Gazete Vatan Logo

Dadaşlar timi son kez yolda!

Siirt’te düşen helikopterde şehit olan 17 askerimiz için tören düzenlendi

Dadaşlar timi son kez yolda!

Siirt’te düşen helikopterde şehit olan ve ‘Dadaşlar timi’ olarak adlandırılan Jandarma Özel Harekat mensubu 17 asker için Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı’nda tören düzenlendi. Törenin ardından şehitler kendilerine refakat eden yakınlarıyla birlikte uçakla memleketlerine uğurlandı.

Törene, şehitlerin aileleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, çok sayıda bakan ve askeri yetkili katıldı.

Törende şehit yakınları gözyaşlarına boğlurken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ile bakanlar aileleri teselli etmeye çalıştı.

Şehitlerin cenazeleri silah arkadaşlarının omuzlarında tören alanına getirilip, burada hazırlanan katafalklara konuldu. Cenazalerin taşınması sırasında şehit yakınları gözyaşları akıtırken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın duygusal anlar yaşadığı ve gözlerinin dolduğu görüldü.

Dadaşlar timi son kez yolda

Şehitlerin özgeçmişlerinin okunduğu törende daha sonra dualar edildi. Yaklaşık 1 saat süren törenin ardından şehitlerin Türk bayraklarına sarılı tabutları Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait 5 ayrı Casa tipi uçağa konulup, toprağa verilmek üzere memleketlerine götürüldü.

Bu sırada törende bulunan aralarında şehit yakınlarının bulunduğu bir grup, "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" sloganlar attı. Slogan atan grup içinde bulunanların bir kısmının da , "Çözün artık bu işleri" diye bağırdığı duyuldu.

YİNE SIKORSKY, YİNE YÜREĞİMİZ YANDI

17 askerin şehit olduğu helikopter, 2962 metre yüksekliğindeki Herekol Dağı’na çarptı. Duvar gibi dik olan ve ‘beyaz kayalıklar’ diye bilinen kayaların olduğu dağa çarpan helikopter metrelerce aşağıya yuvarlandı. Yuvarlanan helikopter dağın eteklerinde düz bir alana düştü.

Dadaşlar timi son kez yolda

Yine bir Sikorsky kazası yüreğimizi dağladı. Siirt Pervari’de operasyona giden askerleri taşıyan Sikorsky helikopter, sisli ve yağmurlu havada iniş yaparken Herekol Dağı’na çarptı. Metrelerce yuvarlanan helikopterin enkazında 3 subay, 4 astsubay, 1 uzman çavuş ve 9 uzman erbaş şehit oldu...

Dadaşlar timi son kez yolda

Siirt’in Pervari ilçesi Doğanca Beldesi Hasantepe mevkiinde dün saat 07.45 sıralarında meydana gelen kaza, Türkiye’yi yasa boğdu. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ait Sikorsky S-70 helikopter, Jandarma Özel Harekat’tan 14 personelle birlikte cuma günü başlatılan operasyon kapsamında Pervari İlçesi’nin Köprüçay Köyü kırsalına asker sevkiyatı yapmak üzere Siirt 3’üncü Komando Tugayı’ndan dün erken saatlerde havalanmıştı. İki pilot ve bir teknisyenin de bulunduğu helikopter, iniş sırasında olumsuz hava şartları sonucu ve havanın sisli olması nedeniyle, dağlık alana düşerek parçalandı.



Neden havalandı?

VATAN’a bilgi veren askeri kaynaklar, helikopterle, arama tarama faaliyetleri için yapılan bu tür askeri sevkiyatların, kötü hava koşullarında gerçekleşmesinin zor olduğunu ancak çok ciddi bir çatışma durumunda takviye kuvvet olarak gönderilecek askerler için şartların zorlanabileceğini dile getirdi.

