Gazete Vatan Logo

Chrysler ve Fiat ortaklığı TOFAŞ’a ABD yolunu açtı

Chrysler’in yüzde 20’sini alması TOFAŞ’ta da büyük bir sevinç yarattı

Fiat’ın iflas korumaya başvuran Chrysler’in yüzde 20’sini teknoloji transferi karşılığı alması TOFAŞ’ta da büyük bir sevinç yarattı. Fiat-Chrysler ortaklığının önemine değinen TOFAŞ CEO’su Ali Pandır, “Fiat, böylece ABD’ye ilk kez adım atmış oldu. Bizim için de mutluluk verici. Çünkü Türkiye’de ürettiğimiz Doblo ve Fiorino için de ABD kapısının açılması sağlandı” dedi.

İFLAS koruma başvurusunda bulunan ABD’nin en büyük 3’üncü otomotiv markası Chrysler’in yüzde 20 hissesini teknoloji transferi karşılığında Fiat’ın alması TOFAŞ’ta da büyük bir sevinç yarattı. Fiat’ın ilk kez ABD pazarına girmesini sağlayacak bu anlaşma TOFAŞ için de Kuzey Amerika yolunu açacak. Böylece Ford Otosan’ın Kocaeli Fabrikası’nda üretilen TransitConnect’inin ardından ABD’ye gidecek diğer “Made In Turkey” araçlar büyük bir ihtimalle TOFAŞ Bursa fabrikasından çıkacak.

Chrysler ortaklığını uzun süredir beklediklerini belirten TOFAŞ CEO’su Ali Pandır, bu sayede Fiat’ın ilk kez ABD’ye adım attığını ve bunun Fiat Global açısından büyük önem taşıdığını söyleyerek, “ABD’de Ferrari ve Maserati dışında bir İtalyan markası bulunmuyordu. Artık Fiat, ABD’de Chrysler tesislerinde modellerini üretebilecek. Ayrıca ABD ve Kuzey Amerika’daki geniş dağıtım ağı sayesinde Fiat’ın satışları da hızla artacak” dedi. ABD’ye Türkiye’den de ürün ihraç edebileceklerini söyleyen Ali Pandır, “Hafif ticari markalarımız Doblo ve Fiorino için bizim için büyük bir kapı açılmış oldu. Bu iki modelimizin iç pazar ve Avrupa’da sağladığı başarı bu süreci hızlandıracaktır. Önümüzde yaklaşık 2 yıllık bir süreç var. Taşlar yerine oturduğunda ABD için çalışmalar netlik kazanacak” diye konuştu.

Connect süreci hızlandıracak

Mayıs ayında yüzde 100 yerli ilk aracını anavatanı ABD’ye göndermeye hazırlanan Ford TransitConnect’in bu ülkede yeni bir segment yarattığına dikkat çeken Pandır, şöyle devam etti: “ABD’de bizim bildiğimiz hafif ticari segmenti yok. Ford Otosan burada yeni bir segment yarattı. Bu segmentin yaratacağı başarı bizim için de önemli. Bu alandaki iki temsilci markamız Doblo ve Fiorino için süreç hızlanabilir. Yeni Doblo, Fiorino’ya göre biraz daha şanslı gibi görünüyor. Ancak önümüzdeki dönemde her şey daha da net hale gelecektir.”

‘Dostumuz Sergio Marchionne’yi arayıp tebrik ettik’

- Chrysler’in zirvesine Fiat CEO’su Sergio Marchionne’nin oturmasına kesin gözle bakılıyor. Marchionne Türk otomotivseverler için çok tanıdık bir isim. Aynı zamanda TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı da olan Marchionne Türkiye’ye çok sık geliyor. Marchionne ile sürekli sıcak temas halinde olduklarını söyleyen Ali Pandır, “Anlaşma açıklandıktan sonra dostumuz Marchionne ile telefonda görüştük ve hem yönetim kurulu hem de şahsım adına tebrik mesajımızı ilettik. Kendisi de oldukça sevindi” dedi.

Opel’le görüşmeleri heyecanla izliyoruz

FIAT’IN CEO’su Sergio Marchionne’nin kriz öncesinde yaptığı bir açıklamaya dikkat çeken Ali Pandır, “Marchionne, ’Kriz sonrasında 5.5 milyon adetlik satış yapan firmalar güçlü olacak ve ayakta kalacak’ demişti. Chrysler, bunun için önemli bir adımdı. Şu anda ortaklığın satış hacmi yaklaşık 2 milyondan 4.5 milyon adede ulaşmış durumda. Opel’in de gündemde olması bir diğer heyecan verici haber bizim için. Eğer bu anlaşma da sağlanırsa söylenilen 5.5 milyonluk adede ulaşılır” dedi.

Opel ile yapılacak muhtemel ortaklığın ise daha kolay entegre olacağını belirten Pandır, “Hem Opel hem de GM ile geçmişte ortak işlerimiz olmuştu. GM ile 4-5 yıl süren karşılıklı hisse paylaşımı vardı. Motor başta olmak üzere ortak üretimlerimiz gerçekleşti. Ayrıca ülkelerin birbirine olan coğrafi yakınlığı da burada kolaylaştırıcı etmen olarak dikkat çekiyor. Olumlu bitmesini düşündüğüm bu görüşmelerin sonucunu bekleyip göreceğiz” diye konuştu.

Koç Fiat Kredi’den Mayıs kampanyası

Koç Fiat Kredi, Fiat Fiorino ve Doblo modelleri için Mayıs ayına özel kredi kampanyası başlattı. Fiat Fiorino ve Doblo almak isteyenlere yüzde 1.29 faizle 18 bin liraya kadar 24 ay vadeyle kredi kullanma imkanı sunuluyor. Ayrıca 48 aya varan vade ve yüzde 1.46 faiz oranıyla 30 bin liraya varan kredi imkanı da Koç Fiat Kredi’nin Mayıs fırsatları arasında yer alıyor.

Haberin Devamı