Gazete Vatan Logo

Cumhuriyetçiler bağımsız aday arayışında

ABD’li muhafazakarlar, başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olma ihtimali güçlenen Donald Trump’a karşı yarışabilecek bağımsız bir aday arıyor

Cumhuriyetçiler bağımsız aday arayışında

ABD’de Kasım ayında gerçekleşecek başkanlık seçimlerinde Donald Trump’ın Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olması ihtimalinin her geçen gün daha da güç kazanması, muhafazakar kesimde endişeye yol açıyor.

Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen bağışçılarından bazıları, Ted Cruz ve Marco Rubio gibi aday adaylarının da Trump’ın önünü kesmeye yetmeyeceği görüşünde. Bağışçılar bu nedenle geçtiğimiz günlerde muhafazakar kesime yakın danışmanlık firması Data Targeting’den, Trump’a karşı yarışacak bağımsız bir aday bulmalarını istedi. Firmanın, bağımsız adayların 9 Mayıs’a kadar başvurabileceği Teksas ile başvuru süresinin 9 Haziran’da dolacağı Kuzey Carolina eyaletlerinde ön plana çıkabilecek isimleri araştıracağı belirtiliyor.

Trump’a destek verdi

Ön seçimlerde yeterli desteği toplayamadığı için 10 Şubat’ta başkanlık yarışından çekilen New Jersey Valisi Chris Christie, seçimlerde ‘emlak kralı’ lakaplı Trump’ı destekleyeceğini açıkladı. Christie, Forth Worth kentinde yaptığı açıklamada, Trump’ın ‘Amerikan halkını korumak için ne gerekiyorsa yapacağını’ söyledi. Christie, Amerikan siyasetinin kurallarını değiştiren Trump’ın Kasım ayındaki seçimlerde, Demokratların adayı olması beklenen Hillary Clinton’a karşı durabilecek en iyi isim olduğunu sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Trump da desteğinden dolayı teşekkür ettiği Christie’nin çok yetenekli bir dost olduğunu ifade etti.

‘Onun zekasına vuruldum’

Trump’ın 2005 yılında evlendiği 45 yaşındaki Sloven asıllı eşi Melania, kocasıyla serveti için evlenmediğini öne sürdü. Trump’tan 25 yaş genç olan eski süper model, son röportajında Trump’la tanıştığında onun zekasından çok etkilendiğini belirtti.

Irkçıların da tercihi Trump’tan yana

ABD’de beyazların üstünlüğünü savunan ırkçı örgüt ‘Ku Klux Klan’ın (KKK) eski lideri olan David Duke, başkanlık seçimleri için Donald Trump’a destek verdiğini açıkladı. Duke, Müslümanları ve göçmenleri sınır dışı edeceği vaadinde bulunan Trump’a oy vermeyenlerin ‘miraslarına ihanet etmiş olacağını’ iddia etti. Sunduğu radyo programında dinleyicileri Trump’a oy vermeye çağıran Duke, “Trump’ın her açıklamasına katıldığımı söylemiyorum. Aslında resmen ona destek vermiş de değilim. Ama adaylığını destekliyorum ve stratejik bir hareket olarak ona oy verilmesini doğru buluyorum. Umarım yapmasını umduğumuz her şeyi gerçekleştirir” diye konuştu.

Haberin Devamı

ABD seçimleriyle ilgili yapılan son anketlerden birine göre, Trump’a destek verenlerin yüzde 20’si, köleliğin kaldırılmış olmasını doğru bulmuyor.