Gazete Vatan Logo

Çekil artık! Nezaketsiz

İnce bir araya geldiği Kılıçdaroğlu’na genel başkan olma isteğini bildirdiğini açıklarken, “’Hayır’ derse, örgüt kendisi çözecektir” dedi. CHP yönetimi “Kurultay yok” diye yanıt verdi. Kılıçdaroğlu: Özel bir yemekti, bağlamından koparılması siyasi nezaketsizlik

Çekil artık! Nezaketsiz

CHP’nin, 24 Haziran’da yapılan seçimlerdeki cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile önceki akşam yaptıkları görüşmede konuşulanları açıkladı. İnce dün Meclis’e gelerek, kaydını yapan Yalova Milletvekili Özcan Özel’in rozetini taktı. İnce, Kılıçdaroğlu ile ilgili görüşmenin detaylarının sorulması üzerine, eşlerle birlikte gerçekleşen görüşmenin sohbet ortamında geçtiğini söyledi. Seçim sonuçlarının değerlendirildiğini de vurgulayan İnce, Kılıçdaroğlu’ndan kendisine gelen herhangi bir teklifin olup olmadığı sorusu üzerine şunları kaydetti:

‘Evet veya hayır demedi’

Kılıçdaroğlu’ndan bana bir teklif gelmedi ama benden Sayın Kılıçdaroğlu’na bir teklif gitti. Gizlim saklım yok, bunları milletin önünde de söyleyebilirim. İYİ Parti’ye 15 milletvekili göndermesi, kurultayda kendisine rakip olmuş birini cumhurbaşkanı adayı yapması dolayısıyla, Sayın Genel Başkan’a, büyük bir devlet adamlığı yaptığını ve milletin gönlünde taht kurduğunu belirttim. Bu devlet adamlığının devam etmesi gerektiğini, kendisiyle bir yarış içinde olmak istemediğimi ama milletin de seçim sırasında duyduğu, gördüğü bir umut var ve bunu kaybetmememiz gerektiğini ifade ettim. Kendisi isterse olağanüstü kurultayı toplayarak, benim genel başkan, kendisinin onursal genel başkan olabileceği teklifinde bulundum. Bir ağabeyi-kardeş ilişkisi içinde kendisi grup başkanı ve onursal genel başkan olarak bu çalışmaları yürütebileceği teklifinde bulundum. Kendisi ‘evet’ ya da ‘hayır’ gibi bir şey demedi. Ben bu teklifi yaptım. Bunu kendisinin değerlendireceğini düşünüyorum, gerisine bakacağız.

Haberin Devamı

‘Örgüt kendisi çözecektir’

Muharrem İnce, Kılıçdaroğlu’nun olağanüstü kurultay teklifine ‘hayır’ demesi durumunda imza toplama yoluna gidip gitmeyeceği sorusuna da “Hayır ben imza toplamayacağım ama ‘hayır’ derse, örgüt kendisi çözecektir...” ifadesini kullandı. İnce’nin açıklamalarının ardından CHP lideri Kılıçdaroğlu ise yaptığı ilk yorumda, “Özel bir yemekti, bağlamından koparılması siyasi nezaketsizlik” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Aksünger: Yemekte gerginlik olmuş

Seçim sonrası Kılıçdaroğlu’na eleştiriler yönelten isimlerden CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Erdal Aksünger dün de şöyle konuştu: Ben ilk günden beri söylüyorum, sonuçta Muharrem Bey kurultayı isteyecektir. Bundan daha doğal bir şey yok. En doğal hakkı zaten. Kim ne derse desin ortada bir başarısızlık var. Yemekler duyuruluyorsa, siyasi bir araya gelme ve siyasi değerlendirme olarak duyurulur. Öteki türlü, ‘dostluk yemeği yiyoruz’ diye duyurulmaz. Yemekte konuşurken galiba biraz gerginlik olmuş ki bu tür açıklamalar yapılıyor. Yoksa Muharrem Bey bugüne kadar aslında olması gerekenden daha nezaketli gidiyordu. Bu tartışmanın çok büyümesi ve çok uzaması bence partiye zarar verir. Dedikodu sirkülasyonunu çok artırır. Bir kurultay kaçınılmaz gözüküyor.

‘İnce bu yetkiyi nereden almış!’

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Muharrem İnce’nin CHP lideri Kılıçdaroğlu’na “Onursal Başkanlık” teklifini eleştirdi. Partisinin Samsun İl Başkanlığında gazetecilerle bir araya gelen Kemal Zeybek, “Bir partinin genel başkanına bir kişi ‘Onursal Başkanlık’ veremez ve böyle bir teklif de olamaz. Bu çok yanlış bir düşüncedir. Muharrem Bey bu yetkiyi nereden almış onu da anlayamadım. Birinin onursal başkanlığa getirilmesinin kararını sadece kurultay verir. Siz tek başınıza ben veriyorum düşüncesini ortaya koyarsanız bu doğru bir düşünce ve söz değildir. Bu yanlıştır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yönetim perşembe toplanacak

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında perşembe günü toplanma kararı aldı. Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, Muharrem İnce’nin açıklamalarına tepki gösterdi. “Parti, her seçim sonrası ortaya atılan kurultay tartışmalarından yoruldu” diyen Teczan şunları söyledi: Genel Başkanımızın bu seçim sürecini çok iyi yönettiği konusunda herkes hemfikir. Ne diyecekler Genel Başkana? ‘Gösterdiğiniz aday yanlış’ mıydı mı diyecekler? ‘Millet İttifakı’nı kurmamanız gerekirdi’ mi diyecekler? Ya da ‘İYİ Parti’ye 15 milletvekili gönderip demokrasi önündeki tuzağı kaldırmanız yanlış’ mı diyecekler? Neyini yanlış diyecekler bu sürecin yönetiminin? Bugüne kadar güçleri birleştirerek bu noktaya geldik, bundan sonra da öyle gidebiliriz. Parti bütün gücünü seferber etti. Sorunu, bir parti yönetimi, genel başkan değişimi sorununa indirgemeyi doğru bulmuyoruz. Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu, İnce ile özel bir yemekte bir araya geldi. Bu özel görüşmedeki konuların bir bölümünün alınıp ana bağlamından koparılıp verilmesi yakışık almamıştır. Siyasi nezaketle uyuşmayan bir tutum. Gündemimizde kurultay yok.

Haberin Devamı

Kilis İl Başkanı: Kurultay yapılsın

CHP Kilis İl Başkanı Mehmet Akif Perker, parti genel merkezine kurultay çağrısında bulundu. Perker, yaptığı yazılı açıklamada, mevcut yönetim anlayışının yerel seçim sürecinde umut olmaktan çıktığını öne sürerek, şöyle dedi: İktidara giden yolda yerel yönetimlerin etkisi çok büyüktür. Bu sebeple önümüzde bulunan yerel seçimlere partimizin yenilenmiş ve daha güçlü kadrolarla girmesi daha doğru olacaktır. Genel merkez kadrolarınca önce CHP, akabinde tüm Türkiye’yi saran dip dalgasının önüne çeşitli yöntemlerle set çekildiğini üzülerek gözlemlemekteyiz. Biz CHP kurultay delegeleri olarak tarihi sorumluluğumuzu göz önünde bulundurarak, önce yerelde iktidar, sonra Türkiye’de iktidar için partimizi ve genel merkezimizi bir an önce partimizin en üst karar organı olan kurultayı toplamaya davet ediyoruz.