Gazete Vatan Logo

CHP’den İş Bankası yanıtı: Vasiyet böyle

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İş Bankası’nda CHP hissesi ve yöneticileri olmasıyla ilgili sözlerine CHP lideri “Biz, sadece ve sadece Mustafa Kemal Atatürk’ün hisselerinin temsilcisiyiz” diye yanıt verdi

CHP’den İş Bankası yanıtı: Vasiyet böyle

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün 2018-2019 eğitim öğretim yılının başlaması dolayısıyla Pursaklar Ülker İlkokulu’nu ziyaretinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İş Bankası’yla ilgili eleştirisine yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

Evren de denedi

Sayın Erdoğan’ın ‘CHP’nin İş Bankası’ndan para almadığını’ söylemesi güzel bir olay. Çünkü biz para almıyorduk ama onu anlatamıyorduk bir türlü. Biz gerçekten hiçbir para almıyoruz. Biz İş Bankası’nın ortağı da değiliz. Biz sadece ve sadece Mustafa Kemal Atatürk’ün hisselerinin temsilcisiyiz o kadar ve biz, 5 kuruş para almayız, o para Türk Dil Kurumu’na, Türk Tarih Kurumu’na gider. Çünkü Atatürk’ün vasiyeti böyle. Daha önce Kenan Evren de aynı yolu denemişti. Evren ve arkadaşları darbe sonrasında Atatürk’ün hisselerini Hazine’ye devretmişlerdi. O süreçte dava açıldı ve biz davayı kazandık. Erdoğan, önce bu hukuki sürece bir baksın, ondan sonra karar versin.

‘Bankaya karışmazlar’

Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyetine herkesin saygı duyması gerektiğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, “Vasiyet, ölümden sonra onun iradesinin gerçekleşmesi demektir. Hiçbir zaman İş Bankası yönetiminde bulunan arkadaşlar, İş Bankası’nın işlerine karışmazlar. Bankacılık işlerine karışmazlar. Sadece ve sadece Mustafa Kemal Atatürk’ün hisselerini temsil etme onurunu taşırlar. Onun dışında biz, bankacılık kuralları içinde asla o konulara girmeyiz” dedi. Erdoğan’ın neden böyle dediğini anlamadığını dile getiren Kılıçdaroğlu, “Acaba alıp Türkiye Varlık Fonu’na devretmeyi mi düşünüyor, ona da bakmak lazım” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

VATANDAŞ O UÇAĞA BİNEBİLİYOR MU?

“Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar’ın hediye ettiği uçağa ilişkin ‘O uçak benim şahsımın değil, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nindir’ dedi. Bu konuda ne diyeceksiniz?” sorusuna Kılıçdaroğlu, şu yanıtı verdi: “Türkiye Cumhuriyeti devleti bir şeyhten hibe uçak alacak kadar küçülmemeli. Bu, benim onuruma dokunuyor. Erdoğan, ‘CHP’yi niye rahatsız ediyor?’ diyor. Ben Türkiye’nin çıkarlarını ve onurunu savunduğum için beni rahatsız ediyor. Hem diyorsun ‘dünya lideriyim’ hem kalkıp Katar şeyhinden hiçe uçak alıyorsun. Hibe uçakla Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı gezer mi? ‘Devletin malıymış.’ Ne demek devletin malı? Devletin malıysa bırak vatandaş binsin o zaman. Vatandaş binebiliyor mu? Kimseyi kandırmasın, gerekçe de uydurmasın. Eğer onuru varsa, o uçağı yarın sabah iade eder.”

Haberin Devamı

ERDOĞAN NE DEDİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan’dan dönerken beraberindeki gazetecilere şunları söylemişti: “Şu anda CHP, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü suistimal ederek, onun Cebi Hümayunundan dediğim, İş Bankası hisselerinin yüzde 28’inin sahibi durumunda. Oradan para alamıyor ama yönetim kurulunda dört üyesi var. Bu dört üye ne iş yapar? Buna bir bakılması lazım. Ben diyorum, bir defa Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu tür bir varlığı herhangi bir siyasi partinin etiketi altına giremez. Girse girse Hazine’ye gir.”

BANKADAN AÇIKLAMA

‘Faaliyetlere etkisi söz konusu değil’

Türkiye İş Bankası’ndan yapılan açıklamada, bankanın 26 Ağustos 1924’te Atatürk’ün talimatı ve sermayeye bizzat katılımıyla kurulduğu hatırlatıldı. Vasiyetine uygun olarak hisselerinin CHP’ye devredildiği, hissele temettünün de Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na tevdi edildiği anlatılan açıklamada, çoğunluk hissesinin ise yüzde 40.12’lik oranla İş Bankası Mensupları Munzam Sandık Vakfı’na ait olduğu bilgisi verildi. Açıklamada, Atatürk hisselerinin ise yüzde 28.09 olduğu, yönetim kurulu teşkilinde de çoğunluğun vakfa verildiği anlatılarak şöyle denildi: Dolayısıyla, İş Bankası, sermaye yapısı gereğince Atatürk hisselerini temsilen Yönetim Kurulunda bulunan üyelerin kim olduğu ya da kim tarafından aday gösterildiğinden bağımsız olarak, olağan ticari faaliyetlerini tarihi boyunca olduğu gibi kanunlara, mevzuata, ticari prensipler ve kuruluş misyonuna uygun olarak devam ettirmektedir. Atatürk hisselerinin geçmişten günümüze CHP ve Hazine tarafından birlikte ya da ayrı ayrı temsil edildiği durumlar olmuştur. Ancak, bunun Bankamızın faaliyetleri ve iş yapış biçimi üzerinde herhangi bir etkisi söz konusu değildir.

Haberin Devamı

İş Bankası’nın siyaset malzemesi yapılamayacak önemde bir kuruluş olduğu ve mevcut hassas dönemdeki değerlendirmelerin milli menfaat meselesi olduğu dile getirilen açıklamada, “Bankaların güven müesseseleri olduğunu, bu güvenin ulusal ve uluslararası kamuoyu nezdinde hassasiyetle korunmasının bankalarımızdan ziyade milli ekonomimiz açısından önem taşıdığını kamuoyunun bilgi ve takdirine sunarız” denildi. Tartışmalar üzerine İş Bankası hisseleri dün yüzde 6’dan fazla değer kaybı yaşadı.

Haberin Devamı