Gazete Vatan Logo

Dedegöl'de mutlu son

Türkiye’nin en uzun duvar tırmanış rotalarının bulunduğu, doğa harikası Dedegöl Dağları’nda verilmesi planlanan maden arama ruhsatı, doğa sporcuları ve dağcıların girişimleriyle iptal edildi.

Dedegöl'de mutlu son

Isparta’nın Aksu ilçesine bağlı Eldere Köyü’nün üzerinde yükselen Dedegöl Dağı ve Kuzukulağı Yaylası’nda, maden aranmasına izin verilmesi, doğa sporcuları ve dağcıların tepkisine neden olmuştu. Çevre felaketinin yaşanacağından endişe eden yöre halkıyla profesyonel dağcılar, bir kampanya başlattı. Yayla turizminin biteceğinin savunulduğu kampanyaya; bisikletçiler, mağara kaşifleri ve profesyonel dağcılar destek verdi. Kampanyada bölgenin doğa sporları için bir merkeze dönüştürülmesi ve maden ruhsatının iptali talep edildi.

Karar yayımlandı

Kampanyaya katılanların bir yıllık takibi sonrası, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Hassas Alanlar Dairesi Başkanlığı harekete geçti. Etüt Envanter ve Mağara Çalışma Grubu’nun, alandaki kaynakların korunması için Milli Park sınırına alınması gerektiğini belirten ve 35 bin hektarlık alan kapsamlı envanter raporu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na iletildi. Dedegöl Dağı’nın tamamı 27 Kasım 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 378 numaralı kararla, Kızıldağ Milli Parkı sınırları içine alındı. Karar, doğa sporcuları ve dağcılar tarafından sevinçle karşılandı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin en derin dördüncü mağarası Kuyukule’nin de bulunduğu bölgeye maden arama ruhsatı verilmesine tepki, Milliyet’te haber olmuştu.