Onları Casa tipi uçak taşıdı


Pervari'de düşen helikopterde şehit olan 17 askerin cenezeleri bulundukları Siirt 3'üncü Komando Tugay Komutanlığı'ndan dün akşam saat 19.30 sıralarında helikopterlerle Siirt Havaalanı'na götürüldü. Şehitlerden önce kişisel eşyaları valizlerle getirilerek Türk Hava Kuvvetleri'ne ait Casa tipi uçağa konuldu. Ardından şehitlerin cenazeleri tek tek uçağı alındı. Şehitlerin cenazelerinin uçağa konulması sırasında uçak mürettebatının selam durdukları görüldü. Şehitlerin cenazeleri uğurlanırken, Siirt Valisi Ahmet Aydın ile 3'üncü Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken de havaalanında hazır bulundu. Şehitlerin cenazeleri uçakla Diyarbakır Adli Tıp Kurumu'na otopsi yapılmak üzere gönderildi. Şehitler bugün Diyarbakır 7'inci Kolordu Komutanlığı'nda, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in de katılacağı törenle memleketlerine uğurlanacak.

Bu arada kazanın olduğu bölgede Diyarbakır 7'inci Kolordu Askeri Savcılığı'ndan giden bir savcı incelemelerde bulundu. Savcının yere inmediği ve kaza bölgesini helikopterden incelediği belirtildi.

Soruşturma başlatıldı

Kazada 14 kişilik Jandarma Özel Harekat timi ile 2 pilot ve 1 uçuş teknisyeninden oluşan uçuş ekibi şehit oldu. Kazanın ardından bölgeye arama kurtarma ekipleri sevkedilirken, havadan da güvenlik önlemi alınması amacıyla Kobra tipi helikopterler de gönderildi. Genelkurmay Başkanlığı, kazanın
ardından yaptığı açıklamada, “Kaza ile ilgili idari ve adli soruşturma başlatılmıştır. Helikopterin düşüş sebebi soruşturma sonucunda belirlenecektir. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli aile fertleri ile Yüce Milletimize başsağlığı ve sabırlar dileriz” denildi. Helikopterin düşmesi ve 17 askerin şehit olmasından sonra Diyarbakır 7’nci Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı olayla ilgili inceleme başlattı. İnceleme kapsamında askeri savcılık olay yerinde inceleme yaptı.

Dadaşlar timi son kez yolda



Dadaşlar timi son kez yolda

Vali: Düşürülmedi

İsrail istihbaratına yakın Debka sitesi helikopterin Suriye tarafından PKK’ya sağlanan Stinger füzesiyle vurulduğunu iddia etti. Ancak Siirt Valisi Ahmet Aydın, Köprüçayı Köyü yakınlarında düşen helikopterin sis nedeniyle düştüğünü, herhangi bir saldırının sözkonusu olmadığını açıkladı: “İçinde 17 subayımız, astsubayımız, uzmanımız vardı. Özellikle nakliye sırasında hava muhalefeti vardı. Çok aşırı yağmur vardı. Sisten kaynaklanan olumsuz hava şartları nedeniyle kayaya çarpan helikopterimiz düştü. Hepsine Allah’tan rahmet diliyoruz, milletimizin başı sağ olsun. Türkiye Cumhuriyeti devamlı terörle mücadele edecek. Şunu kesinlikle ifade etmek istiyorum. Olay tamamen helikopterimizin düşmesi neticesi şeklinde gerçekleşmiş olup herhangi bir saldırı söz konusu değil.”



Eşyaları dağıldı

Cenazeleri enkazdan çıkarmak için bölgeye her biri 13 askerden oluşan timleri taşıyan çok sayıda Sikorsky helikopter iniş yaptı. Kendilerine destek vermek üzere gelen arkadaşlarını kazada kaybeden askerler de cenazelerin taşınmasına yardım etti. Güvenlik güçleri, çok geniş bir alana yayılan helikoptere ve arkadaşlarına ait parçaları topladı.

Bir yılda 4. Kaza

Siirt’te 17 askerimizin şehit olduğu kazada düşen helikopter, Sikorsky’lerin bu yıl içinde yaptığı dördüncü ölümlü kaza oldu.

- Lice: 1 şehit, 7 yaralı: Diyarbakır’ın Lice İlçesi Abalı Köyü üs bölgesinde 11 Ekim tarihinde personel değişimi sırasında Sikorsky S-70 tipi helikopter, kalkışı sırasında kuyruk kısmı tele çarpınca kontrol kaybına uğradı ve acil iniş sırasında gövdesi üzerine düştü. Kazada, uzman çavuş İlyas Genel şehit olurken, biri ağır 7 asker yaralandı.

