Gazete Vatan Logo

Cuma namazı kaçta? En anlamlı Cuma mesajları

Her hafta olduğu gibi bu Cuma’ da tüm Müslümanlar Cuma namazı için camiilerin yolunu tutuyor. 27 Ocak Cuma namazının saat kaçta olduğunu merak eden kişiler haberimiz üzerinden tüm illere ait Cuma namazı saatlerine ulaşabilirler. Ayrıca Cuma günlerinin olmazsa olmazı Cuma mesajları ile de sevdiklerinizin yüzünü güldürebilirsiniz.

Cuma namazı kaçta? En anlamlı Cuma mesajları

İslam dünyasınca belirlenen bazı kurallar vardır. Bu kuralların büyük bir çoğunluğu Yüce Allah’ın yasakladığı, doğru bulmadığı durumlardır. Bunun haricinde Peygamber Efendimiz Hz. Muhammedin yaptığı tüm davranışlar da sünnet olarak belirlenerek Müslümanların da bunları aynı şekilde yapması beklenir. İslamiyet’in yayılması da bu şekilde gerçekleşmiştir. Yüce Allah’ın emir ve yasaklarına uyarak insanların birbirlerine bu kuralları öğretmesiyle beraber İslamiyet hızla yayılmıştır. Dinimizin de bizlerden istediği küçük şeyler vardır. Bu istenilenlerin her biri bizim dinimiz adına gönderilen Kur’an-ı Kerimde ayrıntılı bir şekilde yer almaktadır. Müslümanlığında bu görevleri İslam’ın 5 şartı olarak sıralanmaktadır. Her Müslümanın da bu emir ve yasaklara mutlaka uyması gerekir. Yüce Allah’ın kendini bilen, sağlıklı kullarından istediği ilk şey namazdır. Beş vakit namazını yerine getiren tüm Müslümanlar ilk ibadetlerini yapmış olurlar. Bu ilk ve en önemli olan ibadet diğer ibadetlerin de zamanla olmasını sağlar. ‘Namaz dinin direğidir.’ sözü de buradan gelmektedir.

Haberin Devamı

CUMA NAMAZI SAATLERİ İÇİN TIKLAYINIZ!

CUMA MESAJLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Beş vakit namazdan sorumlu olan İslam dünyası için belirlenen en hayırlı gün Cuma günüdür. Çünkü bu mübarek Cuma gününde ilk vahiy gelmiştir. Bu nedenle Müslümanlar için Cuma günü en hayırlı gün olarak bilinir. Bu mübarek günde de Müslümanlardan istenen bazı özel ibadetler vardır. Cuma günün hayrından yararlanmak isteyen tüm Müslüman toplumu için belirlenen bu özel günde erkeklerin camiye giderek Cuma namazı kılması gerekir. Önemli bir hadiste Müslümanların Cuma vaktinde iki elleri iki yakada bile olsa mutlaka camiye gitmeyi ihmal etmemeleri gerekir. Bunun için de Cuma günlerinde tüm camilerin cemaatle dolup taşması beklenir. Cuma günü erkeklerin kılacak olduğu bu toplu namaz tüm İslam dünyası için önemlidir. Çünkü birlik ve beraberlik içerisinde kılınan bu namaz Müslümanlar içerisinde bazı duyguların pekişmesini sağlar. Örneğin hangimiz bir hafta içinde arkadaşlarımız ve dostlarımızı evde toplayarak toplu bir namaz kılıyoruz? Muhtemel bu sorunun cevabı hiçbirimizdir. Çünkü diğer günler yoğun işlemlerimizden dolayı buna vakit ayıramayız. Ancak Müslümanlığın bizden istediği tek şey bu günde Cuma namazını cemaatle kılmaktır. Bu günde camilerde hocalar en başa geçer. Cuma günü öğle ezanının okunması ile beraber Cuma vakti başlar. Cuma namazı da hoca tarafından kıldırılır.

Haberin Devamı

Cuma Namazı Nasıl Kılınır?

Cuma namazı diğer namazlardan biraz daha farklı şekilde kılınır. İlk olarak Cuma namazı toplamda on altı rekâttır. Önce Cuma namazının ilk dört rekâtlık sünneti kılınır. Kılınan namazın sünneti öğle namazının ilk sünnetinde olduğu gibi aynı şekilde hiçbir değişiklik olmadan kılınır. Sonrasında cami içerisinde ikinci ezan ve hutbe okunur. Hutbenin okunup bitmesi ile beraber ikamet okunup cemaat ile birlikte Cuma namazının iki rekatlık farzı kılınır. Farzın bitmesinden sonra dört rekat olan son sünnet kılınmaya başlanır. Kılınan farz ise öğle namazının ilk sünnetinde olduğu gibidir. Sonrasında ise Vaktine yetişip kılmadığım son öğle namazının farzını kılmaya" denilerek niyet edilir. Öğle namazının farzı gibi bir namaz kılınır. En sonunda ise sabah namazının sünneti gibi iki rekat vaktinin sünneti kılınır. İşte bu şekilde Cuma namazının kılınması sona erer. Cuma namazının en sonunda ise yet-el-kürsi ve tesbihler okunup, dua edilir. Son zamanlarda ülkemizde ve de özellikle dünyada yaşanan üzücü savaşlardan sonra ilk başta ülkemiz ve sonra tüm dünya barışı için toplu cemaatle dualar edilir. Pek çok camilerde bu günlerde bazı hayırlar yapılır. Örneğin camilerde lokma dökülür, kek, gofret gibi paket yiyecekler dağıtılır, meyve suyu verilir. Böylece paylaşma duygusu çoğalır.

