Gazete Vatan Logo

‘Senin vekilliğinin bitmesini nasıl beklerim’

Erdoğan: “Dokunulmazlıkların kaldırılması deyince yani ‘milletvekillerine dokunulmazlık kalksın’ diye bir şey anlıyorlar. İşin aslı bu değil...”

‘Senin vekilliğinin bitmesini nasıl beklerim’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı’nda konuştu. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

‘Zulme destek oldular’

“Bölücü terör örgütü, Güneydoğu Anadolu bölgemizdeki çeşitli ilçelerimizde temmuz ayından bu yana, insanlık ve ahlak dışı yöntemlerle vatandaşlarımızı mağdur ediyor. Bölgedeki belediyeler de halka hizmet için kullanması gereken araç ve makineleri teröristlerin emrine vererek bu zulme destek oldu.”

‘Niye geri vitese taktın’

“Dokunulmazlıkların kaldırılması deyince yani ‘milletvekillerine dokunulmazlık kalksın’ diye bir şey anlıyorlar. İşin aslı bu değil. Kimin fezlekesi varsa o fezlekeyle ilgili sürecin hemen yargıya taşınması anlamınadır bu. Suçun varsa yargılanacaksın kardeşim. Ben senin milletvekilliğinin bitmesini nasıl beklerim? Bu kadar olaylar olacak, sen terör örgütüne silah taşıyacaksın arabanla, tabutlarla silah taşıyacaksın, ondan sonra...’Hani kalksın’ diyordun da şimdi ne oldu. Niye geri vitese taktın.”

Haberin Devamı

‘Cizre şehir olsun’

“Bir teklifim var; dedim ki Hakkari’yi yer değiştirelim, Hakkari şehri Yüksekova olarak değişsin. Hakkari topoğrafik yapı olarak bir şehir yapısında değil. Orayı nasıl şehir yapmışlar anlamak mümkün değil. Yüksekova, topoğrafik yapı itibariyle gerçekten şehir olmaya aday, çok daha güzel bir yer. İkinci bir yer Cizre. Cizre zaten tarihi itibariyle şehir. Aslında yeni kazanacağı bir hak değil. Cizre’nin bu hakkıydı, elinden alındı, bu hakkın iadesi gerekir ve Cizre’nin yeniden şehir olması lazım.”

Anahtarlar verilecek

Kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin de değerlendirmede bulunan Erdoğan, şöyle konuştu: “Bir müjdeyi İstanbullularla özellikle bir örnek olması bakımından paylaşmak istiyorum. Kentsel dönüşüm için 5 Ekim 2012 tarihinde Esenler Havaalanı Mahallesinde ilk kazmayı vurmuştuk. İşte bu mahalledeki çalışmalar tamamlandı. İnşallah önümüzdeki ay hak sahiplerine anahtarları teslim edilecek. Bu bölgede 2 bin 373 konut ve 55 iş yeri yapıldı. Şu ana kadar 48 ilimizde 179 alan riskli bölge ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınmış bulunuyor. Ayrıca 21 ilimizde 37 bin 782 dekar büyüklüğünde bir yer rezerv yapı alanı olarak tespit edilmiş durumda.”

Haberin Devamı

Mahallelere kat otoparkı

İstanbul’daki yerel yönetimlere otopark konusunda uyarılarda bulunan Erdoğan, “Belediye başkanı kardeşlerime sesleniyorum o mahallenin kat otoparkı olması lazım. Biraz kendi arazinden feragat edeceksin, kat otoparka yapacaksın mahalleli aracını oraya koyacak.”

‘Kanal İstanbul’u yapacağız’

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, “Biz toplu konutta artık özgün mimariyi, yerel mimariyi hayata geçirmenin gayreti içerisindeyiz. 2011 yılına geldik 500 bin konutluk hedef aşıldı. Şimdi 2023’e kadar ikinci bir 500 bin hedefi var. Şimdi bu hedefi de aştık ve toplamda inşallah diyoruz ki 1 milyon değil, 1 milyon 200 binlik bir rakama doğru gidelim. Çünkü Kanal İstanbul... Kanal İstanbul yapıldığı anda Kanal İstanbul’un her iki tarafında gerçekten İstanbul’un şanına yakışır konutlarla, Kanal İstanbul’un farklılık arz etmesi gerekiyor. Buna da hep ‘Olur mu canım’ diyenler çıktı. Arkadaşlar, Kanal İstanbul olacak. Kanal İstanbul’u yapacağız. Kim ne derse desin yapacağız.”

Haberin Devamı

‘TOKİ artık yatay mimariye geçsin’

TOKİ ve müteahhit firmalarının yeni bir döneme geçmek mecburiyetine olduğunu savunan Erdoğan, “TOKİ’nin yatay mimari, mahalle kültürü, yöresel mimari konseptleriyle belediyelerle yürüttüğü ortak projelerle takdir ettiğim adımlar attığını görüyorum. İnşallah görmeye devam edeceğiz. Alan itibariyle sıkıntılı olduğumuz yerlerde dikey mimari kullanılabilir ama diğer yerlerde bizim özgün mimarimizi kullanmak suretiyle dünyaya farklı mesajlar vermeliyiz. Artık vatandaşlarımızın da bu yönde beklentileri ortaya çıktığı için müteahhitlerimiz de kendileri yenilemek durumunda” dedi.

‘Faizi lütfen düşürsünler’

Cumhurbaşkanı Erdoğan bankalara da faizleri indirmeleri konusunda çağrıda bulundu. Erdoğan, “Burada da tüketici kredilerinde faizi lütfen bankalarımız daha da düşürsünler. Birbirlerine bakarak değil. Katılımcı kuruluşlar bankaları baz alarak değil lütfen bu oranları düşünsünler. Konut kredisi alacak vatandaşımız rahatlıkla oradan ödeyebileceği krediyi almış olsun” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

SUUDİ KRALI’NI KARŞILADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün sabah önce Haliç Kongre Merkezi’nde Kentsel Dönüşüm Kongresi’nde konuştu. Öğleden sonra da Ankara’ya gitti, Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirvesi öncesinde Ankara’ya resmi ziyarette bulunan Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’i Esenboğa Havaalanı’nda resmi törenle karşıladı.