Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin İran'a yaptırımları ile ilgili ilk kez konuştu

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, grup toplantısında konuştu. Erdoğan öğrencilere seslenerek; "Bazı öğrencilerimiz 'illa da' burs diyor. Evladım, illa da burs yok! Sen krediye de müracaat etsen, faiz uygulaması yok. Size en uygun taksitlerle ve sigortalı işe girdiğiniz zaman devlet bunu sizden tahsil edecek" dedi. Grup toplantısından sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı, "İran'a yaptırımları yanlış buluyorum. Dünyanın dengesini bozacak bir adım. Böyle bir yaptırıma kesinlikle uymayız." ifadelerini kullandı. Erdoğan, ABD'nin SGD ile ortak devriyesi hakkında da, "Kabul edilebilir bir şey değil" sözlerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin İran'a yaptırımları ile ilgili ilk kez konuştu

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu. Burada önemli mesajlar veren Erdoğan çıkışta da gazetecilerin sorularını yanıtladı.
ABD'nin İran'a yaptırım kararına sert dille tepki gösteren ve Meclis Başkanı Binali Yıldırım'ın İstanbul adaylığı ile ilgili de konuşan Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Geçtiğimiz cumartesi günü önemli bir yıl dönümünü geride bıraktık. 3 Kasım itibarıyla göreve başlayan AK Parti iktidarının 17'nci yılına girdik. Milletimiz her seçimde tercihini AK Parti'den yana koyarak muassır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma isteğini göstermiştir.

16 yılda 14 seçimle milletimizin karşısına çıktık, her defasında durmak yok, yola devam mesajı aldık. Ülkemize ve milletimize kazandırdığımız eserleri hatırladığımızda bu teveccühün boşa olmadığını görüyoruz.

Eğitim davası bu milletin asırlardır üzerinde durduğu ancak bir türlü istediği neticeyi alamadığı bir durumdur. Eğitimin bütçesini 10 milyar liradan 120,2 milyar liraya çıkartarak bütçede ilk sıraya yükselttik. Demek ki 1'e 12. Sadece bu yıl 166 milyon ders kitabını ücretsiz dağıttık. Ben sizlere gerçekleri anlatıyorum. Havadan sudan konuşmuyorum. 75 üniversiteyi 206'ya çıkardık, biz bunu sağladık, okumayı da siz başaracaksınız.

Haberin Devamı

Bazı öğrencilerimiz illa da burs diyor. Ya evladım, bak sen krediye de müracat etsen şunu bilesin ki faiz uygulaması yok, size en düşük taksitlerle ve sigortalı olarak işe girdiğin anda bunu devlet senden tahsil edecek. İster bursa, ister krediye müracat et ama et. Bay Kemal’e bunları sorun bilmez. Bu Bay Kemal'in genel müdürlüğü döneminde ölülerimizi bile rehin aldılar SSK'nın genel müdürüydü. Her şeyden önce sağlık sistemini baştan sona değiştirdik. Bugün ülkemizde genel sağlık sigortası şemsiyesinin dışında kalan kimse yoktur.

