Gazete Vatan Logo

Demek ki olamayacağız

Doktor Kıyamet olarak bilinen ekonomist Marc Faber, Türkiye’ye geldi ve İstanbul’un finans merkezi olma projesini değerlendirdi: Trafik sorunu çözülürse İstanbul finans merkezi olur.

Demek ki olamayacağız

İstanbul’un New York, Tokyo, Londra gibi bir finans merkezi olması yolunda önemli bir adım olan Sermaye Piyasaları Kongresi, dün başladı. Dünyanın önde gelen finans guruları, akademisyenler, piyasa oyuncuları ve bireysel yatırımcılar, 2 gün boyunca Türkiye’de sermaye piyasalarını mercek altına alacak. Dünyaca ünlü finans guruları Marc Faber ve Mark Yeandle kongre konuşmacıları arasında yer alıyor.

Borsa İstanbul, Takasbank, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği, Endeavour stratejik ortaklığı ile VIP MICE tarafından düzenlenen Sermaye Piyasaları Kongresi, basın toplantısı ile kapılarını açtı. Basın toplantısına Doktor Kıyamet Marc Faber ve finans gurusu Yeandle’ın açıklamaları damgasını vurdu. Faber ve Yeandle, İstanbul’un finans merkezi olması için atılması gereken adımlar, Türkiye ekonomisinin geleceği, döviz kurları, doğru yatırım enstürmanları hakkında önemli ipuçları verdi.

Finansal krizlerin bir çoğunu önceden tahmin eden “Doktor Kıyamet” lakaplı ekonomist Marc Faber, İstanbul’un bankacılık sistemi ve takas sisteminin etkinliğini arttırması gerektiğini, bu başarılabilirse Orta Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika için merkez olabileceğini söyledi.

Haberin Devamı


Orta Asya’nın merkezi


“Londra, Dubai, Hong Kong gibi merkezlere bakarak İstanbul’un bölgesel bir finans merkezi olma yolunda potansiyel konumunu değerlendiren Faber, “İstanbul Ortadoğu ve Orta Asya bölgesi için değerlendirildiğinde böyle bir potansiyel taşıyor. Ancak Londra, New York, Shangai, HongKong gibi merkezlere baktığımızda İstanbul’un kısa vadede bu merkezlerle karşılaştırılamayacağını görüyoruz” dedi. Faber, öte yandan İstanbul’un yabancı yatırımcıyı tatmin edecek bir altyapıya ulaşması gerektiğinin altını çizdi. “Örneğin trafik İstanbul’da çok ciddi bir sorun. Bir yerden bir yere gitmek çok uzun zaman alıyor” diyen Faber, birinci önceliğin İstanbul’un fiziksel ve altyapısal sorunlarını çözmek olduğunu kaydetti.