- Dağlıca: 5 şehit, 7 yaralı: Hakkâri Dağlıca’da 22 Temmuz tarihinde 4 mürettebat ve 11 kişilik emniyet timini taşıyan Sikorsky S-70 tipi askeri helikopter inişe geçtiği sırada düştü. 5 asker şehit olurken, 7 asker de yaralandı.

- Kabil: 5 şehit: Afganistan’da 16 Mart tarihinde yine Sikorsky S-70 tipi helikopterin düşmesi sonucu 5 Türk askeri şehit oldu. Helikopter, Kabil’e 1,5 saat uzaklıktaki Bagrami kasabasında teknik bir arıza sonucu bir evin üzerine düştü. Olayda evdeki 2 Afgan vatandaşı da hayatını kaybetti.

Dadaşlar timi son kez yolda

ŞEHİTLERİN İSİMLERİ VE MEMLEKETLERİ

Jandarma üsteğmen Ersan Yenici (Kırklareli),

Jandarma Kıdemli Çavuş Hakan Gemici (Giresun)

Jandarma kıdemli Çavuş Erkan Yalçın (Bartın)

Jandarma uzman çavuşlar:

İbrahim Çelik (Kayseri),


Murat Yıldızhan (Diyarbakır),

Eren Kızılgedik (Kars/Mersin’de oturuyor),

Kürşat Güneş (Erzurum),

Erdal Tekin (Adana),

Ömer Büyükköse (Kahramanmaraş),

Onur Karasungur (Kayseri),

Serkan Perişan (Gaziantep),

Yusuf Tüfekçi (Gümüşhane),

Jandarma uzman onbaşılar:

Dinçer Ersoy (Tokat/Tekirdağ’da oturuyor),

Mesut Şeker (Konya/Ankara’da oturuyor)

Kara pilot yüzbaşı Anıl Barış Çetin (Manisa),

Kara Pilot üsteğmen Yakup Çınar (Kars),

Ulaştırma hava teknisyeni Vedat Avcı (Afyonkarahisar/Denizlide oturuyor),

DÜŞEN HELİKOPTERİN DONANIMSAL ÖZELLİKLERİ

Türkiye'de Kara Şahin olarak da bilinen Sikorsky UH-60 Black Hawk, 14 tam teçhizatlı askeri, 2 pilot ve bir teknisyeni veya bin 200 kg'lık yükü taşıyabiliyor. Daha çok yangın söndürme, kurtarma ve ambulans olarak kullanılan UH-60'ın uzunluğu 19,76 metreyi bulurken, yüksekliği ise 5,13 metre seviyelerinde. Toplam ağırlığı 7 bin 375 kg olan UH-60'ın menzili 592 km iken irtifası ise 5 bin 790 metre. Yaklaşık 6.5 milyon dolara mâl olan UH-60 yoğun olarak ABD, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Bahreyn, Brezilya, Bruney, Çin, Fas, Filipinler, Güney Kore, İsrail, Japonya, Kolombiya, Malezya, Meksika, Mısır, Suudi Arabistan, Tayland ve Türkiye tarafından kullanılmaktadır.

Dadaşlar timi son kez yolda

AĞRI’DA ÇATIŞMA: 2 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ

AĞRI’nın Doğubayazıt İlçesi’ne bağlı Güngören Köyü yakınlarında ’Dur’ ihtarına uymayan ve çatışmaya giren 2 terörist, ölü ele geçirildi. Çatışmada, 1 güvenlik görevlisi de hafif yaralandı.

Valilik’ten yapılan açıklamaya göre çatışma dün saat 14.15 sıralarında Güngören Köyü yakınlarında meydana geldi. Güvenlik kuvvetlerinin yürüttükleri operasyonda ’Dur’ ihtarına uymayan ve çatışmaya giren 2 terörist öldürüldü. Çatışmada 1 güvenlik görevlisi hafif yaralandı. Bölgede operasyonlara devam ediliyor.

