Gazete Vatan Logo

Cillop gibi paket

Hükümet devrim niteliğindeki ekonomi paketiyle yabancı yatırımcıya vergi muafiyeti, ihracatçıya yeşil pasaport, esnafa sıfır faizli kredi sağlayacak.

Cillop gibi paket

Ticari aracını yenileyeceklerden ÖTV alınmayacak. Başbakan Yıldırım, “Hem ekonomi canlanacak hem aracın cillop gibi olacak. Türkiye kazanacak” dedi.

Hükümet ekonomiye can suyu olacak son dönemin en kapsamlı ekonomik destek paketinin müjdesini verdi. 20 ana başlıkta toplanan devrim niteliğindeki pakette; yabancı yatırımların önünün açılmasından varlık barışına, ticari aracını yenileyene ÖTV muafiyetinden esnafa faizsiz krediye kadar birçok teşvik yer alıyor.

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde Bakanlar Kurulu üyeleriyle ‘Ekonomik Müjdeler Paketi’ni açıkladı. Bakanlar Kurulunun toplantısı sırasında kamuoyuna bazı müjdeli haberler vereceklerini, bunun bir ilk sayılabileceğini belirten Başbakan Yıldırım, “Öyle inanıyorum ki bugünkü müjdeli haberlerimiz ne ilk ne de son olacak. Bundan sonra da milletimizin, vatandaşımızın hayatını kolaylaştıracak, yaşam kalitesini artıracak bu ve buna benzer kararları aldıkça paylaşmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Damga vergisi teke iniyor

Yatırımcılara yönelik kolaylıklar sağlayacaklarını ifade eden Başbakan Binali Yıldırım, “Damga vergisi diye bir şey var. Bunlarda ciddi reform niteliğinde düzenleme yapıyoruz. Bir sözleşmeden 10 nüsha istiyorlar, damga vergisi istiyorlar. Bunu kaldırıyoruz.

Haberin Devamı

1 taneye düşüyoruz. Bireysel emeklilik sistemine dahil olanlara da damga vergisi muafiyeti getiriyoruz. Akıl terinin fazla olduğu işlerle uğraşanların, tedarikçileri arasındaki sözleşmelere de damga vergisi istisnası getiriyoruz” dedi.

Bir veriyorsak, üç misli geri gelecek

Başbakan Binali Yıldırım, açıklanan müjdelerin hiçbirisinin uygulanan mali disiplini bozmayacağını belirtti. Yıldırım, şöyle devam etti: “Biz cepten bir veriyorsak, üç misli geri gelecek. Üretim olacak, iş alanı oluşacak, oradan para kazanılacak, döviz geliri olacak. Bunlar misli misline gelir getirici tedbirler. Şehit yakınlarımıza ÖTV’siz araç verilmesi gibi birkaç tanesi sosyal tedbir. Bunların birçoğu için yasal düzenleme taslaklarımız hazır, Meclis tatile girmeden bunu çıkartacağız, bazıları da Bakanlar Kurulu’nun veya bakanların kendi inisiyatifiyle yapabileceği işlerden oluşuyor. Türkiye’nin emeği, aşı büyüsün diye bu işleri yapıyoruz. Yatırımcı, yatırım yapsın ki işsizlere iş kapısı açılsın, fabrika açılsın ki ülkemizin işsiz evlatları iş bulsun. Ülkeye para gelsin ki yatırımlar daha da artsın. Türkiye, zenginleşsin ki merhamet elini ihtiyaç sahiplerine daha fazla uzatsın.”

Haberin Devamı

Kamuda tasarruf seferberliği

Başbakan Binali Yıldırım, “Yeni binalar, arabalar oraya buraya yaptırıyorsunuz. Çalışanların ücreti hariç, yatırımlar hariç kamuda her alanda tasarruf seferberliği başlatıyoruz. Bakanlarımız yıl sonuna kadar kendilerine verilen hedeflerin gerçekleşmesini sağlayacaklar” dedi.

