Gazete Vatan Logo

Çocuğunuz bu hareketi yapıyorsa dikkat!

Son yıllarda çocukların ve gençlerin kalp hastalıklarıyla birlikte gelen kalp krizleri gündemde.

Çocuğunuz bu hareketi yapıyorsa dikkat!

Uzmanlar uyarıyor, "Çocuğunuzda efor kaybı varsa, kısa bir eforda çömelme ihtiyacı hissettiğini görüyorsanız, kilo artışında yavaşlık gündemdeyse dikkat"...

Çocuklarda kalp hastalıklarının nedenleri nelerdir?

En çok doğumsal kalp hastalıkları meydana gelir. Çok değişik tipleri vardır. Bazıları kompleks dediğimiz grup hastalıklarda doğumdan kısa süre sonra müdahale edilmezse birkaç ay içinde çocuklar ölebiliyor.


Veya şu anda bazı hastalıklar rahim içinde tespit edilebiliyor. Bu süreçte ameliyat edilebiliyor. Bazı hastalıklar var kidoğuştan geliyor çözümü de olmuyor. Bazılarında damar çıkışları ters oluyor. Aort sol kalpten çıkar bu bazen ters olur. Bu çocuklar mor renkte doğarlar ve bir iki ay içinde ameliyat edilmesi gerekir. Eskiden yüksek ölüm oranları vardı ama artık düşük bu oranlar.

11 YAŞINDAKİÇOCUĞA BY-PASS

Son zamanlarda çocuklar kalp nedeniyle hayatını kaybediyor. Belki geçmiş yıllarda da vardı ama bu kadar basına yansımıyordu. Acaba geçmişte var mıydı da yoksa çevresel faktörler mi tetikledi bu hastalıkları?

Avrasya Hospital Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Esat Akıncı , Doğuştan kalp hastalığı olan çocukların durumu genellikle 10 yaşına kadar ortaya çıkar. Bulgu verirler. Kirli ve temiz kanın birbirine karıştığı durumlarda çok erken bulgu verir.

Sizin söylediğiniz olaylarda sebepler fark edilmeyen kalp kas duvarı kalınlıkları, kapak hastalıkları olabiliyor. Fark edilmiyen yüksek tansiyon olabiliyor. Bir de doğuştan çok yüksek kolesterollü çocuklar olabiliyor. Bu çocukların damarları da çok erken tıkanıyor. Yıllar önce 11 yaşındaki bir çocuğa by-pass yapmıştık. Ailesel yüksek kolesterol riski olanların erken yaşta kalp krizi riski olabiliyor. Aort damarına ait hastalıklar oluyor. Aortun belirli bölgelerinde darlık olunca ani ölüm tablosu da ortaya çıkabiliyor.

ÇOCUK OYUN OYNARKEN ANİDEN ÇÖMELİYORSA DİKKAT

Bulgular nelerdir peki?

Ani ölüm olgularında bir şey anlayamıyorsunuz. Rahatsızlık yok çünkü. Ani kalp durması denilen, nadir görülen bir durum da var. Otopsilerde bulamıyorsunuz bunu da. Çocuklarda böyle bir durum da olabilir. Doğumsal kalp hastalıklarında, kalp deliklerinde efor kapasitesi düşük olur. Çocuk oyun oynarken erken yorulur.

Daha ciddi olanlarda kısa eforda hemen çömelme ihtiyacı hissederler. Çömelme kanın kalbe dönüşünü artırır çünkü. Gelişme geriliği, kilo artışında yavaşlık olursa çocuğunuzun kalbinde bir sorun olabilir.

CAN BOĞAZDAN GİDER

Aşırı korku, heyecan varsa bu hastalıkları tetikleyebilir mi?

ABD'de fast food nedeniyle erken obezite yaşanıyor. Çocuklar 4 yaşındayken obez oluyorlar. O yüzden erken yaşlarda kalp krizleri görülebiliyor. Bizde o kadar sık görülmüyor. Beslenme de bir faktör olabilir. Besinlerle ilgili olarak fast food, günlük kullanılan gıdalardaki içerikler değiştiği için, naturel beslenmeden uzaklaştığımız için damar hastalıklarında genel bir artış var. Teknoloji ilerlese de kanser ve damar hastalıkları artıyor. Can boğazdan gelir denirdi ama onu can boğazdan gider diye değiştirmek gerekiyor. Tuzu azaltmalı, karbonhidratlı gıda yenmemeli. Hormonlu gıda sorunlarımız var. Belirli bir yaştan sonra, 20'li yaşlardan sonra, dengeli ve düzenli beslenme, düzenli egzersiz önemli. Bunlar yapıldığında damarlar korunuyor.

Ailesel yatkınlık varsa mutlaka kalp damar taramasına girilmeli. Kolesterol çok önemlidir. Eğer ki ailesel yatkınlık varsa damar sertliğindeki suç kimde diye baktığımızda yüzde 60'ı genlerde çıkıyor. Sonrası çevresel faktörlerdir. Sigara kullanılıyorsa, şeker hastalığı, yüksek kolesterol varsa kalp hastalığı sebebidir.

Genetik faktör varsa, kontrollü yaşanmalı. Bu kader gibi bir durumdur. Eninde sonunda bir damarda tıkanıklık olacaktır. Siz bunu 40 yaşında yaşayacağınıza 60- 70 yaşlarında yaşayabilirsiniz. Tüm bunlar da düzenli yaşamla, düzenli beslenmeyle olur.

.

Haberin Devamı