Dadaşlar timi son kez yolda

KILIÇDAROĞLU’NDAN ŞEHİT ASKERLER İÇİN TAZİYE MESAJI

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Siirt’te meydana gelen helikopter kazasında şehit olan askerlere başsağlığı diledi.

Kılıçdaroğlu mesajında; "Acımız büyük, Siirt’in Pervari İlçesi’nde şehit olan 17 askerimize rahmet, ailelerine, silah arkadaşlarına, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ve ulusumuza başsağlığı diliyorum" dedi.

BAHÇELİ PERVARİ’DE ŞEHİT OLAN ASKERLER İÇİN BAŞSAĞLIĞI MESAJI YAYINLADI

MHP lideri Devlet Bahçeli, Siirt’in Pervari İlçesi’nde düşen helikopterde 17 askerin şehit olmasından dolayı yayınladığı mesajda, şehit ailelerine başsağlığı dilerken, son dönemde artan helikopter kazalarına dikkat çekti.

Türk milleti 10 Kasım’ın matemini tutarken, Siirt’in Pervari ilçesinden gelen şehit haberlerinin acıları katladığını ifade eden Bahçeli, facianın ardından yapılan resmi açıklamalarda, helikopterin iniş esnasında sisten dolayı dağlık alana düştüğünün belirtildiğini hatırlattı.

Bahçeli, son dönemde S-70 Sikorsky tipi helikopterlerin sıklıkla kaza kırıma uğradığına dikkat çekerek, "Her şeyden önce dikkati çeken en önemli nokta helikopter kazalarında son zamanlarda baş gösteren yoğunluk ve sıklıktır. Bilhassa S-70 Sikorsky tipi helikopterlerin belirli aralıklarla kaza kırıma uğraması milletimizin canını yakmakta ve askerlerimizin hayatına mal olmaktadır. Geçtiğimiz 22 Temmuz’da Jandarma Genel Komutanlığı’na ait S-70 Sikorsky tipi bir helikopterin Hakk?ri Dağlıca’nın 12 km kuzeydoğusunda inişe geçtiği sırada düşmesi sonucunda 5 askerimiz şehit olmuştur. 11 Ekim tarihinde de, Diyarbakır’ın Lice ilçesi sınırları içinde bulunan geçici bir üs bölgesinden askeri personeli değiştiren yine bir S-70 Sikorsky tipi helikopter, kalktıktan kısa bir süre sonra düşmüş ve 1 evladımız şehit, 7’si de yaralanmıştır. Bu son kazanın da aynı tip ve marka helikopterle gerçekleşmesi şüphesiz soru işaretlerini artırmakta, kuşkuları tırmandırmaktadır. Daha da önemlisi, sabotaj, saldırı, tedbirsizlik, dikkatsizlik ve ihmal seçenekleri göz ardı edilmemelidir" ifadelerini kullandı.

Sorumluların ortaya çıkarılması için tüm hukuki yaptırımların kararlılıkla uygulanması gerektiğini vurgulayan Bahçeli, aynı tip helikopterlerin arka arkaya kaza kırıma uğramasının hükümet ve Genelkurmay Başkanlığı nezdinde uyarıcı olması gerektiğini söyledi.

Bahçeli ifadelerinde şu ifadelere yer verdi; "S-70 Sikorsky helikopterlerin metal yorgunu ve uçuş saatlerini doldurmuş olmaları ve ek olarak helikopter sayısındaki yetersizlikle birlikte mevcut taşıma kapasitelerinin aşılarak kullanılması felaketlere davetiye çıkarmaktadır. Milliyetçi Hareket Partisi helikopter kazalarına son vermek için sorumluluk mevkiinde bulunan herkesin harekete geçmesini beklemekte ve bunu da ahlaken mecburiyet görmektedir."



‘Dadaşlar’, bir operasyon öncesi sıra beklerken, kendilerine mezar olan Sikorsky önünde böyle poz vermiş. Uzman Çavuş Dinçer Ersoy, facebook’a koyduğu bu fotoğrafın altına ‘Yeter artık şehit vermek istemiyoruz’ diye yazmış...

Haberin Devamı