Taksiciye ÖTV yok

Taksicilerin, her görüştüklerinde “Araçlarımızı yenilemek istiyoruz. Buna bir imkan verin” dediğini söyleyen Binali Yıldırım, “Aracını yenileyeceksen ÖTV almadan yenileyeceksin. Bunda taksi, şehir içi toplu taşıma yapan dolmuş, minibüs, belediye ve halk otobüsü var. Bunlar yenilendiği zaman ÖTV’siz alacaklar. Ayrıca sadece yük taşıma amacıyla kullanılan kamyon ve kamyonetler için de bu geçerli. Kamyoncular, K1, K2 ve K3 belgesi ile taşıma yapanlarda bundan yararlanacak. Bu muazzam bir şey. Otomotiv ve taşımacılık sektörü canlanacak. Aracı da cillop gibi yeni olacak. Daha ucuza alacak hem kendi hem üretici kazanacak” diye konuştu. ÖTV muafiyeti 31 Aralık 2016’ya kadar geçerli olacak.

Haberin Devamı

18 bin liralık indirim

Aracını yenileyecek olan taksici 60 bin liralık bir otomobil aldığı zaman 19 bin liraya yakın vergi yükünden kurtulacak. 60 bin TL’lik orta sınıf bir aracın ÖTV oranı 18 bin 600 liraya denk geliyor. Binek otoda 1.6 litre motor hacmine kadar yüzde 45 oranında ÖTV uygulanıyor.

İşadamına kolay kredi

Tüccar, sanayi ve işadamlarının paraya erişimi konusunda sıkıntılar yaşadıklarını, teminatların yüksek olduğunu anlatan Binali Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:

“Faizi düşürüyoruz. Politika faizi yüzde 7’ye düştü mesela. Normal kredi alacağı zaman yüzde 7 değil iki katını falan buluyor. Alacağımız tedbirlerle bunu kolaylaştırıyoruz. Kredi kullanımında gayrimenkul gibi sağlam diye düşünülen teminatlar vardı. Şimdi menkul değerleri, taşınabilirleri, teminat gösterebilecek. Gençken bankaya gittim. Daha yeni mezun olmuşum. Heyecan dorukta. Banka memuru dinledi. ‘Sen nesin?’ ‘Gemi inşaat mezunuyum’ dedim. Küçük bir tekne yapacağız. Bankacı ‘Evladım babam bana, altından su geçen ve hava geçen şeylere teminat verme’ dedi. Ben de sana vermiyorum. Gemi batar, araba kaza yapar, uçak varsa düşer anlayışını sona erdiriyoruz. Elinde ne varsa teminat olarak gösterebileceğiz. Tezgahın, motosikletin araban var. Taşınabilir menkul değerleri de teminat olarak verebileceğiz. Böylece artık teminat işi hafiflemiş oluyor. Merkez Bankası gerekli çalışmaları yapıyor. Kredinin kullanma maliyetinin düştüğünü göreceğiz.”

Haberin Devamı

Yatırıma gelen yabancı şirkete vergi muafiyeti

Uluslararası şirketlerle ilgili önemli bir gelişmenin olduğunu belirten Binali Yıldırım, “Bir dünya devi firma var. Türkiye’den 70 firmayı buradan yönetmeyi karar verdi. Kurumlar vergisi muafiyeti getiriyoruz. Tarım yatırım teşvik vergisi kapsamındaki binalarda 5 yıl emlak vergisi alınmayacak. Doğal afetlerle ekonomik kayba uğrayan yatırımcılar, sigortalı çalışanların borçlarını 1 yıla kadar erteliyoruz. Terör mağduru vatandaşlarımızı rahatlatıyoruz” açıklamasını yaptı.

2B arazileri için ek başvuru imkanı

Başbakan Binali Yıldırım, 2B’den 700 bin vatandaşın yararlandığını belirterek, “Bu imkandan yararlanmayan 70-80 bin kişi var. Vatandaşlara tekrar fırsat tanıyoruz. Müracaat etmiş ama taksitlerini aksatanlar varsa onlara da fırsat veriyoruz. Ecrimisil ile kullanılan tarım arazilerinin tekrar kullanılmasına imkan veren düzenleme getiriyoruz” dedi.

