Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan Karadağ'da: 250 milyon dolarlık bir hedef koyduk...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadağ'da mevkidaşı Cukanoviç ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, 'İkili ilişkilerimi daha da ileriye taşıma yönündeki irademizi teyit ettik. Ciddi bir ekonomik bir potansiyele sahip olduğumuzu inanıyorum. Sayın Cumhurbaşkanıyla 250 milyon dolarlık bir hedef koyduk. 250 milyon dolara yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz.' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Karadağ'da: 250 milyon dolarlık bir hedef koyduk...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Balkanlar'ın ve Avrupa'nın önemli parçaları olan Türkiye ve Karadağ'ın, barış ve istikrara ciddi katkılar sağladığını ifade etti.

Erdoğan, Çetinye'deki Cumhurbaşkanlığı Rezidansı'nda, Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Cukanoviç ile yaptığı baş başa görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Konuşmasına, kendisini dinleyenleri selamlayarak başlayan Erdoğan, dost ve müttefik Karadağ'a ilk resmi ziyaretinin mutluluğu içinde olduğunu söyledi.

Antalya'daki forumda Cumhurbaşkanı Cukanoviç'e "Karadağ'ı ziyaret edeceğine" dair söz verdiğini belirten Erdoğan, "Geciktim, gelemedim ama ilk fırsatta artık pandemi falan dinlemeyeceğim ziyaretimi gerçekleştireceğim demiştim. Şimdi bu ziyareti gerçekleştirmenin mutluluğu içerisindeyim. İyi ki de gelmişiz. Bu güzel manzaranın içerisinde böyle bir basın toplantısını yapıyor olmak bize ayrı bir memnuniyet veriyor." dedi.

Nazik daveti ve gösterilen misafirperverlikten dolayı Cumhurbaşkanı Cukanoviç'e şükranlarını sunan Erdoğan, kendisini son olarak Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Zirvesi ve Antalya Diplomasi Forumu vesilesiyle geçen haziran ayında Antalya'da misafir ettiğini hatırlattı.

Haberin Devamı

"Türkiye, Karadağ'a en fazla yatırım yapan ilk 10 ülke arasında yer alıyor"

Erdoğan, Karadağ'ın kültür başkenti Çetinye'de bulunmaktan bahtiyarlık duyduğunu dile getirerek, Türkiye ile Karadağ arasındaki dostluk ilişkilerinin uzun yıllara dayandığını, Sultan 2. Abdülhamit ile Kral Nikola arasındaki dostluğa dayanan bir geçmişin olduğunu kaydetti.

Çetinye'de Osmanlı Sefaretinin bulunmasının ve Karadağ'ın ilk büyükelçisini Osmanlı İmparatorluğu'na atamasının bunu teyit ettiğini belirten Erdoğan, Türkiye'nin ayrıca Karadağ'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden olduğunu anımsattı.

Tüm dünyanın salgın sebebiyle ağır bir imtihandan geçtiği bu dönemde, Karadağ ile karşılıklı dayanışma ve iş birliğini daha da artırdıklarını vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Karadağ'a gönderdiğimiz sağlık yardımları ve Karadağ'ın vatandaşlarımızın tahliyesinde tarafımıza gösterdiği kolaylıklarla aramızdaki dostluk daha da pekişti. Sayın Cumhurbaşkanı ile bugün gerçekleştirdiğimiz görüşmede, ikili ilişkilerimizi daha da ileriye taşıma yönündeki irademizi teyit ettik. Salgın, ticaret ve yatırım rakamlarımızı olumsuz yönde etkilese de ciddi bir ekonomik potansiyele sahip olduğumuza inanıyorum. Sayın Cumhurbaşkanı ile 250 milyon dolarlık bir hedef koyduk. 'Bu hedefi belirleyelim' dedik ve kendilerinin de ifade ettiği gibi 250 milyon dolara yönelik olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Türk özel sektörünün Karadağ'daki varlığı, ticaret hacmimizin aslında artmasını sağlıyor. Türkiye, Karadağ'a en fazla yatırım yapan ilk 10 ülke arasında yer alıyor."

Haberin Devamı

TİKA'nın, Karadağ'da bugüne kadar toplam değeri 20 milyon avroyu aşan 399 proje ve faaliyet gerçekleştirdiğini aktaran Erdoğan, Podgoritsa Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin, kuruluşundan bu yana 1686 öğrenciye Türkçe eğitimi verdiğini söyledi.

