Gazete Vatan Logo

Üniversitenin adı 'Munzur üniversitesi' olacak

Davutoğlu, "Devlet yeni bir üslup belirleyecek. Bu size taahhüdümüzdür" dedi. Dersim müzesi geliyor. Üniversitenin adı 'Munzur üniversitesi' olacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu,Tunceli Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada önemli açıklamalarda bulundu.

İşte Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları:

*Acıları anlamadan, hüzünleri yaşamadan gönlümüzün diliyle hitap edemeyiz.

*Gönülden gönüle konuşanın tercümeye, tercümana ihtiyacı yoktur. Bu topraklarda yüzyıllarca konuşulmuş Zazacayı, Kürtçeyi yasaklamanın bir anlamı olabilir mi?

*Bu ülke bizim ülkemiz. Emin olun Erzincan'dan gelirken gördüğüm Munzur dağlarıyla, doğduğum yerde Toros dağlarını farklı görmedim.



*Bu acılar tek bir kesimde, tek bir yerde yaşanmadı. Sadece Alevilere değil hepimize bir şeyler fısıldandı. Aman oğlum, kendini gösterme, aman oğlum kendini beli etme. Anam rahmetli, her zaman okula giderken 'Aman kendini gösterme, aman kendini belli etme" derdi. Aslında herkes bu topraklarda bir şeyleri sakladı. Artık saklanma vakti değil. Artık öne çıkma, onurla, açıkça dile getirme vaktidir.

*Dersim nasıl Tunceli olduysa, bizim köylerimizin de isimleri değişti. Benim doğduğum yerin adı Pirkondu idi. Ama isminde 'Pir' var diye, şimdiki ismi Taşkent'e dönüştürüldü.

Haberin Devamı



*Hacı Bektaş'taki konuşmamdan sonra "bu acıları neden deşiyorsunuz, ne gerek var" diyenler oldu. Bir de Dersimlilere soralım?Acıları açıp o yaraları öyle bırakamayız. Yaraları sara sara gideceğiz.

'BARİ BENDEN ÖNCE OĞLUMU İDAM ETMEYİN...'

*Bari benden önce oğlumu idam etmeyin önce beni öldüren diyen adamın gözleri önünde oğlunu idam eden zihniyet kimi temsil ederse etsin zalimdir.

*Bu seyitler diyarındaki bütün kimlikleri selamlıyorum.

SİZE ZULMEDİLDİ, AYIP EDİLDİ

*Biz bunlarla yüzleşiyoruz. Size zulmedildi, ayıp edildi -Başbakan olarak söylüyorum. Bütün Alevi, Kürt, Zaza hangi kimlikten olursa olsun söylüyorum. Bu kimliklere karşı kim bir yanlışlık yaparsa aslında devlete karşı en büyük yanlışı yapar.

SÜRGÜNDEKİLERE DAVET

Dinlediğimiz o güzel şarkıları Kemal Burkay'a ait olduğunu çok sonra öğrendik. Kemal Burkay davetimiz, çağrımız üzerine ülkesine döndü. Buradan bir kez daha çağrısında bulunuyorum Türkiye'den gitmek zorunda kalmış olanlar ülkelerine dönsünler. Dünyanın neresinde olursa olsun, herhangi bir şekilde bu toprağı terk etmek zorunda kim kalmış olursa olsun hepsine kapımız açık, hepsine gönlümüz açık.

Haberin Devamı

BİR ZAZA ARKADAŞIMIZ VAR VE...

*Bakanlar kurulumuzda bir Zaza arkadaşımız var ve gurur duyuyoruz. Cevdet Bey’le 30 yıldır tanışırız ve bir gün bile ne onun zihninden ne de benim zihnimden etnik kökenimiz geçmiştir.

DERSİM MÜZESİ GELİYOR

*Birincisi Dersim'de eski kışla müzeye dönüştürülecek ve adı Dersim Müzesi olacak. Talimatını verdik. En kısa sürede tamamlanacak. Türkiye'de Alevi İslam geleneğini en iyi şekilde tanıtacak bir müzemiz olacak. 10 milyonluk bir bütçeyi ayıracağız.

*Bütün ziyaret yerlerinin yolları yapılacak. O ocaklara, Dersimli kardeşlerim ve dışarıdan gelenler en iyi şartlarda gidecek. 11 milyonluk bir bütçeyi onayladık.

ÜNİVERSİTENİN ADI 'MUNZUR ÜNİVERSİTESİ' OLACAK

*Rektörümüz üniversitenin adının Munzur üniversitesi olmasını talep etti. İnşallah Munzur Üniversitesi de hayırlı olsun.

*Herhangi bir atamada Alevi kardeşlerimiz veya bir başkasına ayrımcılık yapılırsa bunun bizzat takipçisi olacağım.

Haberin Devamı