Gazete Vatan Logo

Demir yumruğa pamuk eldiven!

Türk demir-çeliğine anti damping vergisi koyan ABD’ye yanıt gecikmedi. ABD’den 500 milyon dolarlık pamuk ithal eden Türkiye, fiyat soruşturması başlattı

ABD’nin Türk demir çeliğine anti damping vergi uygulama kararı üzerine Ekonomi Bakanlığı’nda misilleme geldi. ABD’den geçen yıl 500 milyon dolar değerinde pamuk alan Türkiye, yapılan ithalat hakkında damping soruşturması başlattı. Bakanlığın yürüttüğü soruşturma hakkında bilgi veren yetkililer, yapılan incelemelerde ABD’den ithal edilen pamuğun fiyatı ile muadili Ege pamuğu ve Çin’in satın aldığı ABD pamuğunun fiyatının karşılaştırıldığını belirterek, “ABD pamuğunun navlun ve sigorta dahil fiyatının yüzde 13-14’ü kadar damping marjı tespit ettik. Bu seviye ihmal edilebilir oranın üzerinde” dedi. Yetkililer 2011-2013 döneminde Türkiye pamuk pazarının yüzde 13 büyüdüğüne ancak yerli üreticinin pazar kaybetttiğine dikkat çekerek, şunları kaydetti:

“Bu dönemde yurt içi üretim ve üretimden satış miktarı geriledi. Yerli üretici pazar kaybetti. Bnunu başta ABD menşeli olmak üzere ithalat üzerinden telafi edildiğini görüyoruz. Bu durum da fiyat kırılmasına neden olmuş. Yerli üretici zararına satış yapmış.”

Haberin Devamı

ABD, ithal pamukta lider

ABD Ulusal Pamuk Konseyi ise (NCC) Ekonomi Bakanlığı’nın 18 Ekim‘de başlattığı soruşturmanın Türkiye pamuk sektörü tarafından talep edilmediğini belirterek bu durumu sıra dışı olarak niteledi.

Türkiye’nin pamuk ithalatı 2013’te 870 bin, bu yılın ilk 8 ayında da 649 bin ton olarak gerçekleşti. ABD’nin ithalattan aldığı pay 2014’te yüzde 59’a yükseldi.

Misliyle karşılık veririz

Ekonomi Bakanı Zeybekci, ABD’nin Türk ürünlerine karşı yürüttüğü anti damping soruşturmalarından rahatsız olduklarını, ihracata konacak her engele misliyle karşılık vereceklerini açıklamıştı. Zeybekci, şunları kaydetmişti: “Anti damping soruşturmalarıyla, Türk ekonomisi, ihracatçısı ve ürünlerine 1 rakamıyla engel koyarlarsa, biz 3 rakamıyla onlara engel koyacağız. Bunu resmi olarak da söyledik. Bunları görüşeceğiz.”wj