Gazete Vatan Logo

Cobra buldu Fırtına vurdu!

TSK sınırın öte yanını top ateşine tuttu

Cobra buldu Fırtına vurdu!

Gece 01.30’a dek süren ve dün sabah tekrar başlayan obüs atışlarında Suriye’de 21 farklı nokta vuruldu. El Cezire kanalı, bombardımanda 34 Suriye askerinin öldüğünü öne sürdü

Suriye’de çıkan iç karışılıklar sırasında önceki gün 16.30’da iki havantopu mermisinin Şanlıurfa’ya bağlı Akçakele’ye düşmesinin ardından TSK teyakkuza geçti. 3’ü çocuk ikisi kadın 5 kişinin öldüğü olayın ardından hemen karşılık verildi.

‘Topu Suriye ordusu attı’

Edinilen bilgilere göre vur emrinden önce bölgedeki uzmanlarına Akçakale’ye düşen merminin top ya da havan mermisi olup olmadığını tespit ettiren TSK, merminin uzun menzilli obüslere sahip olmayan muhalifler tarafından atılmadığını, Suriye Ordusu’ndaki 40 km menzilli top mermisi olduğunu netleştirdi. Ardından ise uçak krizinden sonra devreye sokulan yeni angajman kuralları uygulandı.

İlk ‘vur’ emri saat 18.00’de

Saat 18.00’de ‘acil emir’le Diyarbakır’dan kalkan 5 F-16 ile Malatya’dan havalanan RF-4E keşif uçakları sınır boyu uçarak hedefleri belirledi. Sınıra daha önce yerleştirilen T-155 Fırtına obüsleri de Suriye topçu bataryalarını ateşe tuttu.

İkinci atış 22.00’de yapıldı

İkinci atış gece saat 22:00 sularında başladı. Atış, gece saat 01:30’a kadar aralıklarla devam etti. Gece boyunca devam eden Türkiye’nin misilleme olarak gerçekleştirdiği top atışları, dün sabah saat 06.45’te yeniden başladı.

Askeri garnizon vuruldu

Akçakale’den yapılan top atışlarının Suriye’nin Tel Abyad ilçesinin Türkiye sınırına 14 kilometre uzaklıktaki Ayn El Arus bölgesine konuşlanan Esad’a bağlı ordu birliklerini hedef aldığı ileri sürüldü. Ayrıca Tel Abyad’daki askeri garnizon vuruldu.

Ateş 20’nci Zırhlı Tugay’dan

Suriye içindeki çatışmalar sırasında açılan ateşlerin Akçakale’ye de sıçramasıyla 2 hafta önce bölgeye 20’nci Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndan birlikler ile obüs ve uçaksavarlar takviye edilmişti. Hafta başında da İstanbul Maltepe’de konuşlu topçu birliklerin sınıra kaydırıldı. İşte nokta atışını da sınırda haftalardır teyakkuz halinde bekleyen 20. Zırhlı Tugay birlikleri yaptı. Böylece sivil yerleşim merkezlerine zarar verilmedi.



‘Gece boyu vurduk’

Top atışlarında Suriye’de 21 farklı nokta vuruldu. AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, Akçakale’ye top mermisi düşmesinin ardından yaşanan gelişmelerle ilgili olarak, ”Caydırıcı olacak şekilde bütün askeri hedefler gece boyunca top atışı ile vuruldu. Bundan sonraki süreç karşı tarafın (Suriye) tavrına bağlı” dedi.

‘34 Suriyeli öldü’ iddiası

Suriyeli resmi makamlar, Türkiye’nin yaptığı bu misillemeye ilişkin bir açıklama yapmazken, Katar’dan yayın yapan El Cezire televizyonu, Suriye kaynaklarına dayandırdığı haberinde bu saldırılarda 34 askerin öldüğünü öne sürdü. Sınır bölgesindeki Tel Abyad kasabasında bulunan muhalifler ise Türkiye’nin top ateşinde Suriye ordusunun konuşlu bulunduğu Ayn El Aruz kasabasında bir askeri karakolun ve 4 tankın imha edildiğini, 10’dan fazla askerin de öldüğünü söyledi. Ancak her iki iddia da bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmadı.

Cobra radar tespit etti

Peki Suriye tarafından yapılan havan atışlarının yeri nasıl tespit edildi? Bu soruyu Sakarya Üniversitesi Radar Savunma Sistemleri üzerine ders veren Elektrik Elektronik Mühendisi Doç. Dr. Aşkın Demirkol’a sorduk. Demirkol, Türkiye’nin envanterinde bulunan Cobra adı verilen radarlar ile havanların atıldığı yerin tespit edildiğini söyledi: “Topçu Batarya Tespit Radarı adı verilen bir sistem var. Buna Cobra Bataryası da deniyor. Bu bataryalar 50 kilometre yarıçapındaki alanda fırlatılan havan dahil top atışlarını ve füzeleri tespit eder. Havanın ya da topun havadaki izlerini takip ederek hangi koordinattan fırlatıdığını kestirir. Bu tahmini bir hesaplamadır ve çok az yapılma payıyla yapar. Hesaplama işlemi ise en fazla 10 dakika sürer.”