''BİZ DAMDAN DÜŞTÜK BAY KEMAL''
Bir trafik kazası geçirdim Bolu Dağı'nda garibim Osman'ın eline ilaç şisesi verildi o tutuyor serumu biz 4 kişi minibüsün içinde yatıyoruz. Sigortalı mısın emekli misin diyor soruyor komada. Bay Kemal'in genel müdürlüğü buydu. Biz damdan düştük Bay Kemal.
''ŞİMDİ ŞEHİR HASTANELERİ GELİYOR''
Şimdi şehir hastanaleri geliyor. Şu ana kadar Yozgat Isparta Mersin Adana Kayseri ve Elazığ'da 6 şehir hastanesini hizmete aldık. Toplamda 44 bin 400 yatağa ulaşacak şehir hastanelerimizde sağlık hizmetinde vatandaşlarımızı bir üst sınıfa taşıyoruz.
''EMNİYET KONUSU ÖNCELİKLERİMİZİN BAŞINDA''
İnşa ettiğimiz 224 adalet sarayı ile yargı mensuplarımızın çalışma mekanlarını yapılan işin önemine uygun hale getirdik. Emniyet konusu önceliklerimizin başında yer almaya devam ediyor. Türkiye, terör örgütleriyle, çetelerle, uyuşturucu tüccarlarıyla, asayişi bozmaya yönelik her türlü eylemle mücadelede tarihinin en başarılı neticelerini bizim dönemimizde almıştır.
''HEPSİNİ TEPELEDİK TEPELİYORUZ TEPELEYECEĞİZ''
Karanlık güçlerin beslediği büyüttüğü ne kadar örgüt varsa hepsini tepeledik tepeliyoruz tepeleyeceğiz. Sadece 2016 Temmuz ayından bu yana yapılan operasyonlarda yurt içinde 761 Kuzey Irak'ta 1092, Fırat Kalkanı'nda 3000 Zeytin Dalı Harekatı'nda 4500'ün üzerinde teröristi etkisiz hale getirdik. FETÖ'den 15 bine yakını tutuklu 17 bine yakını hükümlü olarak cezalarını çekiyor.
''HAVALİMANLARIMIZIN SAYISINI 30 İLAVE İLE 56'YA ÇIKARDIK''
Havalimanlarımızın sayısını 30 ilave ile 56'ya çıkardık. Evinden çıkıyorsun yarım saatte bilemedin 45 dakikada havalimanındasın. Ey CHP zihniyeti ve diğerleri siz ne yaptınız?
''BAY KEMAL KISKANSAN DA PATLASAN DA ÇALIŞACAĞIZ''
Bay Kemal çalışıyoruz kıskansan da patlasan da çalışacağız. Gençler biz dimdik ayaktayız. Şimdi 31 Mart'ı göreceğiz ona göre.
KILIÇDAROĞLU'NA TEPKİ: DEVLET NEDİR DEVLET ADAMI OLMAK NEDİR BUNLARI UNUTTUN
Beyefendi Cumhuriyeti Bayramı resepsiyonu Ankara'da yapılır Ankara dışında yapılamaz diyor. Sen bizim nice birçok kutlamamıza katılmadın. Sen çıktın Tandoğan'da Kızılay'da yürüdün. Senin hayatın zaten bu tür meşru olmayan resmi olmayan yollarla geçti. Devlet nedir devlet adamı olmak nedir sen bunları unuttun bunları yapamıyorsun. Kutlamamızı orada yaptık 29 Ekim Cumhuriyet kutlamasına İstanbul Havalimanı hediyemiz oldu. Nasibin yok nasibin. IMF'ye 23,5 milyar dolar borcumuz vardı. 2013'te bunu sıfırladık. Bay Kemal bunlar sizlerden geldi bize.
ET FİYATLARI AÇIKLAMASI: GEREKİRSE İTHALE GİDER PİYASAYI BALANSE EDERİZ
Kısa bir zamanda artık hayvan ithaline de ihtiyacımız olmayacak. Et fiyatlarını gerekirse orada cari açığı bile düşünmeden ithale gider piyasayı balanse ederiz. Vatandaşa ucuz et yedirmekte kararlıyız.
''BİZİM KARŞIMIZA DA ÇIKA ÇIKA CHP VE ONUN BAŞINDAKİ BİR AVANE ÇIKTI''
Ana muhalefet partisinin çapsız kalitesiz içi de altı da boş siyaset tarzı ülkemizin en büyük handikabıdır. İnsan siyaset arenasına çıktığında en büyük alternatifi az çok ele gelecek bir rakip görmek istiyor. Güçlü muhalefetiniz yoksa demokrasi güç bulamaz. Bizim karşımıza da çıka çıka CHP ve onun başındaki bir avane çıktı. Ülkemiz ve milletimiz adına üzülüyoruz. Bu zat CHP'nin belediyecilikte başarılarını anlatırken Muğla Büyükşehir Belediye başkanını örnek veriyor. Her yeri kreşlerle donattığını söylüyor. Arkadaşlar araştırdılar. Büyükşehir belediyesinin yaptırdığı tek bir okul dahi bulamadılar. Hatta Muğla'nın yerel basını da seferber olmuş fakat eserlerden hiçbirini ortaya çıkartamamışlar. Artık psikiyatrist mi olur yoksa Pensilvanya'daki şarlatan mı olur sorunu çözecek birisini bulup bu işi bir neticeye bağlarla herhalde. Bu zatın yalanlarını ortaya dökmekten tazminat almaktan yoruldum.
"AMPUTE MİLLİ TAKIMI'NI KUTLUYORUM"
Ampute Milli Takımımız penaltı atışlarında maalesef 5-4 yenilerek dünya ikincisi oldu. Aslında maç boyunca üstünlüğü vardı ama buna rağmen iş penaltılara kaldı. Penaltılarda 5-4 mağlup olduk. Kaptanımız, gazimiz Osman Çakmak kardeşimiz tabii ki çok üzüldü. Osman, üzülme... Futbolda galibiyet, hak ama mağlubiyet de hak. Sen artık bunları bilen bir gencimizsin. Avrupa şampiyonu olduk, bunda dünya ikincisi olduk. İnşallah bundan sonra dünya şampiyonu oluruz. Şahsım ve milletim adına Ampute Milli Takımı'nı kutluyoruz.
GRUP TOPLANTISI SONRASI GAZETECİLERE AÇIKLAMA
Grup toplantısından sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İran'a yaptırımları yanlış buluyorum. Dünyanın dengesini bozacak bir adım. Böyle bir yaptırıma uymayız." ifadelerini kullandı.

