Gazete Vatan Logo

CHP'den bomba hamle!

CHP , 51 ildeki 55 seçim bölgesinde ön seçim ve eğilim yoklaması ile (kontenjan hariç) adaylarını belirledi. Bugün ise 26’sı İstanbul, İzmir ve Ankara olmak üzere 37 kontenjan ve 30 ilin merkez yoklaması ile belirlenen adayları netleşecek. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu , 30 kentte denetmen olarak görev yapan milletvekili ve PM üyelerinden görüş istedi. Görüşleri alan Kılıçdaroğlu’nun aday listeleri üzerindeki çalışmasını tamamladığı ve son şeklini verdiği belirtiliyor. Ağrı, Ardahan, Artvin, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Iğdır, Kars, Kastamonu, Kocaeli, Mardin, Muş, Sakarya, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Tunceli, Van, Yalova ve Eskişehir’in milletvekili aday listelerini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bu akşam toplanacak CHP Parti Meclisi’nde oylamaya sunacak ve bugün 550 milletvekili adayı ismi YSK’ya bildirilecek.

YALOVA’YA İNCE ADAY

Merkez yoklaması yapılan illerden Yalova'da CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile genel başkanlık yarışına giren ama kaybeden Muharrem İnce, Çankırı'da Murat Berat Atalay, Eskişehir'de Prof. Dr. Gaye Usluer, Ardahan'da Meclis’teki ilginç protestolarıyla bilinen Ensar Öğüt ve Mete Özdemir isimleri ön plana çıkıyor.

Haberin Devamı

17 İLE ÖZEL İSİMLER

CHP liderinin listelerde özellikle partinin daha önceki seçimlerde yüzde 10 barajının altında kaldığı Doğu ve Güneydoğu’daki Ağrı, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Diyarbakır, Erzurum, Gümüşhane, Hakkâri, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Van, Şırnak ve Iğdır gibi 17 ilde barajı geçmek için daha önce DYP’den Meclis’e girmeyi başarmış, tanınmış kanaat önderleri, aşiret temsilcilerine yer vereceği dile getiriliyor. CHP’nin bu 17 ilin en az 10 tanesinde vekil çıkarmayı hedeflediği belirtiliyor.

AĞRI’YA ERHAN, MUŞ’A EKER

CHP, Ağrı’da eski Devlet Bakanı ve DYP Ağrı Milletvekili Cemil Erhan’ı aday gösterecek. Yıllardır vekil çıkaramadığı Muş’ta ise eski DSP Muş Milletvekili Zeki Eker ile barajı aşmaya çalışacak. Kars’ta da eski SHP Kars Milletvekili Zeki Naci Tarhan’ın adı ön plana çıkıyor. Iğdır’da ise CHP’nin Azeri kökenli bir adayla yola çıkacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

VAN’DA BURUKAN AŞİRETİ

CHP’nin Van’dan vekil çıkarma formülü ise Burukan aşireti oldu. Doğu Anadolu’nun en büyük aşiretlerinden biri olan Burukan aşiretinin önde gelen isimlerinden eski DYP Van Milletvekili Nadir Kartal'ın CHP’nin Van adayı olacağı ve listenin başında yer alacağı dile getiriliyor.

ELAZIĞ’DA SEPTİOĞLU

CHP, yıllardır milletvekili çıkaramadığı Elazığ’da sürpriz bir isimle, Feyzi Septioğlu ile seçime girecek. Feyzi Septioğlu’nun ismi 2011 seçimlerinde de CHP ile anılmıştı ancak Ali Özcan tercih edilmişti. Feyzi Septioğlu, AK Parti Elazığ Milletvekili Faruk Septioğlu’nun kardeşi.

URFA’DA BUCAK MI OĞUL MU BİRİNCİ SIRADA OLACAK?

CHP'nin iki dönemdir milletvekili çıkaramadığı Şanlıurfa’da iki önemli aday adayı var. Bu isimlerden birisi Siverek'te oldukça etkili olan Bucak aşiretinden Ali Murat Bucak. 2007-2014 arasında Demokrat Parti'den Siverek Belediye Başkanı olan Bucak, 2014 Mart ayındaki yerel seçimlere yine Demokrat Parti'den girmiş ve seçilememişti. CHP'nin bir diğer aday adayı ise Hasan Oğul. Büyükşehir Yasası ile ilin en büyük mahallesiyken ilçeye dönüşen Eyyubiye'nin etkili isimlerinden olan Hasan Oğul, 2014 yerel seçimlerinde AK Parti'den Eyyübiye Belediye Başkanı adayı olmak istedi ancak parti bu talebini reddetti. Oğul da seçime Saadet Partisi'nden girdi. Ve 32 bin 218 oy ile yüzde 22,8 oranı yakaladı. Şimdi bu iki oy potansiyeli yüksek adaydan hangisinin birinci hangisinin ikinci sıradan aday gösterileceği merak konusu.

Haberin Devamı

DİYARBAKIR’DA 18 ADAY ADAYI VAR

Diyarbakır’da, uzun yıllardır milletvekili çıkaramayan CHP’de 18 aday adayı bulunuyor. Öne çıkan isimse, 27 yıl önce SHP’den ihraç edilen daha sonra DYP Diyarbakır Milletvekili olarak Meclis’e giren ve bakanlık yapan Salih Sümer.

Hakkâri’de Artuş aşireti, Şırnak’ta ise Tatar aşiretinden bir ismin aday gösterileceği dile getiriliyor.

BATMAN’DA FARİS ÖZDEMİR İKİNCİ KEZ

Batman’da Raman aşiretinin önde gelenlerinden Faris Özdemir’in ikinci kez aday gösterileceği belirtiliyor. Daha önce DYP’den iki dönem milletvekili seçilen Özdemir, 2011 seçimlerinde CHP’den aday olmuş CHP’nin oyunu yükseltmesine rağmen seçilememişti.

Haberin Devamı

Mardin’de ise eski DYP Milletvekili Muzaffer Arıkan’ın ismi CHP kulislerinde konuşuluyor. (RADİKAL)