Gazete Vatan Logo

Çekilme nedir? Çekilme istifadan farklı mıdır?

Devlet memurluğunun sona erme sebeplerinden biri olan çekilme ve çekilmenin istifa etmekten farklı olup olmadığı memurlar tarafından araştırılıyor. Memurlar açısından kritik öneme sahip Çekilme nedir? Çekilme, istifadan farklı mıdır? İşte detaylar…

Çekilme nedir? Çekilme istifadan farklı mıdır?

Memurlar 2020 yılıyla beraber, iş yaşamına dair konuları araştırıyor. Devlet memurluğunun sona erme sebeplerinden biri olan çekilme ve çekilmenin istifa etmekten farklı olup olmadığı ise önemli bir konu. Peki Çekilme nedir? Çekilme, istifadan farklı mıdır? İşte konuyla ilgili merak edilenler…

ÇEKİLME NEDİR? ÇEKİLME İSTİFADAN FARKLI MIDIR?

Devlet memurluğunun sona erme sebeplerinden birisi olup, memurun çalıştığı kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle ve kurumunun kabul etmesiyle gerçekleşmektedir. Bu usule istifa da denilmektedir. Yaygın olarak uygulamada istifa kavramı kullanılsa da 657 sayılı Kanun'da istifa kavramı kullanılmamaktadır. İstifa kelimesi sadece 657 sayılı Kanun'un geçici 34'üncü maddesinde geçmektedir.

ÇEKİLMİŞ SAYILMA NEDİR? MÜSTAFİDEN FARKLI MIDIR?

Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, zımni istifa talebine çekilmiş sayılma denilmektedir. Uygulamada çekilmiş sayılmaya müstafi tabiri kullanılmaktadır. Müstafi kelimesi sadece 657 sayılı Kanun'un ek 34'üncü maddesinde kullanılmıştır.

Haberin Devamı

İSTİFA EDEN MEMUR GERİ DÖNEBİLİR Mİ?
Tıpkı özel sektörde olduğu gibi memurlar da görevlerinden herhangi bir sebepten dolayı istifa edebilirler. Bu durum kanunlarda görevden çekilme olarak adlandırılır. 657 sayılı Devlet Memurları kanuna göre görevinden istifa eden memurlar belirlenen şartlara göre görevlerine geri dönebilirler. Ancak eğer istifa iki defadan fazla olmuşsa bu haklarını kaybedeler ve memuriyete geri dönüşleri olmaz.
Memuriyette de istifa edilme durumunda, özel sektördeki ihbar süresi gibi belirli bir dönem işe devam etme zorunluluğu vardır. Yerine bir kişi atanana kadar ya da istifa (geri çekilme) isteği kabul edilene kadar bu çalışma durumu sürer. Ancak istifa eden memur yerine bir aya kadar kimse gelmezse ve yerine bir vekil atanmazsa kişi, üstüne haber vermek kaydı ile görevini bırakmasına izin verilir.
Aynı zamanda memur iken bir mazeret belirtmeden işe gitmeyenler de istifa etmiş (geri çekilmiş) sayılırlar.
İSTİFA EDEN MEMUR HANGİ ŞARTLARDA GERİ DÖNEBİLİR?
Görevinden istifa eden memur geri dönmek istediğinde hem kendi kurumuna hem de diğer kurumlara memur olarak geri dönebilir. Ancak memuriyetten adaylık döneminde ayrılırlarsa sadece kendi kurumuna geri dönebilirler. Bunun dışında;
Ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunması
Bu sınıfın niteliklerini taşıyor olması memuriyete geri dönmesi için aranan şartlar arasındadır.
MEMURİYETE GİRİŞTE VE AYRILMADA YAŞ SINIRI VAR MIDIR?
Genel olarak 18 yaşını tamamlayanlar devlet memuru olabilirler. Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanunu'nun 12'nci maddesine göre kazai rüşt kararı almak şartıyla Devlet memurluklarına atanabilirler. Kariyer meslekler ile bazı görevler haricinde memuriyete giriş için üst yaş sınırı yoktur. Ayrıca, 657 sayılı Kanunda yaş haddi de belirlenmemiş olup, 5434 sayılı Kanunda belirlenmiştir.
MEMUR İSTİFA YÖNETMELİĞİ KONU HAKKINDA NE DİYOR?
Konu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek ve Devlet Personel Başkanlığı'nın memur istifası hakkında kararları daha detaylı bilgi almak için TIKLAYINIZ...

Haberin Devamı