Gazete Vatan Logo

CHP'den 5 öneri

CHP'den 5 öneri

CHP lideri Kılıçdaroğlu, terörle mücadele konusunda ellerinde yeterli veri bulunmadığı için olayın ekonomik ve sosyal boyutuna ilişkin görüşlerini dile getirdiklerini belirterek, 5 öneride bulunduklarını söyledi. Kılıçdaroğlu şöyle dedi:

BARAJ İNSİN: Sayın Başbakan’a seçim barajının indirilmesini ifade ettik, bu konuda kanun teklifi verdiğimizi söyledik.


ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELER KALKSIN: Doğal yargıç ilkesine aykırı olan özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını Sayın Başbakan ve arkadaşlarının katkı vermesini istedik.


DEVLET BÖLGEDE FABRİKA KURSUN: Bölgede ciddi bir işsizlik var, özel sektör bölgeye gitmiyor. Devletin doğrudan gidip fabrika kurması, istihdam yaratması gerektiğini ifade ettik.


TARIM VE HAYVANCILIĞA TEŞVİK: Et-Balık Kurumu’nun yeniden güçlendirilmesini, hayvancılığın büyük ölçüde desteklenmesini ve dolayısıyla Doğu ve Güneydoğu’da üreten mantığın sisteme egemen olmasını dile getirdik.


ARAZİLER KÖYLÜYE VERİLSİN: Mayınlı arazilerin, mayından arındırıldıktan sonra topraksız köylülere verilmesini söyledik.





Başbakan sıcak bakmadı

Kılıçdaroğlu, Başbakan’ın seçim barajının düşürülmesi önerisine ne karşılık verdiğinin sorulması üzerine de, “Sayın Başbakan seçim barajı konusuna sıcak bakmadığını ifade etti. Özellikle koalisyonlar döneminde istikrar olmadığını ve seçim barajının bu açıdan bir gereklilik olduğunu ifade ettiler” bilgisini verdi.



‘Başbakan anlatılmaması ricasıyla özel bilgiler verdi


CHP lideri Kılıçdaroğlu, TBMM’deki makam odasında gerçekleşen tarihi ziyaret sonrası yaptığı açıklamada, terörle mücadele konusunda ileriye dönük “diyalog” kapısını açık bıraktı. “Terörün sonlandırılması için bir katkı verilmesi gerekiyorsa, seve seve veririz” diyen Kılıçdaroğlu, “Yeniden görüşmek isterlerse elbette görüşürüz” diye konuştu. Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’ın görüşmede kendilerine “anlatılmaması” ricasıyla “özel bazı bilgiler” verdi. Kılıçdaroğlu, “Sayın Başbakan bu konuda bir karar almadıklarını, bir gönüş birliğinin henüz oluşmadığını söyledi” dedi. Kılıçdaroğlu, “Başbakanın, CHP olarak karşı olacağınız bir önerisi var mıydı?” şeklindeki soruya “Sayın Başbakanın bizi rahatsız edecek herhangi bir önerisi olmadı. Sadece, özel güçlerle ilgili ayrıntı alamadık. Alamadığımız için herhangi bir yorum yapamıyoruz” karşılığını veren Kılıçdaroğlu, “Özel bilgilerin anlatılmaması rica edilmediyse, bunları aktarabilir misiniz?” sorusunu da “Anlatılmaması rica edildiği için aktarmıyoruz. Yoksa konuyu aktarabilirdik” diye yanıtladı.


Erdoğan: Açıklama bugün

Başbakan, Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmenin ardından TBMM’deki makam odasında kurmaylarıyla bir değerlendirme yaptı. Erdoğan, Meclis’ten ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, bugün partisinin genişletilmiş il başkanları toplantısında yapacağı konuşmada, “Bütün bu ziyaretleriyle ilgili bir genel değerlendirme yapacağını” söyledi. Erdoğan, “görüşmeler olumlu mu?” sorusu üzerine de “Hepsini yarın (bugün) konuşacağız. Bu tür şeylere girersem yanlış olur” dedi.



GÖRÜŞMEDE MERAK EDİLEN AYRINTILAR


26 KEZ SAYIN BAŞBAKAN: Kılıçdaroğlu’nun, Başbakan’a yönelik “Recep Bey” hitabı nedeniyle, görüşmede tarafların birbirlerine nasıl hitap edecekleri merak edildi. Görüşmede, Erdoğan, CHP liderine zaman zaman “Kemal Bey”, zaman zaman da “Sayın Kılıçdaroğlu” diye hitap etti. CHP lideri ise görüşme boyunca Erdoğan’a “Sayın Başbakan” diye hitap etti. ve “Recep Bey” hitabını hiç kullanmadı. CHP lideri gazetecilere yaptığı açıklamada da 26 kez ‘Sayın Başbakan’ dedi.


BAYKAL’IN ADI YOKTU: Kılıçdaroğlu,eğer ana gündem maddesi dışına çıkılırsa bu çerçevede Erdoğan’a, eski Genel Başkan Deniz Baykal hakkındaki kaset skandalına ilişkin sorular yönelteceğini ifade etmişti. Ancak görüşmede Baykal’ın adının ve kaset olayının hiç gündeme gelmediği öğrenildi.

Haberin Devamı