Hedefleri uçaklar teyit etti

Doç. Dr. Demirkol, Cobra Radarı tarafından tespit edilen bilginin teyit edilmesi gerektiğini söyledi: “Radardan gelen bilgi hemen gerekli yerlerle paylaşılır. Ancak bu bilginin teyit edilmesi gerekir. İşte önceki gün de radar tarafından havan bataryalarının yeri tespit edildikten sonra F16 savaş uçakları ile RF-4E uçağı havalandı. Bu uçaklar ile radardan gelen bilgileri teyit edildi. Ardından koordinatlar yerdeki birimlerle paylaşıldı ve bu koordinatlara obüs atışı yapıldı.”

TSK’da iki Cobra var

Topçu Bataryası Tespit radarı Cobra’nın adı askeri literatürde “Counter Battery Radar” olarak geçiyor. İngiltere, Almanya ve Fransa’nın ortak ürettiği radar devlet arasında yapılan özel anlaşmalarla diğer ülkelere satılabiliyor. 2007 yılında ise Türkiye iki Cobra radar aldı. Bunlardan birini Bulgaristan ve Yunanistan sınırlarını kontrol için konuşlandırdı. Diğeri ise Doğu Anadolu Bölgesi’ne gönderildi. Mobil olduğu için ihtiyaç halinde istenen bölgeye sevk edilebiliyor. Şu an bu radarlardan Almanya’da 12, Fransa’da 10, İngiltere’de ise 7 adet var.

Muhalifler: Topu Suriye attı

Özgür Suriye Ordusu komutanlarından Malik el-Kürdi, “Suriye yönetimi Türkiye’yi savaşın içine çekerek rejime can vermek istiyor” değerlendirmesinde bulundu. Kürdi, “Suriye, komşuları Ürdün ve Lübnan gibi Türkiye’nin de egemenliğini ihlal ediyor. Esad yönetimi, Türk uçağının düşürülmesi gibi eylemlerle Türkiye’yi savaşın içine çekerek rejime can vermek istiyor” dedi.

1 Fırtına 3 obüs demek

Cobra radardan gelen koordinatlar, Türkiye’de üretilen Fırtına obüsleriyle vuruldu. 5 personelin çalıştığı Fırtına obüslerinin 40 kilometrelik menzili bulunuyor. Türkiye’de 150 adet Fırtına Obüsü bulunurken,hedefindeki sapma bir kaç metreyle ifade ediliyor. Fırtına’ların bir başka özelliği ise 25 kilometre çapta, 3 farklı menzile, aynı anda düşecek şekilde atış yapabilmesi. Bu özelliği sayesinde 3 farklı obüsün yeteneğini bir tek araçta toplanabiliyor.

Gözünden düşman kaçmıyor

Cobra radarlar, düşman füze atış rampalarını, füze tesislerini ve havan topu bataryalarını algılıyor, yerlerini tespit ediyor ve bunları sınıflandırıyor.İsabet noktalarının koordinatlarını önceden hesaplıyor. Dost kuvvetlerin topçu bataryalarının atış ve isabetleri için destek sağlıyor. Savaş alanı istihbarat bilgilerini elde ediyor ve parazit boğma sistemlerinin yerlerini belirliyor.

Zırhlılar sıfır noktasında

Tüm gece süren bombardımanın ardından Akçakale ilçe merkezine 3 kilometre uzaklıktaki Öncül Köyü yakınlarında askeri zırhlı araçların konuşlandırıldığı ve namluların Suriye yönüne çevirdiği görüldü. Sınıra askeri birlikler, tank topları ve hava savunma silahlarını yerleştirildi. Şanlıurfa Ceylanpınar tren istasyonuna trenle getirilen hava savunma silahları da ilçe istasyon garına indirildi. Top şeklindeki tekerleri bulunan hava savunma silahları daha sonra askeri araçların arkasına bağlanarak Şanlıurfa’da bulunan 20. Zırhlı Tugay Komutanlığına gönderildi. Dün sabah saat 06.45’te birkaç dakika aralıklarla Türkiye tarafından yapılan top atışlarının da durması dikkat çekti. Suriye yönünde günlerdir sıkça gelen top sesleri ise dün hiç duyulmadı.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriyelilerin barındığı konteyner kentin de bulunduğu Kilis’te de Suriye sınırına yerleştirilen Stinger füze rampaları, uçaksavarlar ve zırhlı araçların yönü komşu ülkeye çevrildi. Kent sınırında sessiz bir bekleyiş hakim oldu. Zaman zaman çatışma seslerinin duyulduğu bölgede gece boyunca herhangi bir hareketlik yaşanmadı.

Haberin Devamı