Haberin Devamı

Bu mübarek günde sadece erkeklerin değil aynı zamanda bayanların da evlerinde ibadetlerine devam etmesi gerekir. Cuma günün hayrından yararlanmak için Cuma vaktinden başlayarak o günlerini özel olarak ibadete ayırabilirler. Çünkü özel günde yapılan tüm iyilikler ve ibadetler tam on katı kadar yazılır. Aynı şekilde Cuma gününde yapılan kötülüklerde on kat kötü yazılır. Bu nedenle bu özel ve hayırlı günde yapılan tüm iyilikler arttırılmalı kötülüklerden sakınılmalıdır. Bu hayırlı günde tüm Müslüman toplumunun barış, sağlık ve güvenliği için dualar edilirken en yakınlarımızı anmayı da unutmamalıyız. En yakın akrabalarımız, yaşlılar, arkadaşlarımız, dostlarımız, sevdiklerimiz herkesin halini hatırını sorarak hayırlı cumalar dileyebiliriz. Artık günümüzde bunu birbirimize Cuma mesajları atarak yapmaktayız. Telefonlarımız iletişim kaynağı olarak bu işlemi rahat bir şekilde gerçekleştirir. Dolayısıyla Cuma vaktinde sevdiklerimize bu gibi Cuma mesajları yollayarak onlara hayırlı cumalar dileyebiliriz. Aşağıda seçebilecek olduğunuz bazı Cuma mesajı örnekleri yer almaktadır.

Haberin Devamı

Cuma Mesajları

-Kul nâfilelerle bana durmadan yaklaşır, nihayet onu severim Bir kere de onu sevdim mi, artık o kulumun işiteceği kulağı olurum, göreceği gözü olurum (Kudsi Hadis) cumanız mübarek olsun.

-Allah’ım, nerede kin varsa, oraya sevgi götürme gücünü ver bize. Allah’ım, nerede darılma varsa, oraya barış götürme gücünü ver bize. Allah’ım, nerede inkar varsa, oraya iman götürme gücünü ver bize. Allah’ım, nerede umutsuzluk varsa, oraya umut götürme gücünü ver bize. Allah’ım, nerede karanlık varsa, oraya aydınlık götürme gücünü ver bize. Hayırlı nurlu, bereketli cumalar.

-Belki kalbindir acıyan. Belki bedenin. Belki de ruhundur kıvranan. Belki de bin bir türlü muamma. Her ne durumda olursan ol diline yakışır bu dua. La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minezzalimi. Ya Rabbi; Razı olmadığın şeylerden ne yapmışsak hepsini affet. Dua ile cumamız mübarek olsun.

-Makbul, dua ve tövbelerimizi kabul, sağlığımızı daim, kazancımızı bereketli, kalplerimizi ve evlerimizi huzurla doldursun İnşallah. Hayırlı cumalar dilerim.

-La ilahe illallahtır özüm, Muhammed Mustafa’dır sözüm, ihlas-i şerif ile yıkadım yüzüm. Ayet-el kürsü için sen kabul eyle sözüm. Allah’ım cumamızı ve ettiğimiz duaları kabul etsin inşallah.

-Kalplerde güller kurumuştu, yürekler buruk kalmıştı, sevgiler hasretti sevgiye, bu gün bir gül doğdu. Bu gülün tomurcuğunu ekin kalbinize, sulayın gülünüzü, gözyaşınızla, büyütün gülünüzü sevginizle, koklayın gülünüzü, duyun muştu kokusunu yüreğinizde, açın kalbinizi, girin gül bahçenize, sessizce eğilin bir güle, usulca koklayın bu gülü, güzelce alın elinize, verin sevdiğinize o tatlı gülü, çünkü o gül peygamber gülü. Cumamız gül kokulu olsun. Hayırlı cumalar.

-Yüce Allah mübarek Cuma-ı şerif hürmetine hayatın şereflisini, rızkın bereketlisini, vücudun sıhhatlisini, ahlakın faziletlisini, evladın edeplisini nasip ve müesser eylesin. Hayırlı Cumalar.

-Dua çiçeğini bilir misin, yeryüzünde sulanır, gökyüzünde açarmış. Melekler kulunuzdan deyip Rabbimize sunarmış. Dualarda buluşmak dileğiyle Hayırlı Cumalar.

-Cuma günIeri, duanın kabuI oIacağı bir an vardır. Cumanın gündüzü, gecesinden daha kıymetIidir. AIIah Cumamızı ve ettiğimiz duaIarı kabuI etsin inşaIIah.

-Huzur ve güven içinde yenen kuru bir ekmek,endişe içinde yenen baldan daha tatlıdır. Namus içinde yaşanan bir çadır, ahlaksızlığın hüküm sürdüğü bir köşkte yaşamaktan daha sevimlidir. Cumanız Mübarek Olsun.