Gazete Vatan Logo

DEAŞ’a ağır darbe vuruldu

Terör örgütü DEAŞ’a yönelik yurt içi ve yurt dışı operasyonlarda örgüte büyük darbe vuruldu. 2017’de 3 bin 777 DEAŞ mensubu etkisiz hale getirilirken, Ocak ayında da 95 DEAŞ’lı tutuklandı

DEAŞ’a ağır darbe vuruldu

Terör örgütü DEAŞ’a yönelik yurt içi ve yurt dışında operasyonlar tüm hızıyla sürüyor. Polis, jandarma ve hudut birliklerinin ocak ayında yürüttüğü çalışmalarda, çok sayıda DEAŞ üyesi gözaltına alındı, örgüte ait doküman, ve mühimmat ele geçirildi. Özellikle şafak vakti ve farklı kentlerde eş zamanlı düzenlenen operasyonlarla örgüte nefes aldırmayan güvenlik güçleri, teröristlerin düzenlemeyi planladığı çok sayıda eylemi de başarılı çalışmalarla engelledi.

Geçen ay düzenlenen operasyonlarda, aralarında örgütün sözde “sağlık emiri”, “tarım bakanı” gibi üst düzey sorumlularının da bulunduğu 203 kişi gözaltına alındı. Zanlılardan bir bölümü sınır dışı edilirken, mahkemeye çıkarılan 95’i ise tutuklandı.

‘Sözde mahkeme katibi’ tutuklandı

DEAŞ üyelerinin etrafındaki çemberi giderek daraltan Emniyet Güçleri 2018 yılının ilk ayında Türkiye’nin birçok şehrinde eş zamanlı operasyonlara imza attı. Türkiye üzerinden sahte pasaportlarla Avrupa ülkelerine gitmek isteyen Fas ve Tunus uyruklu 3 DEAŞ üyesi ile bunlara yardım eden bir kadın Bursa’da yakalandı. Şüphelilerden Muhammed O’nun, DEAŞ’ın sözde mahkemelerinde katiplik yaptığı ortaya çıktı. Terör örgütü DEAŞ’ın sözde “sağlık emiri” Kefah Basheer Hussain ve kırmızı bültenle aranan iki kişinin de aralarında 13 kişi de yine Ocak ayında tutuklanan DEAŞ’lılar arasında. Ülke genelinde 22-29 Ocak’ta yürütülen operasyonlarda da aralarında terörden arananlar listesinde mavi kategoride yer alan ve DEAŞ üyesi Demet Taşar’ın da bulunduğu, biri ölü, 21’i sağ, 6’sı teslim olmak üzere 28 terörist etkisiz hale getirildi. Kayseri’de ise aralarında örgütün sözde “tarım bakanı”nın da olduğu 11 şüpheli yakalandı.

Haberin Devamı

TSK operasyonları

Türk Silahlı Kuvvetleri ise 2017 yılında 3 bin 777 DEAŞ mensubunun etkisiz hale getirildiğini açıkladı. TSK’dan yapılan açıklamaya göre, Irak’ın kuzeyinde PKK/KCK’ya karşı icra edilen operasyonel faaliyetlere ilave olarak başta DEAŞ olmak üzere bölgedeki tüm terör örgütleri ile mücadelenin desteklenmesi maksadıyla kurulan Gedu Üs Bölgesi’nden bugüne kadar yapılan atışlar neticesinde, 3 bin 717 DEAŞ’lı terörist etkisiz hale getirildi. Suriye’nin kuzeyinde düzenlenen Fırat Kalkanı Harekatı’nda Azez-Cerablus arasındaki 243 meskun mahal ve 2 bin 15 kilometrekarelik alan kontrol altına alındı. Bu çerçevede 3 bin 60’ı DEAŞ üyesi toplamda 3 bin 598 terörist etkisiz hale getirildi. Adana’da terör örgütü DEAŞ’a yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan Suriye uyruklu B.B, emniyetteki sorgusunda itiraflarda bulunarak, terör örgütünün insanları nasıl kandırdığını anlattı.

Haberin Devamı

3 teröriste 329 yıl hapis cezası

Sultanahmet’te 12 Ocak 2016’da çoğu Alman vatandaşı 12 kişinin öldüğü, canlı bomba eylemini üstlenen DEAŞ üyelerinin yargılandığı davada 31 Ocak’ta karar çıktı. Suriye ve Iraklıların da aralarında bulunduğu 4’ü tutuklu 26 sanığın yargılandığı davada 3 DEAŞ’lı sanık ağırlaştırılmış müebbet ve 329’ar yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bir sanığın 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmasına, 18 sanığın beraatine hükmeden mahkeme, firari 4 sanığın dosyasını ayırdı.

Haberin Devamı