geçenlerde sosyal medyadaki konularla ilgili bir tanesi yazmış; “Aleviler cennete bile giremez” diye. Böyle cahilce bir açıklama olabilir mi? MHP’nin eski zamanlarıyla ilgili de önyargılar bu yanlışlara neden oluyor. Oysa rahmetli Türkeş’in 12 Eylül öncesi yakın korumalarından biri, hatta birkaçı Aleviydi. MHP’nin idare amiri de Aleviydi. Bu konularda Devlet Bey de çok dikkatlidir, çizgide kırılma yoktur. Türkeş’in siyasetinden bugüne MHP’deki bu ana çizgilerde sapma, kırılma, sapma yoktur.

Haberin Devamı



‘Tayyip bey kanının son damlasına kadar direnecek’

- 30 Mart sonrasında ne görüyorsunuz?

Bol bol yeni seçimler görüyorum!

- Erken genel seçim?

Herkes “AKP’nin oyu düşerse, Tayyip Bey erken bir genel seçime gider” diyor. Benim teorim, tam tersi. Eğer oy kaybederse - ki kaybedecektir. Tayyip Bey kanının son damlasına 2015’e kadar iktidarda kalmaya çalışacaktır.

- Cumhurbaşkanlığı için aday olacağını düşünüyor musunuz?

Cumhurbaşkanlığında Tayyip Bey artık faktör değil. Başbakanın kredileri, altyapısı ve mevcut siyasi yapı onun Cumhurbaşkanı olmasına imkan vermiyor bugün. .

- Gül sizce devam edecek mi?

AKP’nin adaylarının bundan sonra çok şanslı olduklarını düşünmüyorum. Bizim hazırlıklarımız var. Önerimizin kabul edilecek en doğru çözüm olacağına inanıyoruz. Açıklamayı 30 Mart’tan sonra yapacağız.

- Cumhurbaşkanı ilk turda seçilir mi?

Birinci turda netice çıkacağını düşünmüyorum. İkinci turda yüzde 50 almış bir Cumhurbaşkanı Köşk’e çıkacak. Bunun ardından da bir genel seçim yaşayacağız. Sorun şurada: Diyelim ki önümüzdeki genel seçimde MHP yüzde 35’le birinci çıktı ve iktidarı aldı. Seçilmiş Cumhurbaşkanı ile yetkileri daha belirlenmediği, oturmadığı için çatışma olur. Bunu çözmenin yolu, halkın seçeceği ilk cumhurbaşkanının sorumluluğunun bilincinde olmasıdır. Ve bu sorumluluğun dışında işlere kaba bir tabirle sarkmaması lazım. Bu geçiş döneminde siyasi iktidarla uyumlu çalışabilen, bütün bu hassas dengeleri gözetecek bir insanın cumhurbaşkanı olması lazım. İkinci, üçüncü seçimden sonra bir gelenek oturacaktır.

DİĞER YENİ YAZILAR