Haberin Devamı

"Sporculara başarılar diliyorum"

Türkiye burslarından faydalanan Karadağlı öğrencilerin sayısının 450'yi geçtiğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki dönemde de tüm ilgili kurumlarımızda Karadağ'a desteğimizi sürdüreceğiz. Görüşmemizde ayrıca Balkanlar ve ülkelerimizi ilgilendiren uluslararası gelişmelere ilişkin görüş alışverişinde bulunduk. Gerek ikili ilişkiler gerek bölgesel ilişkiler, bunları değerlendirme fırsatını bulduk. Balkanlar'ın ve Avrupa'nın önemli parçaları olan Türkiye ve Karadağ, barış ve istikrara ciddi katkılar sağlıyor. Karadağ, farklı dini ve etnik toplulukların birlikte yaşama kültürü bakımından önemli bir örnek teşkil ediyor. Karadağ'ın, Balkanlar'daki barışçıl politikalarını, tüm bölge ülkeleri ile iyi ilişkiler geliştirme gayretlerini, bölgesel kuruluşlarda oynadığı aktif rolü, Avrupa ve Avrupa Atlantik kurumları ile bütünleşme yolunda attığı hızlı adımları takdirle izliyoruz. Karadağ'ın, NATO üyeliğine güçlü destek verdik. Karadağ'ın, Avrupa Birliği'ne üye olmasının da tüm bölgenin barış ve refahına katkı sağlayacağına samimiyetle inanıyoruz."

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Cukanoviç'in iyi bir basketbolcu olduğunu, kendisinin de uzun yıllar futbol oynadığını belirten Erdoğan, "2022 Dünya Kupası elemelerinde milli takımlarımızın 1 Eylül Çarşamba günü İstanbul'da ve 16 Kasım'da Podgoritsa'da yapacağı maçların dostluğumuzu pekiştirmesini ayrıca temenni ediyorum. İki ülkenin değerli sporcularına başarılar diliyorum. İnşallah gruptan birlikte çıkmak nasip olur." diye konuştu.

"Türkiye'nin tarihten gelen sorumluluğu var"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, konuşmasının ardından "Türkiye'nin Balkan ülkelerinde izlediği politikanın bölge ülkelerinin güvenini artırdığını görüyoruz. Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Milorad Dodik 'Batı'dan ziyade Cumhurbaşkanı Erdoğan'a güveniyoruz.' dedi. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?" sorusu yöneltildi.

Bunun, Türkiye'nin Balkan ülkelerindeki sorumluluğunun ne denli önemli olduğunu ortaya koyduğunu belirten Erdoğan, Türkiye'nin tarihten gelen bir sorumluluğun içinde olduğunu söyledi.

Bunun için de yoğun bir şekilde Balkan ülkelerindeki ziyaretleri devam ettirdiklerini, buna önem verdiklerini kaydeden Erdoğan, "Bu ziyaret geç kalmış bir ziyaretti. Bunu gerçekleştirmenin memnuniyeti içerisindeyim. Bu kadar güzel bir yeri, bugüne kadar görmemek bizim için bir eksiklikti. Bunu gidermiş olduk." dedi.

Erdoğan, Bosna Hersek'e yaptığı ziyareti hatırlatarak, buranın birliği ve beraberliğinin de çok önemli olduğunu, bu birlik ve beraberlik içerisinde Bosna Hersek'in sıkıntılarını aşacağına inandığını ifade etti.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Rezidansı'ndan ayrıldıktan sonra bugün Güzel Sanatlar Fakültesi olarak hizmet veren Osmanlı Sefaret Binası'nı ziyaret etti.

Karadağ Cumhurbaşkanı Djukanovic: Türkiye'de 150 binin üzerinde Karadağlı yaşıyor

Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic, Türkiye'nin, Batı Balkanlar'da istikrar eksikliğinin ve bu eksikliği gidermenin ne kadar önem arz ettiğinin farkında olduğunu söyledi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Cetinje şehrine gelen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Djukanovic, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılan görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamada bulundu.

Djukanovic, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretiyle Karadağ'ı onurlandırdığını belirterek "Türkiye ile Karadağ, dostane ilişkilere sahip iki ülke. Karadağ'ın NATO üyeliği sayesinde Türkiye ile müttefik de olduk." dedi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin tarihi ve kültürel öneme sahip olduğunu vurgulayan Djukanovic, "Türkiye'de 150 binin üzerinde Karadağlı yaşıyor. Bu insanlar iki ülke arasında önemli bir köprü oluşturuyor. Kendileri, Karadağ'a bağlılıklarını muhafaza eden sorumluk sahibi Türk vatandaşlarıdır." ifadelerini kullandı.

Djukanovic, Karadağ İslam Birliğinin ülkedeki çok etnikli yapıyı destekleyen önemli bir unsur teşkil ettiğine dikkati çekerek ülkedeki Müslümanların Karadağ'a 2006 yılında bağımsızlık kazandıran referandumda da önemli rol oynadığını anımsattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilere yeni bir ivme kazandıracağını ifade eden Djukanovic, "Türkiye'nin Batı Balkan ülkelerinin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelikleri ve Avro-Atlantik perspektiflerine desteğinden memnuniyet duyuyoruz." diye konuştu.

Karadağ Cumhurbaşkanı, "Bölgemizin bir parçası olan Türkiye, Batı Balkanlar'da istikrar eksikliğinin ve bu eksikliği gidermemizin ne kadar önem arz ettiğinin farkındadır. Bu nedenle NATO ve AB'nin bölge ülkelerine kapılarını açmaları gerektiğini savunmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

İki ülke arasında ekonomik iş birliğinin gelişmeye elverişli olduğunu kaydeden Djukanovic, bu noktada atılabilecek adımların da ele alındığını sözlerine ekledi.