Gazete Vatan Logo

Dağa çıkan Haco sürüldü torunu Ciwan alkışlarla döndü

Haco'nun ailesi Suriye'ye sürülmüş ve bir daha Türkiye'ye dönmelerine izin verilmemişti. Ama şimdi müziğiyle kültürleri ve gelenekleri birbirine yaklaştıran torun Ciwan Haco, dede toprağında bir yıldız muamelesi görüyor

■ Size Kürt müziğinin geleneğini bozduğunuz için kızdılar sanırım. Kürt müziğinde ses çok ön planda olan bir şey. Sizse enstrümanı ön plana çıkarttınız...
Evet, Kürt müziğiyle elektro gitarı bağdaştıramıyorlardı. Çok yeniydi benim yaptığım müzik onlar için. "Müziğimizi bozuyorsun" diyorlardı bana. Ben de "Kardeşim ben kendi müziğimi yapıyorum, niye sizin müziğinizi bozayım" diyordum. Ama şimdi herşey yolunda. Batman konserine yaşlı insanlar gelmez sanıyordum ama çok yaşlı insan gördüm beni dinlemeye gelen. Galiba sonunda "Bu deliyi biz de kabul ettik" dediler. Tutucu olanların bile başörtüleriyle yüzlerini kaparlarken yine de beni sevdiklerini, gülümsediklerini gördüm.

■ Sizi kabul etmekte zorlanan Kürtler'in çok sevdiği bir şarkıcı var, Şiwan Perver. Siz onun yaptığı müzik için ne düşünüyorsunuz?
Çok iyi bir sanatçıdır, saygı duyduğum biridir.

■ Sizin çok değişik bir müziğiniz var. Yaptığınız müziği nasıl tanımlayabiliriz?
Bazıları rock kokabilir. Ama ben rockçı değilim. Kulüp ve barlarda çalınabilecek müzik yapıyorum. Çok fazla müzik türünden yararlanıyorum aslında. Mesela bugünkü konserin ilk parçası caz formunda.

Artık politik sözlere geri dönmem zor
■ Bugün sadece Kürtler'in değil bütün Türkiye'nin ilgisini çeken bir şarkıcı oldunuz. Bir zamanlar giremediğiniz topraklarda şimdi star olmanızı hangi değişikliklere bağlıyorsunuz?
Kürt politikasında yavaş yavaş atılan olumlu adımlar sayesinde. Ayrıca kendimi star olarak da görmüyorum, herkesten daha az ve eksiğim hatta. Ama bir şey var, sahneye çıktığım an Allah bana bir güç veriyor ve içimde hissettiğim ne varsa dışarıya çıkarıyorum. İçimde hissetiğim kahrı, çelişkiyi, sevinci ortaya çıkarıyorum. Ben bu duygusal patlamaları yaşarken sahnede, nasıl boşalıyorsam, dinleyenlerin bu rahatlamayı yaşamalarını isterim, müziğimle bunu yapmak isterim. Bunu yapabildiğim için de bana ilgi duyuyorlar sanırım.

■ Daha önceleri şarkılarınızda olan politik içerik son yaptığınız kasetler de değişti. Daha fazla aşktan sözeder oldunuz? Bu değişimin sebebi ne?
Aslında 14 yaşında küçücük bir teyple demo kaset hazırlarken evde ben güller ve aşktan sözediyordum ama kendi gerçeğimi farkettikten sonra Kürt sorununa uygun bir duruş belirledim kendim için. Ama ben politik bir sanatçı değilim. Sadece o günlere uygundu yaptığım müzik. O dönem sorun vardı, ben de müziğimle o sorunu dile getiriyordum. Ama artık oraya dönemem.

Konseri bugün
Ciwan Haco Konseri, Abdi İpekçi Spor Salonu'nda bugün, saat 15.00'te. Biletler 22 milyon TL

Haberin Devamı