Gazete Vatan Logo

Çifte gökkuşağı nedir? Gökkuşağı nasıl oluşur?

Çanakkale Lapseki’de oluşan ve büyük bir ilgiye neden olan çifte gökkuşağı oldukça merak edildi. Arama motorlarından çifte gökkuşağı nedir, nasıl oluşur soruları arttı. Peki, Çifte gökkuşağı nedir? Nasıl oluşur? Gökkuşağı hakkında merak edilenler….

Çifte gökkuşağı nedir? Gökkuşağı nasıl oluşur?

Güneş ışınlarının yağmur damalarında veya sis bulutlarında yansıması ve kırılmasıyla oluşan ve ışık tayfı renklerinin yay şeklinde bir görüntü çizmesi olan gökkuşağı, birinci, ikinci olarak ikiye ayrılır. Peki Çifte gökkuşağı nedir, nasıl oluşur?

ÇİFTE GÖKKUŞAĞI NEDİR, NASIL OLUŞUR?

Bir gök kuşağı kırmızı, turuncu, yeşil, mavi ve mor renklerinden meydana gelen bir renk sırasına sahiptir. En çok rastlanan çeşidi ise, ilkel yani birinci gökkuşağıdır.

Birinci çeşidin, merkez açısı 42 derece civarındadır. Kırmızı renk dış tarafa, mor renk iç tarafa isabet eder. Bazen ışığın merkez açısı 50 derece civarında olur. Bu 50 derece civarında olan gökkuşağı tali yani ikinci gökkuşağıdır.

Ayrıca, dar kırmızı veya kırmızı-yeşil renk bantlarından müteşekkil küçük kuşaklar da görülür ve bunlar birinci gökkuşaklarının iç tarafında ve ikincilerin dış tarafında bulunurlar. İkincil gökkuşağındaki renk dizilişi birincinin tersidir. İçte kırmızı, dışta mavidir. İkincil gökkuşağı daha geniş bir alana yayıldığından birinciye oranla ayrıca daha sönüktür. İki gökkuşağı arasındaki karanlık bölgeye ise ilk olarak Alexander of Aphrodisias tarafından tarif edildiği için “Alexander’s band” denir.

Haberin Devamı

GÖKKUŞAĞI RENKLERİ

Gökkuşağında yedi renk vardır. Bu renkler; kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi çivit mavisi, menekşedir.