Yerli makine satın alana 300 bin TL faizsiz kredi

Müjdeler arasında KOBİ’lere ilave imkanların olduğunu belirten Binali Yıldırım, “Organize sanayi bölgelerinde çalışan, terörden, doğal afetlerden işleri bozulan esnafımıza 100 bin liraya kadar kredi kullandırabileceğiz. İmalatçıyı desteklemek için yerli makine alımında 300 bin liraya kadar faizsiz krediyi KOSGEB verecek” bilgisini verdi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’na 1 yıl erteleme

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın bazı hükümlerinin yürürlük tarihinin 1 Temmuz olduğunu hatırlatan Başbakan, yürürlük süresini 1 yıl öteleyeceklerini bildirdi.

Ürün borsası kurulacak çiftçinin kazancı artacak

Başbakan Yıldırım, sertifikalı ürün borsası konusunda yapılacaklara ilişkin açıklamayı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yapmasını istedi. Bakan Çelik lisanslı depoculukta yasal düzenleme yapıldığını belirterek, “Lisanslı depoculuğa geçilecek ve bu şekilde ürün borsası kurulacak. Neticesinde de üreticilerimiz ürünlerini çok daha yüksek düzeyde değerlendirme imkanını elde etmiş olacaklar” dedi.

Karşılıksız çeke ilk önce para cezası sonra hapis

Çek konusunun ekonomiyle alakalı olduğunun altını çizen Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti: “Karşılıksız çeklerin yaptırımı yetersiz kaldığından mağduriyetler oluşuyor. Bir karşılıksız çek işlemine para cezası, tekrar ederse hürriyeti kısıtlayıcı ceza arkasından geliyor. Mesela; ‘Çek verdim, çeki ben aldım. Karekoda telefonumu tutup sağlam mı değil mi göreceğim.”

İhracatçıya yeşil pasaport

Binali Yıldırım, ihracatçılara şartları belirlenecek şekilde hususi pasaport vereceklerini söyledi. Yıldırım, “Meşhur yeşil pasaport. Ülkeye döviz kazandıran ihracatçılarımız yararlanacak” dedi.

Esnafın 400 trilyonluk gecikme faizi karşılandı

Başbakan Yıldırım, 110 bin esnafın geçmişe dönük borçlarının olduğunu, gecikme faizlerinin Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın 400 trilyonluk gecikme faizini karşıladıklarını, geri kalan paranın da tekrar yapılandırılıp taksitlendirilerek ödeneceğini aktardı.

Parasını yurt dışından getirene sorgu sual yok

Binali Yıldırım, verginin alınmayacağı Varlık Barışı’yla ilgili olarak “Vatandaşlarımızın yurt dışında varlığı var. Türkiye’de değerlendirmek istiyor. Sorular, sorulmayacak. Ancak kara para ve terör kaynaklı para olmayacak” dedi.

SSK’lı ve Bağkur’lu arasındaki fark kalkıyor

Bağkur’lulara yeni hak tanıdıklarını belirten Başbakan, “Bütün Bağkur’a dahil olan sigortalılar değil, kendisi Bağkur’a dahil olan işverenler, primlerini sigortalarını öderken mesela ne yapıyor? Zamanında öderse 5 puan düşük ödüyor. Bu hakkı Bağkur’lulara da tanıyoruz. Bu haktan yararlanın, böylece sigortalıyla Bağkur’lu arasındaki farkı ortadan kaldırmış oluyoruz” diye konuştu.

Eximbank ihracatçı için kaynaklarını büyütecek

Eximbank’ın kredi verme şartlarını kolaylaştıracaklarını ifade eden Binali Yıldırım, teminat açığı olması halinde Kredi Garanti Fonu’nun devreye girerek söz konusu açığı kapatacağını ekledi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de “Eximbank 16 milyar kredi veriyor ama 16 milyarlık da teminat alıyor. Burada hedefimiz en az yarısını 8 milyar dolarlık kısmını teminatsız hale getirmek” dedi.