Gazete Vatan Logo

Coronavirus enfeksiyonu ve gebelik

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla yayılmaya başlayan yeni coronavirüsü genellikle soğuk algınlığına benzer şekilde, hafif ve orta derecede üst solunum yolu hastalığı olan insanları hasta edebilmekte ve enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Özellikle gebe anne adayları için coronavirüsü büyük önem taşımaktadır.

Coronavirus enfeksiyonu ve gebelik

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Kadiroğulları Corona virüsü enfeksiyonları ve gebelik hakkında konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Enfeksiyonlar hepimiz açısından son derece önemlidir. Ancak konu gebelik olunca hem annenin hemde henüz anne karnındaki bebeğinin daha güvenli koşullarda olması büyük önem taşıyor. Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla yayılmaya başlayan yeni corona virüs’ü tüm dünyanın alarma geçmesine yol açtı. Doğal olarak anne adaylarını da bir endişe kapladı. Bu yeni corona virüsü, öksürük, boğaz ağrısı yanı sıra, yüksek ateş, kas ve eklem ağrısı, baş ağrısı, halsizlik, bitkinlik ve solunum yetmezliği yakınmaları ile kendisini göstermektedir. Bunları taşıyan her anne adayı acaba coronovirüse mi yakalandım endişesi duymaktadır. Hal böyle iken dikkat edilmesi ve gebeler tarafından bilinmesi gereken bir takım konular var.

Corona virusünde kimler risk altındadır?

Salgın durumlarında elbette virüsün bulaştığı her hasta ölmüyor, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan gruplar bir bulaşma olması durumunda hayati risk altındadır. Bağışıklık sistemi zayıf olan riskli grupların başında yaşlılar, çocuklar ve gebeler ayrıca kronik hastalıkları olanlar yer almaktadır. Risk altında olan diğer bir grupta sağlık çalışanlarıdır. Gebe olup sağlık sektöründe çalışanların uygun zamanda gebelik iznine ayrılmaları gerekmektedir. İngiltere’de yayınlanan bir bilgiye göre hasta bir kişi, en az iki kişiye hastalığı bulaştırmaktadır.

Haberin Devamı

Corona virüsü tanısı nasıl konmaktadır?

Yeni corona virüsünün genetik yapısı tamamen çözümlendi. Hastalara tanı koymak için alınan balgam ve burun sürüntü numunelerinde bulunan virüslerin genetik yapıları çıkarılıp tespit edilen gen dizisi ile karşılaştırılmakta ve böylece tanı konulmaktadır.

Corona virüsü nasıl bulaşır?

Yeni virüs genellikle yabani hayvanlarda bulunuyor. Bu salgında kaynak net bulunamamakla beraber Çin’de hayvanların satıldığı pazar bölgesinden başlaması şüpheleri arttırıyor. İnsandan insana bulaştığı konusu şüpheli olan bu virüsün toplumda çok hızlı yayılması, hastaların diğer hasta ile temas öyküsü varlığı, ülke sınırları dışında da vakaların görülmesi insandan insana yayılımının mümkün olduğunu gösterdi. Hasta kişilerden ya da hayvanlardan damlacık yolu ile solunum yolu ile yayılıyor. Ayrıca virüsün ağız içi, gözler, burun içi gibi mukozal yüzeylere teması da bulaşma açısından yüksek risk taşıyor.

Haberin Devamı

Corona virüsü belirtileri nelerdir?

Basit soğuk algınlığından zatürreye kadar uzanan geniş çaplı bulgular görülebilir. Yüksek ateş, balgamlı öksürük, nefes darlığı sık karşılaşılan bulgular arasındadır. Ancak spesifik belirtisi yoktur. Bu bulguların olması da corona virüsü taşıdığınız anlamına gelmez. Her mevsim gelişen grip enfeksiyonu da olabilir. Bu nedenle aslında; son haftalarda uzak doğuya seyahat etmiş, Çin de bulunmuş olmak, tanı konulmuş hasta ile yakın temas etmiş olmak, hastaların tedavi edildiği hastanelerde çalışıyor olmak gibi faktörler mevcut ise endişelenmek gerekir.

Corona virüsünün tedavisi var mıdır?

Haberin Devamı

Etken yeni bir virüs olduğu için henüz aşısı yok. Aşı uzun vadeli çözümler arasında fakat piyasaya çıkması yıllar alabilir. Yine hastalık etkeni yeni tespit edilen bir virüs olmasından dolayı tedavisi de bulunmamaktadır. Sadece destekleyici tedaviler yapılabiliyor. Özetle yapılabilecekler çok kısıtlı. En azından yayılmasını engellemek için karantinaya alıp takip etmek bunlardan bazılarıdır. Dünya nüfusunun çok büyük bir kesiminde solunum yolu enfeksiyonları şeklinde, hafif şekilde atlatılabiliyor. Burada asıl önemli olan nokta grip için de corona virüsleri enfeksiyonları için de dikkat edilmesi için uyarmaktır. Yatak istirahati, dengeli beslenme, bol sıvı tüketimi çok önemlidir. Vücudun bağışıklık sistemini arttıracak; B6, B12, D vitamini, selenyum gibi vitamin ve mineraller vücutta eksikse alınması çok önemlidir. C vitamininin ise sonbahar aylarından itibaren gıdalardan alınması bu tür hastalıklar görüldüğünde semptomların süresini kısaltmada etkisi vardır. Şu aşamada aslında korunmak daha önemli olmaktadır. Korunmak İçin; maske takın ve tokalaşmayın.

Haberin Devamı

Corona virüsünden nasıl korunulur?

Grip, nezle, zatürre vb. hastalığı olan kişilerle yakın temastan kaçınılmalı.

Özellikle hasta insanlara temas sonrasında eller sık sık yıkanmalı.

Ellerin göz ağız ve buruna teması en aza indirilmeli.

Kırsal alanlarda yabani hayvanlarla temastan ve ölü hayvan cesetleriyle temastan kaçınılmalı.

Canlı hayvan pazarlarında el hijyeni ve solunum hijyenine dikkat edilmeli.

Hasta hayvanların temas ettiği eşyalara temastan kaçınılmalı.

Öksürürken ve hapşururken ağız ve burnu kapatacak şekilde dirseğimizin iç kısmını kullanılmalı, eğer eller kullanıldı ise yıkanmalı.

Et ürünleri ve yumurtalar iyi pişirilerek yenmeli.

Uzakdoğu'da olan vatandaşlarımız pastörize olmamış süt, et ve et ürünlerini tüketmemeli.

Hastanelerde enfeksiyondan korunma yöntemleri özenle uygulanmalı.

Sağlık çalışanları bakanlığın ve dünya sağlık örgütü’nün sunduğu kalite standartlarına uygun tıbbi malzemeler kullanmalı. Hastanelerde şüpheli kişilerden alınan numunelerin taşınmasında kesinlikle hastanenin pnömatik tüp sistemleri kullanılmamalı, numuneler elden teslim edilmelidir.