"İran yaptırımları konusunda ABD’den açıklama var, Türkiye muaf yorumunuzu alabilir miyiz?"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Herşey A’dan Z’ye net değil ama biz bu yaptırımları doğru bulmuyoruz. Bu yaptırımlar dünyanın dengesini bozmaya yönelik adımlardır. Bunlar uluslararası hukuka da uluslararası diplomasiye de…. Artık dünya barışla dayalı bir süreci yaşamak istiyor. Emperyal dünyada yaşamak istemiyoruz. Emperyalist baskılarla bir dünyada yaşamak istemiyoruz. İnsanların huzurlu barış işçinde güven içinde yaşadıkları dünya istiyoruz. Benim imkanım gücüm var dolayısıyla ben her şeyi yaparım olmamalı. Şu anda atılan adımlarda AB ve AB ülkeleri bunların tamamına yakını bu işe olumlu bakmıyor. Hepsi farklı yerde. Paris’te yapılacak zirvede de bu konular masaya gelecek. Masaya yatırılacak. Görüşme imkanı orada olacak."
Türkiye’nin 6 aylık süre ardından bir yol haritası var mı? İran ile anlaşmaların kesilmesi söz konusu mu?
Hayır biz bir defa ta başından beri bugünlük bir olay değil. Yaptırımlar konusunda bizim duruşumuz hep net oldu. Petrole yönelik konularda bunu hep söyledik. Alternatifsiz bir şeydir. Böyle bir yaptırıma kesinlikle uymayız. Biz buradan 10 milyar metreküp yılda doğalgaz alıyoruz. Almadığımız zaman vatandaşımı kışın soğuğunda donduracak mıyım? Öyleyse böyle bir şeyi uyamayız, kabullenemeyiz." cevabını verdi.
BİNALİ YILDIRIM'IN İSTANBUL ADAYLIĞI
Meclis Başkanı Binali Yıldırım'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adaylığı ile ilgili soruya Erdoğan, "Gönlünüzden geçenleri temenni ediyorum ki takvim içinde gideririz. Biraz sabırlı olmakta fayda var" ifadesini kullandı. Erdoğan, yerel seçimlerde bazı bakanların aday olma ihtimaline ilişkin soruya da "Darda, zorda kalmadıkça neden olmasın!" diye cevap verdi.

HALKBANK KARARI
Gazetecilerin "Halkbank konusu Trump ile görüşmede Paris’te gündemde mi?" sorusana Erdoğan "Telefonda gündeme geldi zaten. Tabi ki hazine ve Maliye Bakanlarımız birbirleri ile görüşmelerini devam ettiriyor olumlu bir yolda o da devam ediyor" şeklinde yanıt verdi.
ABD'NİN SGD İLE DEVRİYESİ
"ABD güçleri ile SDG'lilerin sınırda Kuzey Suriye’de devriye yaptıkları haberleri geldi?" sorusuna da Erdoğan, "Maalesef…. Bunların hepsini Paris’te bunları görüşeceğiz. Belgeleri ile her şeyi ile. Kabul edilebilir bir şey değil. Kabul etmemiz mümkün olmayacağı gibi böyle bir durum kesinlikle sınırda ciddi olumsuzluklara neden olur. Ben inanıyorum ki Sayın Trump ile konuştuğumuzda da herhalde bu konuyla ilgili süreci durduracaklardır diye düşünüyorum" yanıtı verdi.

Haberin Devamı