Gazete Vatan Logo

Davutoğlu da gitmiyor

Adli yıl açılışında hiçbir bakan olmayacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ardından Başbakan Davutoğlu da ‘Adli Yıl Töreni’ne katılamayacağını bildirdi. Gerekçe aynı Bakanlar Kurulu toplanacak.

Yargıtay Başkanı Ali Alkan dün Başbakan Davutoğlu’nu ziyaret etti. Başbakanlık yetkililerinden edinilen bilgiye göre, ziyaret sırasında Davutoğlu, AK Parti hükümetlerinin her zaman bağımsız Türk yargısına büyük saygı duyduğunu, yargı imkanlarının geliştirilmesi konusunda büyük adımlar attığını, demokratikleşme ve yargı üzerinde vesayetin kaldırılması için çok önemli reformlar gerçekleştirdiğini söyledi. Yargının, başta ‘paralel örgütlenme’ olmak üzere, her türlü vesayet odağına karşı bağımsızlığının korumasının hayati öneme haiz olduğunu ifade eden Davutoğlu, bu bağımsızlığı temin etmek için hükümetin gelecek dönemde de her türlü katkıyı vermeye devam edeceğini kaydetti.
‘Bakanlar Kurulu var’
Ziyarette, Yargıtay Başkanı Alkan tarafından, yeni Adli Yıl Açılış Töreni’ne katılması konusunda yapılan davet üzerine, Başbakan Davutoğlu’nun, 62. Hükümet’in pazartesi günü düzenlenecek ilk Bakanlar Kurulu toplantısı dolayısıyla törene katılamayacağını bildirdiği öğrenildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Danıştay’ın mayıs ayındaki kuruluş yıldönümünde konuşmasına tepki gösterdiği Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun katılacak olması nedeniyle törene gitmeyeceği belirtilmişti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da katılmayacağını açıklamıştı.
Kabinenin ilk imzası çiftçiler için atıldı
Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından önceki gün açıklanan Bakanlar Kurulu’nun ilk gündemi çiftçilerin elektrik borçları oldu. Yeni Bakanlar Kurulu’nun, dün Resmi Gazete’de yayımlanan kararına göre elektrik borcu bulunan çiftçilerin bu borçlarını 15 Eylül 2014’e kadar ödememeleri durumunda, 2014’te yapılması gereken tarımsal destekleme ödemeleri, bu elektrik borçlarına mahsup edilebilecek. Kararda, “Mahsup işleminden sonra, çiftçilerin bakiye bir destekleme ödemesi alacağı kalır ise, bu bakiye tutar çiftçiye ödenir” denildi. Mardin’in Derik ve Kızıltepe ilçelerinde, çiftçilerin elektrik kesintilerini protesto için başlattığı yol kapama eylemleri bölgede gerginliğe neden olmuştu.

Haberin Devamı